Nästan två år efter lanseringen av Playstation 5 har Sonys senaste spelkonsol inte hackats. Tills nu. Moddaren Lance McDonald uppger nämligen på Twitter att en jailbreakmetod har hittats som ger tillgång till systemet.

Spelare som har väntat på ett sätt att köra tredjepartsmjukvara ska dock inte börja jubla riktigt än. Säkerhetsbristerna metoden utnyttjar finns till att börja med bara i version 4.03 av systemet, en uppdatering som släpptes i oktober 2021 och ersattes av version 4.50 redan i december.

Själva tekniken kräver dessutom tur med tajmingen och har bara runt 30 procent chans att lyckas, vilket innebär att det kan ta många försök innan det lyckas. Och som om inte det räckte ger hacket än så länge bara läs- och skrivrättigheter, men inte exekutionsrättigheter. Det betyder att det går att installera ny mjukvara, men inte köra den.

Enligt Video Games Chronicle innebär begränsningarna att denna jailbreakteknik förmodligen mest kommer vara till nytta för andra hackare som kan använda det för att lära sig mer om hur PS5-systemet fungerar.