Testad produkt: Sony Bravia XR A95K
Pris: 33 990 kronor hos MediaMarkt (55 tum)

Årets uppföljare till Sonys A90J har höga förväntningar att leva upp till. Den heter A95K, Bravia XR A95K för att använda dess fulla namn, och finns i två storlekar, 55 och 65 tum. För dem får du betala 34 000 respektive 45 000 kronor. En ordentlig investering och en prishöjning från förra året, men en förväntad sådan, om man räknar in senaste årets inflation.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Det är bara att konstatera att Sony har gjort det igen. Mycket ljus för att vara oled och en fantastisk färg- och nyanskontroll, kombinerat med Sonys sedan tidigare utmärkta och här finputsade bildbehandling gör den svårslagen. Elegant design, bra ljud, funktionsrikt system med rätt tillägg, och bonuskamera som ger smart automatik är grädde på bildkvalitetsmoset.

Positivt

  • Fantastiska färger och dynamik
  • Utmärkt bildförbättring
  • Högklassigt inbyggt ljud
  • Smidigt system

Negativt

  • Bara två hdmi 2.1
  • Dämpat ljus för sdr-bild
  • Rejält tung
M3 rekommenderar

Vår testmodell är 55-tummaren med modellbeteckningen XR-55A95K. Förutom storlek på skärmen ska det inte var något som skiljer dem åt, men vi låter det vara osagt om de till exempel har exakt samma punktljusstyrka, eller om placering av högtalare påverkar ljudupplevelsen. Men det bör vara marginellt.

Årets modell har fått ny design, framför allt foten, en matt svart platta i samma bredd som tv:n, med en yta i hård plast som är mönstrad i vad som nästan påminner om fejkläder. Foten kan monteras så att den antingen sticker ut framåt, vilket gör att du kan skjuta tv:n intill väggen, eller bakåt, i vilket fall skärmpanelens underkant i princip vilar på tv-bänksytan. I det läger lutar den också en aning bakåt.

Eller så kan du givetvis hänga A95K på väggen med vesa-fäste. Har du en soundbar du vill använda är det att rekommendera, eftersom det annars inte finns någon praktisk plats för den på tv-bänken. Sedd framifrån är det nästan bara bildyta vi ser, det är en list i mörk metall i nederkant, som är ett par centimeter bred, men utöver det är skärmkanterna minimala.

Baksidan är i matt svart plast som inte heller är anskrämlig att skåda, men det är uppenbart att den inte är tänkt att stå så den syns. Tv:n har rätt så jämn tjocklek, förutom precis högst upp och på sidorna, där det smalnar av. Den är som mest bara 4,3 centimeter tjock, vilket gör den utmärkt att just placera tätt mot en vägg. Eller hänga upp på en. En hdmi- och en usb-port nås från sidan, medan resten är riktade nedåt. Snygga paneler kan monteras över kontakterna om du inte vill se dem.

Sony Bravia XR A95K hdr-bild
Nya qd-oled-panelen övertygar.

Ny panel-utmanare som övertygar

Fram tills nu har LG fullständigt dominerat oled-tv-marknaden. De har flest egna modeller, och det har varit LG-tillverkade oled-paneler i alla andra tillverkares oled-tv. Men det blir ändring på det nu. Samsung, som tidigare vägrat köra konkurrentens panel i sina egna tv, har nu släppt en egen oled-panel, samt egna oled-tv med den. Det är den panelen som sitter i Sonys nya toppmodell. Sony hann till och med få ut sin tv på marknaden innan Samsung.

Det är en ny typ av oled-teknik kallad qd-oled, som kombinerar kvantpunktsteknik från lcd-skärmar (quantum dot på engelska, därmed förkortningen qd innan oled) med oled-panelers ljuskontroll. I princip är det oled som bakbelysning, med ett lager kvantpunktspixlar framför som står för färghanteringen.

Resultatet är en bild med både intensiv ljusstyrka och rika färger med närmast perfekt kontroll. Det finns ett brett register av färger att visa, men det innebär inte att färgintensiteten blir överdriven, utan snarare att nyanskontrollen blir bättre.

Det går att få upp till nästan 1000 cd/m2 i ljusstyrka i hdr-läge. Inte bara i enstaka punkter, vilket en del av de bästa oled-alternativen klarar, utan på större ytor, upp till tio procent av skärmen samtidigt. En viktig del av det är effektiv värmeavledning, något som Sony hanterar bra med ett kylflänslager bakom panelen. Det gör tv:n lite tjockare och tyngre, men det är det definitivt värt.

Sony Bravia XR A95K fjärr
Den smartare av två fjärrkontroller.

Dämpat för sdr

En liten kritik får tv:n dock. Den är snål med ljusstyrkan i sdr-läge och tillåter inte att ljuset pressas upp särskilt högt. Du får dock fortfarande samma utmärkta färgåtergivning. Tv:ns automatiska ljusstyrka är också rent allmänt försiktigt ställd och går inte att enkelt justeras upp, oavsett vilket av de tre olika energilägen du kan ställa tv:n i som körs. Det går annars att automatisera det mesta, både bild och ljud, utifrån rummet du är i.

Speciellt med en tillhörande kameramodul du kan montera ovanpå tv:n. Den ger dig inte bara möjlighet att köra Android-baserade videokonferensappar som Zoom på tv:n, utan den fungerar också som sensor. Den håller koll på ljus och färgtemperatur i rummet och justerar bilden automatiskt efter det. Den kan också se var du sitter och rikta ljudet för bästa upplevelse för dig. Känner du dig obekväm med den sortens insyn i din vardag kan du skippa att montera på kameran, eller helt enkelt dra för ett linsskydd på kameran.

A95K har stöd för hlg, hdr10 och Dolby Vision, men inte hdr10+ eller Dolby Vision IQ. Sonys egna automatisering med ljussensorer gör dock liknande bildoptimering som de teknikerna möjliggör. Det är således inget stort minus.

Sony Bravia XR A95K automatik
Smart automatik till mycket, men just ljudbalansen får Sony inte riktigt till. Å andra sidan är det inget fel på vanlig centralt balanserad stereo.

Leder racet för bildbehandling

Sony ger oss givetvis också alla de förstklassiga, och på flera punkter marknadsledande, bildbehandlingsrutiner som gjorde A90J till en vinnare. Få tv är så bra på att hålla bilden brusfri och tvätta bort kompressionsartefakter från strömmad video. Det, kombinerat med den nya panelens fantastiska färgkontroll, gör Sony svårslagbara.

Du får knivskarp uppskalning för bildkällor ned till 720p, mjuk och följsam rörelseutjämning för till exempel sport, och utmärkt bioläge som skippar sådant och istället återger filmer i snygg cineast-stil. Det finns också speciallägen för Imax-video och Netflix.

Har A95K någon svag punkt är det gaming. Sony presenterar A95K som ”Perfekt för Playstation 5”, och på den punkten är det svårt att säga emot. Ansluten till rätt hdmi-port får du precis alla de funktioner och egenskaper som behövs, och med insignalslagg på runt 15 millisekunder håller den godkänd klass, om än inte marknadsledande.

Sony Bravia XR A95K fot
Fot i framåtläge går även att vända åt andra hållet. Det är helt och hållet en smaksak.

Problemet är att du bara har två hdmi-portar som är så bra, och en av dem är tv:ns enda port för arc/earc. Övriga två hdmi-portar är vanliga hdmi 2.0. Så vill du utöver en Playstation också koppla in en pc eller en annan modern konsol får du välja mellan det och hdmi-anslutet externt ljud.

Ljud direkt från bildytan

Inte för att det är säkert att du behöver externt ljud. Här sitter ett utmärkt inbyggt ljudsystem, Acoustic Surface+, vilket innebär att själva skärmpanelen fungerar som högtalarmembran för mellanregister och diskant, vilket sedan kompletteras av dubbla subwoofers. Totalt får du 60 Watts effekt och ett rent och tydligt ljud, särskilt för röster, som Sony har ljudrutiner för att ge ett extra lyft.

Men visst har det fortfarande begränsningar jämfört med större högtalare i externt ljud. På för allt för hög volym blir mellanregistret skränigt. Vi tycker också det saknas en viss krispighet i diskanten för att spela upp musik, men det går också att justera om du överger automatisk ljudinställning.

Med Android-baserade Google TV som smart-tv-system lider du inte brist på appar och innehåll till din tv. Om du föredrar det framför tidigare Android TV-gränssnittet är en smaksak, men Google TV har fördelen att det är lättare att snabbt söka innehåll i olika appar på en gång. Det Google själva inte är bra på är smidiga snabbinställningar. Det har Sony lagt till ett snyggt, behändigt och anpassningsbart menysystem för.

Google TV
Google TV, ett gränssnitt som fokuserar på det du tittar på.

Är det något du inte kan hitta att strömma eller titta på via direktsända kanaler går det givetvis att casta till inbyggd Chromecast. Då det är en Bravia XR-tv får du också tillgång till Sonys egna filmtjänst Bravia Core, där ett urval av gamla och nya filmer ur Sony Pictures utbud finns att strömma. Utbudet är inte enormt, och många nya titlar kostar pengar. Det är mest en tjänst för att Sony ska kunna visa upp bildkvalitet i tv:n med ett gäng optimerade strömmar.

Billig är Sonys topp-tv absolut inte, men ska du ha det bästa får du betala därefter. Vi har ännu inte testat konkurrenternas nya toppmodeller, men ska försöka ta oss igenom dem innan det är dags för en ny generation framåt våren. Vi har dock svårt att se hur någon kan bräcka vad Sony skapat, men det återstår att se.

A95K hdr
Mycket ljus med mer färgnyansering i.

Specifikationer

Produktnamn: Bravia XR A95K
Testad: Oktober 2022
Tillverkare: Sony
Paneltyp: Qd-oled
Storlek: 55 tum, 65 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 120 Hz
Lokal dimning: Oled
Hdr: Hlg, hdr10, Dolby Vision
Operativsystem: Google TV
Ljud: 2.2, 2x20 Watt + 2x10 Watt subwoofer
Anslutningar: 2st hdmi 2.1, 2st hdmi 2.0, komposit, 2st usb, lan, komposit, optisk audio ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Mått (på bord): 122,5 x 72,8 x 28 cm (55 tum)
Vikt: 40 kg (55 tum)
Energiklass: G
Väggfäste: Vesa 300x300 mm
Rek pris: 34 000 kr (55 tum), 45 000 kr (65 tum)
Aktuellt pris, oktober 2022: 33 990 kronor hos MediaMarkt (55 tum)

Betyg: 5 av 5