Testad produkt: Audio Pro A48
Pris: Från 11 990 kronor via Prisjakt

När vi har packat upp A48 är det som att ha besök av två monoliter från filmen 2001 på i vardagsrummet. I alla fall om du väljer de svarta högtalarna, de finns även i vitt. Men trots sina mått, 87 x 26,5 x 21,15 centimeter, ser de diskreta ut när de väl är utplacerade. De är stilren design från början till slut.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Sprojlans nylanserade Audio Pro A48 är ett par rejäla golvhögtalare som inte behöver skämmas för att de inte har Atmos. Vad de har istället är mycket ljud. Rejält mycket ljud! De är tänkta att användas tillsammans med din tv, men att samtidigt även vara din primära stereo. Något de lyckas alldeles över förväntan med! Det här är ett par dyra men väldigt välljudande högtalare som imponerar stort.

Positivt

  • Design
  • Ljudet
  • Enkla att använda

Negativt

  • Manualen
  • Går ej att kasta om vänster-höger kanal
Audio Pro A48

Och det är inte ett surroundsystem. Audio Pro pratar glatt och gärna om att det här är en ”soundbar killer” – och visst är det!

Läs även: Maxa ljudet till din tv: Här är bästa soundbar just nu

Att Atmos eller inte Atmos, det är frågan

Det finns olika falanger i tv-ljudets värld. En som inte bryr sig, utan nöjer sig med tv:ns inbyggda högtalare. En annan falang vill ha surround-ljud, helst med så många högtalare som möjligt. Och så finns det en falang som inte bryr sig om nymodigheter som Atmos, men som vill ha jäkligt bra ljud ändå.

Trampar vi någon på tårna om vi säger att den sistnämnda falangen är de som köper ett par Audio Pro A48? Inte? Bra, då fortsätter vi. Ty de har ingenting att skämmas för.

A48 är Audio Pros största stereohögtalare hittills. De ansluts till tv:n via hdmi arc, så du kan sedan använda tv:ns fjärrkontroll för att ändra volymen. Du kan också ansluta dem till ett multirumsystem. A48 har stöd för AirPlay 2, Google Cast eller genom deras egen app.

Koppla in skivspelaren

Trots sin relativa storlek passar de ändå in i vilket vardagsrum som helst, eller hemmabiorummet för den delen. Högtalarelementen sitter bakom paneler, som hålls på plats via magneter. Det är enkla att ta av, om du tycker att det är roligt att kunna se högtalarelementen.

På baksidan av den vänstra högtalaren sitter anslutningarna. Förutom redan nämnda hdmi finns här ingång för optisk kabel (toslink) samt ett par ingångar för rca-kontakter. Då högtalarna är aktiva och har egen inbyggd förstärkare kan du exempelvis ansluta en skivspelare eller någon annan äldre analog ljudpryl och poppa till skönt vinylknaster (obs! Ej ironi!)

Audio Pro A48
Ingångarna på baksidan av högtalaren.

Högtalarsladdarna är värda ett eget omnämnande. Det är inga vanliga sladdar utan rejäla kablar med Speakon-anslutning, som har en fiffig låsdesign som effektivt förhindrar att sladden ramlar ut.

Audio Pro A48
Rejäla högtalarsladdar som sitter ordentligt på plats.

Ljuvliga ljud

I den ena högtalaren sitter en Digital Class D förstärkare på 2 x 130 + 2 x 30 watt, som gör sitt jobb. Ljudet är kraftfullt, det är mer flås i basen samtidigt som mellanregister och diskant ger en detaljerad ljudbild. I varje högtalare sitter två stycken 5,25-tums woofers och en tweeter. Det går att ansluta en subwoofer om du vill ha ännu mer bas, men det är rejält med tryck i högtalarna som de är.

Audio Pro A48

Den stora fördelen med Audio Pro A48 är att de inte bara skänker fantastiskt ljud till film och tv, utan att de även låter ruskigt bra när du lyssnar på musik. Soundbars må låta okej när du ser på en film, men så fort du ska njuta av musik så låter det inte lika bra. Dels får ljudet sämre stereoseparation, dels blir det kallare, livlöst. Audio Pro A48 levererar ett stort och varmt ljud, oavsett om det är film eller musik.

Vi spelade upp rock, rap och slutligen Frank Zappas Strictly Genteel, framförd av Londons Symfoniorkester, dessutom första gången en symfoniorkester spelades in genom att micka upp de olika instrumentsektionerna separat. Det låter fantastiskt!

Finns det något som är dåligt? Jo, det går inte ändra vilken högtalare som ska vara vänster respektive höger. Har du en tv med alla kontakterna på ”fel” sida måste du införskaffa en lång hdmi-sladd. Vilket kanske spelar mindre roll om du redan lagt ut 12 000 kronor på ett par högtalare.

Audio Pro A48
A48 är ett par snäpp större än A38 och låter flera snäpp mer.

Manualen är inte heller helt glasklar. Ska du lägga till spellistor från Spotify, som du sedan kan välja med A48:s fjärrkontroll, måste du vara ansluten via Spotify Connect, vilket inte framgår (men nu vet ni).

M3 rekommenderar

Kontentan blir: kasta ut din ljudlimpa! Audio Pro A48 låter mycket bättre och är dessutom snyggt minimalistiskt designade. Visst är 12 000 kronor mycket pengar, men Sonys ljudlimpa HT-A7000, som vi testade i vintras, kostar lika mycket och är inte i närheten av samma ljud. Visst, den har Atmos, men du får mycket bättre stereoseparation från de här högtalarna. 

Specifikationer

Modell: A34
Tillverkare: Audio Pro
Effekt: 2 x 130 W + 2 x 30 W
Ingångar: Arc/hdmi, wifi 2,4 GHz , bluetooth, rca
Ljudformat som stöds: Apple lossless, mp3, wma, aac, flac
Multiroom: Google Cast, Airplay 2, Multiroom Audio Pro
Övrigt: Spotify Connect, Tidal Connect
Storlek: 87 x 26,5 x 21,15
Pris: Från 11 990 kronor via Prisjakt

Betyg 4,5 av 5