Testad produkt: Beoplay H95
Pris: Kostar 6 699 kronor hos Amazon Sverige

Bang & Olufsen är för många av oss synonymt med lyx, flärd och till övervägande del även hög kvalitet. Vi har genom åren testat flertalet högtalare och hörlurar från tillverkaren och kortfattat kokar det ned till att vi sällan, om någonsin, har blivit besvikna. Visst, prissättningen kan alltid diskuteras; är Bang & Olufsens produkter, sett till enbart prestanda och/ eller funktioner, så pass mycket bättre än de mer namnkunniga konkurrenternas motsvarigheter? Nej, men du får ta med i beräkningen att du även betalar för unik design, liksom anseendet det danska varumärket för med sig.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Jubileumsmodellen H95 övertygar på samtliga plan. Läckert designade i äkta läder och aluminium. Vi gillar de användarvänliga touchfunktioner och vreden liksom den dedikerad knappen för röststyrning på öronkåporna och kvalitén på uppspelningsljudet är det få som kommer i närheten av. Brusreduceringen är bra men har en liten bit kvar för högsta betyg.

Positivt

  • Makalöst bra ljud
  • Sjukt snygga, smidig hantering
  • Grym batteritid

Negativt

  • Pris
  • Saknar automatik pausfunktion
  • Finns andra hörlurar med effektivare brusreducering

Med det avklarat fokuserar vi på dessa jubileums-hörlurar som lystrar till namnet Beoplay H95 – och är det ”lyxkänsla” som toppar önskelistan har du kommit helt rätt.

Design och passform

Beoplay H95

Hörlurarna finns i fyra olika färger: Svarta, bruna, vita eller blåa och levereras i ett läckert färgmatchat förvaringsetui i aluminium, som erbjuder skydd under transport eller när de inte används. I lådan finns även ett dolt utrymme dedikerat för ladd- och ljudsignalkablar kabel samt en flygplansadapter.

Hörlurarnas öronkåpor av borstad aluminium är klädda i mjukt lammskinn. Stoppningen består av ett följsamt minnesskum för en tätslutande passform. Det är inte de mjukaste kuddarna vi testat, men tillräckligt för att de ska sitta bekvämt, även under längre sessioner. Kåporna kan vikas utåt liksom fällas ihop inåt för att modellen ska ta så lite plats som möjligt i anspråk när de inte används.

Funktioner och anpassningsmöjligheter

Beoplay H95

Sett till användarvänlighet finns det inte mycket att anmärka på. Runt båda kåporna löper vred, eller rattar, med vilka du snabbt och enkelt med det vänstra reglerar nivån på den aktiva brusreduceringen samt transparensläget, motsvarande på höger kåpa justerar volymen. Uppspelningen styrs vidare genom att interagera med den högra kåpans touchkontroll – tryck på ytans mitt för att spela upp/pausa musiken, svep framåt för nästa spår alternativt bakåt för föregående. En suverän lösning som du lär dig snabbt och risken för att trycka fel är minimal.

Maximal batteritid på en laddning med den aktiva brusreduceringen påslagen är specificerad till 38 timmar, med densamma avstäng hela 50 timmar. Enastående och definitivt tillräckligt för att trygga underhållningen på långresan.

Beoplay H95

Med den tillhörande appen går installationen snabbt. Anslutningen sker med hjälp av Bluetooth 5.1, vilket borgar för en snabb och stabil parkoppling. För bästa möjliga ljudkvalitet trådlöst har H95 stöd aptx sbc samt aac.

Via appen kan du styra samma funktioner som erbjuds via kåpornas vred och touchkontroll, men här finns även möjlighet konfigurera ljudet via olika lyssningslägen, fem förprogrammerade samt ett du kan anpassa efter tycke och smak. I appen ställer du även in huruvida den aktivera brusreduceringen ska vara adaptiv eller inte (den är som default aktiv).

Beoplay H95

Prestanda och ljudupplevelse

Bestyckade med 40 milimeters drivelement i titan levererar Beoplay H95 en ljudupplevelse som får oss att dra på smilbanden. Här serveras en bred ljudbild som inte går av hackor. Basåtergivningen är brutal och härligt medryckande, samtidigt som det övre mellanregistret och diskant förmedlar detaljer och närvaro av yppersta klass.

Även brusareduceringen levererar, den automatiska anpassningen i förhållande till omgivande ljud svarar snabbt och presterar riktigt bra. H95 når inte upp till klassledarna (Sony, Bose och Sennheiser) men klart bättre än medelsnittet. Ett visst bakgrundssus uppstår oavsett vilken nivå vi än väljer, och helt tyst blir det inte, även om det mesta av ljudet utifrån effektivt filtreras bort.

En annan funktion vi uppskattar är reduceringen av vindbrus, något som för personen du samtalar med på andra sidan linjen annars kan vara väldigt störande. Funktionen aktiveras i appen och resulterar i tydliga(re) samtal även under blåsiga förhållanden.


Omdöme

Jubileumsmodellen H95 övertygar på samtliga plan. Läckert designade i äkta läder och aluminium. Vi gillar de användarvänliga touchfunktioner och vreden liksom den dedikerad knappen för röststyrning på öronkåporna och kvalitén på uppspelningsljudet är det få som kommer i närheten av. Brusreduceringen är bra men har en liten bit kvar för högsta betyg.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Beoplay H95
Typ: Over ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Testad: september 2022
Tillverkare: Bang & Olufsen
Anslutning: Bluetooth (5.1), stereokabel 3,5 mm
Element: 40mm
Bluetooth ljud-codecs: aptX, aptX HD, aptX Adaptive, AAC
Känslighet: 95 dB
Frekvensåtergivning: 20–20 000 Hz
Batteritid: Upp till 38 timmar (med ANC)
Vikt: 300 gram
Pris: Pris: Kostar 6 699 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5