Testad produkt: Reolink Duo 4G
Pris: 3 699 kronor hos DustinHome

Reolink Duo 4G har verkligen ett annorlunda utseende. De dubbla kamerorna ser ut som ett par ögon och med de öronliknande antennerna ser den ut som någon slags flygande robot från en Star Wars-film.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Reolink Duo 4G är en kraftfull men ändå lättanvänd övervakningskamera som låter dig övervaka exempelvis sommarstugan över 4g-nätet. Bildkvaliteten är utmärkt och gratisabonnemanget räcker långt. De enda minustecknen, förutom priset, är avsaknaden av wifi-anslutning och röriga betalabonnemang.

Positivt

  • 4g-uppkoppling
  • Funktionsrik
  • Gratisabonnemang finns
  • Bra bildkvalitet

Negativt

  • Röriga abonnemang
  • Ingen wifi-uppkoppling
  • Dyr

Men de dubbla kamerorna gör den inte bara speciell utseendemässigt, utan även funktionsmässigt. Tack vare dessa klarar den att övervaka en mycket större yta, utan den störande ”fisköge-förvrängning” som andra kameror med hög bildvinkel har, eftersom det är två separata bilder. Tittar du live kan dessa två bilder läggas intill varandra och framstå som en enda bild (om än med en konstig skarv i mitten). Det som spelas in sparas dock som två separata filer.

Bara 4g-anslutning

Som namnet antyder kopplar Reolink Duo 4G upp sig via 4g-nätet, precis som nyligen testade Arlo Go 2. Men till skillnad mot denna går Reolink Duo 4G inte att koppla upp via wifi, här är det bara 4g som gäller.

Detta är dock inget större problem. Huvudanledningen till att du skaffar en övervakningskamera med 4g-uppkoppling är ju förstås att du saknar internetuppkoppling med tillhörande router och wifi i sommarstugan, eller var du nu vill övervaka. Men det hade varit praktiskt med wifi om du vid ett senare tillfälle vill använda kameran på ett ställe som faktiskt har det.

Installationen av Reolink Duo 4G går också smidigt, i alla fall när det gäller att stoppa i sim-kortet och få kontakt med 4g-nätet. Själva den fysiska installationen är mer omständlig. För till skillnad mot lilla smidiga Arlo Go 2, som kan ställas var som helst, är Reolink Duo 4G en stor och tung klump som måste tak- eller väggmonteras. Räkna alltså med en del borrande och skruvande.

Väl på plats fungerar Reolink Duo 4G utmärkt utan att vara ansluten till nätström, men måste förstås plockas ned och laddas med jämna mellanrum. Ett smidigt sätt att undvika detta (eller att riskera att batteriet dör när du befinner dig långt från sommarstugan) är att skaffa en solpanel att ansluta till kameran. En sådan solpanel köps separat och kostar cirka 370 kronor.

Reolink Duo 4G
Bildkvaliteten i dagsljus...
Reolink Duo 4G
...lampljus...
Reolink Duo 4G
...mörker...
Reolink Duo 4G
...och med de inbyggda strålkastarna.

Funktionsrik

Appen till Reolink Duo 4G är på svenska och är lättanvänd, trots att den samtidigt är mycket funktionsrik. Här finns i princip allt du kan önska dig av en app till en övervakningskamera. Allt från att välja bildkvalitet till att välja inställningar för rörelsedetektorn och var och hur filmerna ska sparas.

Dessa filmer kan sparas antingen på ett micro sd-kort i kameran (upp till 128 gb stort) och/eller i en molnlagring. Exakt vad och hur som kan sparas i molnet beror på vilket abonnemang du väljer. Dessa olika abonnemang är något som är både positivt och negativt för Reolink Duo 4G.

Det positiva är att det finns ett gratisabonnemang som faktiskt är helt okej. I detta ingår en kamera, 1 gb lagring och sju dagars videohistorik.

Det negativa är att de andra abonnemangsformerna är röriga och svåröverskådliga. Här finns såväl ”klassiska” som ”uppgraderade” abonnemang i olika ”standard”- och ”premium”-varianter. Vi går inte igenom dem alla här, utan nöjer oss med att konstatera att ju mer du betalar desto mer utrymme och längre lagring får du (i princip).

Mycket bra bild

M3 rekommenderarHur bra Reolink Duo 4G fungerar beror förstås på hur bra 4g-uppkopplingen är där den används. Men med en okej uppkoppling fungerar Reolink Duo 4G mycket bra. Bilden, som går att få i upp till 2 560 x 1 440 bildpunkters upplösning, är knivskarp, vare sig det handlar om dagsljus, lampljus eller ljus från de inbyggda strålkastarna. Någon störande fördröjning (likt den hos Arlo Go 2) upplever vi inte heller.

Visserligen ser det en smula konstigt ut om en person befinner sig precis mitt emellan kameralinserna, men det är inget större problem. Inte heller att det som spelas in som sagt sparas som två separata filer.

Den enda slutliga lilla invändning vi har är prislappen på 3 700 kronor (plus 370 kronor om du vill ha en solpanel). För denna peng får du dock en riktigt bra 4g-övervakningskamera.

Specifikationer

Produkt: Reolink Duo 4G
Testad: September 2022
Tillverkare/kontakt: Reolink, reolink.com
Systemkrav: 4G-uppkoppling, smartphone med Android eller IOS
App på svenska: Ja
Upplösning: 4MP (2 560 x 1 440 bildpunkter)
Bildvinkel: 150 grader diagonalt
Ljud: Mikrofon och högtalare
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Ja
Smart rörelseigenkänning: Ja
Ljudsensor: Nej
Nätverk: 4G
Vädertålighet: IP66 (dammtät och spoltät)
Lagring: Molnlagring (7 dagar gratis), micro sd-kort (upp till 128 GB)
Abonnemangskostnad: Gratis till 130 kronor (12 euro) per månad
Mått: 19.5 x 10.3 x 5,6 centimeter.
Vikt: 720 gram
Färg: Svart/Vit
Övrigt: Mörkerseende med färg, tvåvägsljud, larmsignal
Cirkapris: 3 700 kronor
Pris: 3 699 kronor hos DustinHome

Betyg: 4 av 5