Testad produkt: Pixel 7
Pris: Från 7 290 kronor via Prisjakt (8/128 GB)

Googles nya mobiler har precis börjat levereras, och toppmodellen Pixel 7 Pro, som vi testade i onsdags, var en mycket övertygande ny bekantskap. Nu har vi synat standardmodellen Pixel 7, som drar ned på vissa funktioner och specifikationer, och gör samma med priset. Den finns i två modeller, med 128 eller 256 gigabyte lagring, för 7 290 respektive 8 290 kronor.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Pixel 7 har inte samma toppmobilskänsla som Pixel 7 Pro. Du får fortfarande en snabb och modern telefon med många intressanta funktioner, speciellt när Android 13 kombineras med Googles Tensor G2-krets. Vi är inte helt övertygade av ett par designval och saknar zoomkamera, ljudkvalitet och större batteriet från 7 Pro. Med tanke på priset är det dock svårt att klaga.

Positivt

  • Bra prestanda för pengarna
  • Byggkvalitet i toppklass
  • Utmärkt huvudkamera
  • Rena och smarta Android 13

Negativt

  • Ingen zoomkamera
  • Plattare ljud
  • Halvsnabb laddning, laddare ingår ej
M3 rekommenderar

Det är alltså 2 700 kronor billigare än motsvarande Pixel 7 Pro. Du får många fina egenskaper för pengarna. Den har samma lätt igenkännliga design, och är bara aningen mindre i måtten. Det är fortfarande en rätt så stor och bred mobil. Det är inte för att få kompaktare format som någon lär välja Pixel 7.

Skärmen har plan glasyta med droppformat upphöjda kanter istället för böjda långsidor som i Pro. Ramen och kamerapanelen, som går tvärs över mobilen på baksidan, är i matt aluminium istället för blankpolerad. Det ser inte lika lyxigt ut, men det ger 7:an ett mindre svettigt grepp. Vi hade dock önskat att Google gått hela vägen och frostat hela baksidan.

Annars är det samma materialval, en hel del byggt på återvunna råvaror, vilket är sympatiskt, med samma höga byggkvalitet. Pixel 7 är vattentålig med ip68-klassning, vilket för närvarande inte ens är en självklarhet i alla dyrare toppmobiler. Att den också bockar av alla premium-funktioner som trådlös laddning, wifi 6e och esim-stöd är klara pluspoäng för en mobil under
8 000 kronor.

Pixel 7 finns i tre färger, samma svarta och vita Snow och Obsidian som 7 Pro, och sedan ett eget färgglatt alternativ, ljust gulgröna Lemongrass, vilket är den färg vi fått in för test. Den ser i vissa ljusförhållanden nästan vit ut, men för det mesta framträder en utstickande ton. Snyggt, men fortfarande lite försiktigt, Google hade gärna kunnat ta ut svängarna mer när de ändå håller på.

Pixel 7 skärm
Inga problem med ljusstyrkan utomhus, men du kan behöva "träna" automatiken i början med manuell justering för att den ska hitta ljusnuvåer som passar dig.

Mycket kraft för pengarna

Med ännu mer pressat pris känns prestanda i Googles egna systemkrets Tensor G2 som mer av ett kap. Som vi konstaterade i Pixel 7 Pro-testet är den inte på samma nivå i ren råkraft som senaste Snapdragon i många nya Android-mobiler, eller Apples A16 i Iphone 14 Pro (eller ens A15 i Iphone 13). Men till det här priset?

Då är det svårt att klaga på att en videorendering tar längre tid eller att framerate i tyngsta mobilspelen inte håller absolut elitklass. Vi får i stort samma prestandaresultat här som i Pixel 7 Pro – bra men inte ledande snabbt. I vissa situationer är Pixel 7 till och med snäppet snabbare, men den blir också kännbart varmare vid lång hårdkörning. Aldrig ohanterbart varm , men svettigt om handen kan det bli.

Pixel 7 har några tydliga punkter som förklarar det lägre priset. Du får mindre ramminne, åtta gigabyte istället för tolv, vilket gör att en del multitaskande och växlande mellan tunga appar kan behöva använda lagringsminne som cache, med enstaka moment av seghet som följd. Inget som märks 99 procent av tiden du använder telefonen, men visst, vet du var du ska titta, så syns skillnaden.

Google Pixel 7 baksida
Google Pixel 7 i Lemongrass-färg. Nästan vit. Men lite grön. Eller gul?

Enklare bildskärm

Du får en enklare skärm. För det första 90 Hz bildfrekvens istället för 120, och utan ltpo-teknik för bra frekvenskontroll. Det ger fortfarande en jämnare känsla än vanlig 60 Hz-skärm, men inte lika snyggt som högre frekvenser kan leverera. Den växlar fortfarande mellan 60 och 90 Hz automatiskt, men går inte ned lägre när skärmen är statisk.

Skärmen är för övrigt så bra som en modern oled i en bra smartphone ska vara, med utmärkt färgomfång, kontrast, betraktningsvinklar och hög ljusstyrka som gör att vi inte behöver oroa oss för läsbarheten utomhus, samt fin hdr-filmupplevelse.

I alla fall bildmässigt. Tyvärr lyckas inte Google lika bra med ljudet i Pixel 7 som i Pixel 7 Pro. Det kan mycket väl vara samma högtalarelement och ljudhårdvara under skalet, de delar en del egenskaper som djupa, men svaga, bastoner och ett dämpat lägre mellanregister. Detaljåtergivningen i diskanten är också hög. Men det blir snabbt vassare och skränigare när vi drar upp volymen. Det är inte dåligt, bara inte så bra som vi hade hoppats på från vårt test av Pixel 7 Pro. Liksom den har vi ingen möjlighet att direkt i systemet justera ljudbilden.

Google Pixel 7 kamera
Dubbelkamera med en led-blixt långt åt sidan. Det gör risken mindre för skarpa skuggor och ögonreflexer. 

Samma lysande huvudkamera

Skillnaden som är mest uppenbar är att Pixel 7 inte har hela kamerauppsättningen från toppmodellen. Allt är identiskt, förutom att zoomkameran bantats bort. Det är ett avbräck, men ett förväntat sådant. Avancerad trippelkamera med högupplöst periskopzoom är kanske för mycket att begära i en mobil för drygt 7 000 kronor.

De kameror du får är dock utmärkta. Eller i alla fall den stora huvudkameran med sin 50-megapixelsensor, som för vardagligt fotograferande gör ett lika bra jobb som Pro-modellen. Med utmärkt bildsignalbehandling, välbalanserad automatik och många smarta, men lättanvända, hjälpmedel och guidningar i kamera-appen är det svårt att ta en dålig bild, i såväl dagsljus som kvällsljus.

Vi får samma märkliga fenomen här som i Pixel 7 Pro, som gör att du på kvällen kan behöva fota ett par gånger för att undvika för varm vitbalans. Men det är inget stort minus, då det oftast försvinner med ett extra klick på avtryckaren. Förhoppningsvis är det också något Google kan kalibrera bort med en framtida app-uppdatering. Zoom upp till 2x får du digitalt på samma sätt som i Pixel 7 Pro, men där den sedan zoomar vidare genom att kombinera två sensorer får Pixel 7 jobba vidare med enklare digitalzoom, som snabbt blir suddig. Appen låter dig inte heller zooma mer än 8x.

Google Pixel 7 profil
Med den breda kameralisten slipper vi problemet som många mobiler med utstickande kamera har. Den ligger stadig och vick-fri på en bordsyta. 

Den andra kameran på baksidan är en 12 megapixels vidvinkelkamera som fotar fina landskapsbilder med rätt färger och dynamik i dagsljus, men på kvällen försvinner mörka nyanser i bilderna; detaljer i ytor kan bli utsmetade. Utan autofokus på kameran får du här inte samma makrofunktion som i Pixel 7 Pro.

Räcker länge, men inte alltid

Pixel 7 har ett batteri på 4 355 milliamperetimmar. Relativt lite för en bra Android-mobil år 2022, där de flesta inklusive Pixel 7 Pro, ligger på 5 000. Och det reflekteras rakt av i batteritiden. Trots mindre skärmyta och 1080p-upplösning, istället for 1440p, får vi en 15- till 20-procentig minskning av aktiv driftstid, både i fasta mätningar av till exempel videouppspelning, och vid vardaglig användning. Här är risken högre att du behöver ladda redan på kvällen efter en dag med mycket skärmtid.

Du laddar godkänt snabbt med 30 watts usb-laddning eller upp till 21 watt trådlöst. Det är givetvis inte i klass med de mobiler som fokuserar på snabbladdning från till exempel Oneplus, Xiaomi och Motorola, som tävlar om att ha så snabbladdade mobiler som möjligt. Men Google liksom Apple, Samsung och Sony verkar inte anse att det är en viktig egenskap.

Laddare får du skaffa separat. Det ingår en usb c till usb-kabel, och en usb c till usb a-adapter. Utöver det och obligatoriska dokument och pin för sim-kort är det tomt i lådan.

Android 13 design
Du kan göra mycket med färg och stil på startsidan, från anpassade teman till snyggt monokroma ikoner. Det fungerar även med en del tredjepartsappar, men inte för alla.

Nu har vi kört Android 13 i två mobiler, Pixel 7 och Pixel 7 Pro, och hittar fler och fler intressanta saker i systemet. Tack vare att vi även här har Tensor G2-kretsen får vi samma bildbehandlingsfunktioner i Google Foto-appen, med ai-stödd skärpa och objektradering i foton.

Vi gillar funktionen som låter telefonen automatiskt identifiera musik i din omgivning och ger dig en genväg till att lägga till den som favorit i strömningstjänster. Den är inte Shazam-smart, så att du kan nynna en melodi och telefonen hittar den åt dig, men den loggar all musik den hör så att du kan gå igenom den i efterhand. Det funkar å andra sidan inte särskilt bra i Shazam heller.

Smarta funktioner med halvbra stöd på svenska

Här finns funktioner för automatisk översättning och texttolkning som kan bli riktiga killer-funktioner…i alla fall när de har svenskt språkstöd. Det går att aktivera direktöversättning av textmeddelanden på sms och andra direktmeddelandetjänster, så någon kan messa dig på finska, arabiska eller japanska och du ser en svensk översättning direkt. Det fungerar med ett 50-tal språk idag, inklusive svenska.

Android 13 funktioner
Vänster: Identifiering av musik som spelas runt omkring dig. Givetvis valfritt och avaktiverat som standard. Mitten: Tal-till-text-tolkning direkt i samtal. Tyvärr än så länge inte på svenska. Höger: En inte ny, men ofta ignorerad Android-funktion, som Google använder, dubbelknack på baksidan av mobilen.

Direkt rösttolkning av samtal ger dig en texttolk på skärmen för telefonsamtal och andra röstchattar. Det kan vara ett utmärkt verktyg för de som har nedsatt hörsel eller för vem som helst som vill kunna ha ett telefonsamtal i bullrig miljö. Funktionen fungerar såvitt vi kan se riktigt bra, med samma träffsäkerhet i taligenkänning som Google Assistent. Du kan till och med svara med text som översätts till tal. Men tyvärr har det bara stöd för sex språk, varav svenska saknas. Vi hoppas givetvis på en uppdatering där.

Klagomålen från Pixel 7 Pro-testet består, vi vill ha mer kontroll över vissa delar av gränssnittet, som möjligheten att plocka bort den fullständigt onödiga Google-sökrutan från permanent plats i botten på startskärmarna. Vill man göra en Google-sökning är det ju bara att öppna Chrome.

Om Pixel blir en hit i Sverige återstår att se, men potentialen finns. Om det är denna prisvärda Pixel 7 eller dyrare, men också prisvärda Pixel 7 Pro, som i så fall faller svenskarna i smaken är inte heller självklart. Vi känner oss mer dragna till den kompletta Pro-modellen. Den som vill ha en Pixel men vill spara en slant har ju också ännu billigare Pixel 6A som alternativ. Vi återkommer med ett test även av den.

Specifikationer

Produktnamn: Pixel 7
Testad: Oktober 2022
Tillverkare: Google
Systemkrets: Google Tensor G2
Processor: 2 st Cortex-X1 2,85 GHz, 2 st Cortex-A78 2,35 GHz, 4 st Cortex-A55 1,8 GHz
Grafik: Mali-G710 MC10
Minne: 8 GB
Lagring: 128/256 GB
Skärm: 6,3 tum oled, 1080x2400 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 50 megapixel + 12 megapixel vidvinkel med ldaf och led bak, 10,8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 13
Övrigt: Nano sim + esim, fingeravtrycksläsare i skärm, vattentålig (ip68)
Batteri: 4 355 mAh, ca 21 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 14,5 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 90Hz), ca 27 tim samtal
Batteriladdning: 30 W usb (usb pd), 21 W trådlös laddning (qi). Laddare ingår ej.
Storlek: 15,56 x 7,32 x 0,87 cm
Vikt: 197 gram
Rek. pris: 7 290 kr (128 GB), 8 290 kr (256 GB)
Pris: Från 7 290 kronor via Prisjakt (8/128 GB)

Prestanda

Antutu Benchmark: 805 075 poäng
Geekbench 5: 3 244 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 056 poäng
Geekbench 5 compute: 4 360 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 6 700 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 1 847 poäng
Lagring, läsning: 1 352,5 MB/s
Lagring, skrivning: 837,1 MB/s

Betyg: 4 av 5