Stadia, Googles strömingstjänst för spel, ska stänga ned. Det skriver företaget i en produktuppdatering ikväll. Sista dagen att spela blir den 18 januari 2023 – efter det stängs servrarna ned för gott. Hårdvaruköp relaterade till tjänsten som gjorts via Google Store ska återbetalas till spelarna. Även spelköp som gjorts ska återbetalas.

Även om Google har en lång och gedigen tradition av att lägga ned tjänster kommer beskedet om Stadia lite som en överraskning. Detta eftersom företaget för bara ett par månader sedan försäkrade spelarna om att Stadia minsann inte var på väg att läggas ned. Men olyckskorpar har länge kraxat kring molntjänsten, som mötts av kritik på grund av bristen på utlovade funktioner, speltorka och en valhänt affärsmodell.

Enligt Google självt har Stadia inte nått upp till de förväntningar man hade och det har varit svårt att locka spelare till tjänsten. När tjänsten nu ska läggas ned hoppas företaget kunna använda de tekniska lösningar som utvecklats längs vägen i andra projekt.

M3 har testat både Stadia och andra molnbaserade tjänster för spel flertalet gånger. Googles satsning har vi bland annat uppskattat för sin "tuta och köra"-approach och friktionsfria onlineupplevelse. Men ända sedan företaget lade ned satsningen på egna spelstudior har framtiden känts oviss.

I början av nästa år hamnar Stadia alltså på kyrkogården bland andra misslyckade Google-satsningar. Tjänsten hade ambitionen att ändra sättet vi spelar på men missade alltså målet totalt.