Testat spel: Valkyrie Elysium
Pris: 599 kronor hos Amazon Sverige (PS5)

För många som var med under Playstation 1- och 2-eran är Square Enix ett kärt namn. Mestadels för Final Fantasy-serien så klart, men även för de många mindre påkostade strategi- och rollspel den japanska jätten släppte under de åren. En strategi de verkar återupprepa nu i höst, med både nya titlar och återkomster av kända spelserier. En av dessa är Valkyrie Elysium, ett actionrollspel som är en fristående uppföljare till Valkyrie Profile-spelen.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Valkyrie Elysium påminner på många sätt om ett Playstation 2-spel – på ett oväntat bra sätt. Med gammalmodiga miljöer och märklig presentation är det första intrycket svajigt, men de välkontrollerade och intensiva striderna gör att äventyret underhåller så pass mycket att vissa föråldrade inslag inte kan sänka vårt humör.

Positivt

  • Underhållande och lagom djupt stridssystem
  • Utsökt design i allt ifrån menyer till karaktärer
  • Känns gammalt – på ett bra sätt

Negativt

  • Rollspelselementen är underutnyttjade
  • Playstation 2-grafik med Playstation 5-teknik
  • Bökig kamera i trånga utrymmen
Huvudkaraktären Nora

Rätt upp i 00-talet

Det är med tveksamma steg vi inleder vår resa i Valkyrie Elysium. Den filmsekvens som sätter anfang för äventyret skapar visserligen helt rätt stämning; snygg artwork och passande röstskådespeleri ackompanjerar en berättelse vars inspiration är hämtad från vår nordiska mytologi. I rollen som valkyrian Nora, utsänd av all-fadern Odin, är det vår uppgift att rädda världen från en säker undergång.

En stämningsfull inledning, som snart tappar mycket av sin lyster när vi landar i den värld som ska räddas. En värld som inte är särskilt vacker. Miljöerna som målas upp är inte direkt fula, men de stela, variationsfattiga och korridorsliknande områdena vi ställs inför liknar mest något som hämtats från Playstation 2-eran. Det är en hårt utstakad väg framåt, med några kortare avstickare där blommor, kistor och andra hemligheter väntar.

Det ska dock sägas att det märks att utvecklarna antagligen gjort så gott de kunnat utifrån en begränsad budget. Även om häpnadsväckande vyer saknas helt, ser allt – i brist på bättre ord – respektabelt ut. Grafiken är ren, tydlig och hyggligt detaljerad. På gott och ont påminner det på flera sätt om en remaster.

Kul strid mot ful fiende

Slå hårt, löst eller mittemellan

Lyckligtvis tar det inte lång tid för besvikelsen över den andefattiga inramningen att lägga sig. Den enkla anledningen är det härliga stridssystemet Valkyrie Elysium bjuder på. Varje gång Nora drar sitt vapen väntar strider som för våra tankar till Devil May Cry, Nier Automata och Bayonetta. Tempot är högt, kontrollen exakt och effekterna flashiga.

I huvudsak används två attackknappar; en för svaga snabba attacker, en för motsatsen och båda för diverse attackkombinationer. Attackerna varierar dessutom beroende på vilken typ av vapen som används, och ju mer vi använder ett vapen desto bättre blir det. En magisk kedja gör också att vi snabbt kan slunga oss mot fiender en bit bort.

Spöken med extrauppdrag

Axelknappa dig till seger
Via kontrollens axelknappar nås också magi med olika styrkor och svagheter, samt möjligheten att framkalla andar av fallna kämpar, som under en kortare stund kan strida vid Noras sida. Eftersom vi vanligtvis ställs inför ett stort antal fiender samtidigt, är hjälpen från dessa ofta oumbärlig.

Det enda som stör med striderna är att kameran gör sämsta möjliga jobb i trånga utrymmen. Vi hade också gärna sett lite djupare rollspelsinslag. Det går visserligen levla upp vapen och magi, samt låsa upp nya attacker och egenskaper, men det handlar sällan om att prioritera förbättringar eller välja en specifik uppgraderingsväg. De kristaller vi samlar in på varje bana räcker nämligen för att höja mer eller mindre alla egenskaper och vapen så långt det går just då.

Mystska Hilde

Gott och gammalt
Det är lätt att klanka ned på Valkyrie Elysium, inte minst för den undermåliga presentationen. Det gör att spelet knappast imponerar vid en första anblick, snarare det motsatta. Men så snart du kommer in i stridssystemet växer äventyret – och ju fler vapen, attacker och egenskaper du låser upp desto roligare blir spelandet.

Valkyrie Elysium må se gammalt ut och till viss del lida av föråldrad speldesign, men ett riktigt roligt stridssystem visar sig räcka långt.


Valkyrie Elysium

Testat: Oktober 2022
Genre: Actionrollspel
Utvecklare: Soleil
Utgivare: Square Enix
Plattform: Playstation 5, Playstation 4, pc
Testat på: Playstation 5
Storlek: 17 GB
Pris: 599 kronor hos Amazon Sverige (PS5)

Betyg 3,5 av 5