Det dröjde sex år för Google att ta sitt förnuft till fånga och börja kränga Pixel i vårt Iphonefrälsta avlånga land. I mer än ett halvt decennium har svenska teknikreportrar och användare vädrat sitt missnöje över att jätteföretaget kategoriskt valt bort Sverige. Ett land befolkat av stöddiga "early adopters" som varje teknikföretag borde kasta sig över för att använda som testbädd.

Läs också: Pixel 7 och 7 Pro är här - kommer till Sverige

Ofta blir det också så. Sett till det blygsamma kundunderlaget får Sverige ändå ofta gräddfil när det gäller tillgång till nya, fräsiga smartphones. Trots att Iphone fortfarande är i det närmaste en religion här. Det har till viss del gjort oss bortskämda. Google Pixels frånvaro har därför blivit extra påtaglig, samtidigt som den skapat ett ha-begär som fått tekniknördar att importera mobilerna från Frankrike, Tyskland och så vidare.

Ett "rent" Android som ligger nära Googles vision om hur en smartphone ska fungera har länge premierats av insatta användare. Bort med de andra tillverkarnas oönskade appar, säregna gränssnitt och andra knasigheter som solkar ner användarupplevelsen. Samsung, som har en förkrossande majoritet på den svenska Androidmarknaden, kör fortfarande sitt eget race, även om företaget närmat sig Google på sistone.

Trots att Google Pixel inte sålts via officiella kanaler i Sverige har de gått hem bland så kallade super-users. Jag har många vänner och kollegor som använder Googles egna mobiler – faktum är att jag själv bet i det sura import-äpplet i våras och köpte en Pixel 6. Men om Google ska göra avtryck i Sverige på riktigt och följa upp de fina USA-siffrorna krävs det en rejäl ansträngning för att nå ut brett. Därför känns det som ett smart drag att välja folkliga Telia och Elgiganten som lanseringspartners.

Men satsningen kommer sent. Det är ohyggligt svårt att slå sig in på en ny mobilmarknad. Samsungs försprång kan tyckas ointagligt. Då ska vi dock inte glömma Huaweis tokoffensiv som på allvar såg ut att kunna utmana den koreanska giganten innan Donald Trump satte stopp för den framgångssagan.

Hur stort är Googles tålamod? På den globala scenen ser företaget ut att vara på god väg att bygga ett eget ekosystem med mobiler, smartklockor och aktivitetsarmband. Men. Med den pinsamma Stadiafloppen färsk i minnet kommer jag från och med nu att betrakta alla Googles lanseringar som experiment tills motsatsen bevisas. Så även Sverigesläppet av Pixel. Företaget har ett omskakande track record av att helt osentimentalt lägga ned projekt från ingenstans. Glöm inte Pixelbook!

Men visst är det spännande att äntligen ha fått hit en Android-motsvarighet till Apples Iphone? Som ska ge den där "rena" Androidupplevelsen, vara snabb med nya uppdateringar och ge förtur till nya funktioner. Nu måste företaget snabbt se till att släppa även Pixel Watch här för att kunna ge oss kräsna svenskar det där bekväma och enhetliga ekosystemet vi suktar efter.