Testad produkt: Xiaomi Redmi 10C
Pris: Kostar 1 890 kronor hos Proshop

Det är inte ofta vi testar Xiaomis Redmi-serie av mobiler och andra prylar. De befinner sig för det mesta i budgetsegmentet och bland de bästa finns det oftast en ”vanlig ” Xiaomi som överlappar istället. Men när vi bad Xiaomi om bästa mobilen just nu under 2 500 kronor ställde företaget denna gång upp med en Redmi 10C.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med ett mycket lågt pris var vi beredda på att förlåta många tillkortakommanden i Redmi 10C. Men några uppenbara sådana dök inte upp. Den är enkel men välbyggd, presterar bra i prisklassen och sparar in på rätt funktioner. Endast en förväntat svag, men inte usel, skärm och en halvdan selfiekamera hamnar på minussidan. I alla fall om du kan hantera mobilens stora mått.

Positivt

  • Rätta prestandan
  • Välbyggd och bekväm
  • Bra batteritid
  • Solid huvudkamera

Negativt

  • Något blek 720p-skärm
  • Ovanligt bred
  • Inga extrakameror och svag selfiekamera
M3 Bäst i test

Den kostar inte bara under 2 500 kronor, utan långt under. Xiaomis rekommenderade pris ligger på 1 890 kronor, men den går att köpa för så lite som 1 490 kronor. Med så pressat pris ställer vi förväntningarna lägre. Det behöver vi faktiskt inte göra, för på flera punkter är den lika bra eller bättre än många konkurrenter som kostar minst 500 kronor mer.

För det första snålar inte Xiaomi med prestandan. Redmi 10C drivs av systemkretsen Snapdragon 680, en krets som för inte länge sedan hade känts som ett bra val i en mellanklassmobil. Det gör den till en av de mest kraftfulla mobiler vi sett under 2 000 kronor.

Det är en rapp och problemfri upplevelse att använda Redmi 10C för att surfa, bläddra bland Netflix-filmer, svepa sig fram på Instagram, navigera i kartor och till och med fota och filma. Med stabilt snabb uppkoppling på wifi 5 eller 4g bidrar inte kommunikationslagg heller till någon upplevd seghet.

Det beror också delvis på att Xiaomi förstår sig på telefonens begränsningar och inte har funktioner i den som utmanar hårdvaran. Kameran har till exempel inte det valbara ai-läge som vi ser i en del Xiaomi-mobiler. Det drar en hel del beräkningskraft men tillför ärligt talat inte så mycket. Enligt Xiaomi ska det finnas någon sorts ai i kameran, men det verkar vara begränsat till ansiktsigenkänning för att underlätta autofokus.

Xiaomi Redmi 10C skärm
720p-skärm är inte idealet, men det räcker bra om du inte är kräsen. Och det får kan inte vara i den här prisklassen.

Skärmen en svagare punkt

Telefonen har också en enkel skärm att driva, en ips med 720p-upplösning. Det gör att det till och med går bra att spela en del mindre krävande spel på den. Det är en mobilskärm av modell större, hela 6,71 tum, vilket gör att vi får en viss pixlighet i skärmen på nära håll. Det är inget som märks när vi tittar på media, eller för det mesta i vardagen, men vid enskilda tillfällen med finstilt text på skärmen så syns det.

Skärmen har godkänd ljusstyrka på strax under 600 cd/m2. Så länge vi håller oss undan från tydliga reflexer och direkt solljus klarar den sig bra. Färgerna i skärmen är vad som verkar vara srgb-klass, så den där verkliga intensiteten i röda och gröna toner som du kan få med en oled eller dyrare ips finns inte här, men den har behagligt neutral färgbalans och bra kontrast för att vara en ips.

Framför skärmen sitter en plan Gorilla Glass-yta. Vilken version av det reptåliga glaset det är uppges inte. Den ger skärmen svaga variationer i vitpunkt i olika betraktningsvinklar. Eller så sitter det i skärmpanelen. Oklart vilket.

Med så stor skärm, och dessutom rätt så breda skärmkanter, är det ingen liten mobil att hålla i handen. Det hör till de bredaste vi testat på länge. Men den är inte överdrivet tjock och med mönstrad plastbaksida med hög kvalitetskänsla är den behaglig att greppa och använda. Om du inte har för små händer.

Xiaomi Redmi 10C
Det ser ut som många kameralinser om du inte tittar för noga. Det är dock bara två, varav en bara är stödkamera. Lyckligtvis är den kamera du får ganska bra.

Rent ljud, men mono

I botten av mobilen sitter en monohögtalare som gör ett väl godkänt jobb. Du får inte mycket bas ur den, men ren och detaljerad ljudåtergivning. Den har inte så hög maxvolym som en del andra mobiler, men vi föredrar Xiaomis försiktighet, för det innebär att vi kan dra upp volymen till max utan att det blir vasst och skränigt. Vill du ansluta hörlurar kan du göra det med analogt uttag upptill och givetvis även via usb c eller bluetooth.

En detalj som ger nostalgivibbar ät fingeravtrycksläsaren, som sitter placerad centralt på baksidan av telefonen, istället för i på-knappen på sidan som på nästan alla billigare mobiler (och en del toppmodeller). Det kan ta ett tag att vänja sig vid om du är van vid en annan placering, och det gör att du inte kommer åt den med mobilen liggandes på ett bord. Men annars fungerar den utmärkt.

Den sitter rent designmässigt inne i mobilens onödigt stora kamerapanel på baksidan. Vi säger onödigt stor, för den innehåller inte så mycket. Bara en huvudsensor att fota aktivt med, en djupsensor för bokeh-foto och en liten led-blixt. Ingen zoom, ingen vidvinkel, ingen makro. Det ser vi inte ofta numera, inte ens i budgetklass.

Bara en kamera, men en bra sådan

Kameran är dock respektabelt bra för prisklassen. En 50 megapixels sensor som du istället kan digitalzooma i upp till 2x med med snyggt resultat. Allt över det ser dock bara suddigt ut. Tyvärr finns inget fast 2x-läge i kameraappen, så det får du manuellt zooma i sökaren. För vanliga foton gör kameran ett bra jobb, med pålitlig fokus, ljus- och färgautomatik och med rena, detaljerade bilder.

Du kan fota i full 50 megapixlars upplösning, men det ger inte så mycket i bildkvalitet att det är värt det. Det blir mest småbrusigt på nära håll, och kräver en stadig hand. Den sätter nämligen den elektroniska stabiliseringen ur spel, och den var inte så stadig i vanliga fall heller. Det finns ett nattläge för mörkerfoto som lyfter fram mörka detaljer bra, men som också lägger till brus och flammighet i bilden. Djupsensorn utnyttjas mycket begränsat, till synes endast i ett porträttläge där du får bokeh-effekt för ansikten. Vi kan inte justera skärpedjupet manuellt.

MIUI 13 på Android 11.
MIUI 13 på Android 11.

Trots en lista på saker som kunde vara bättre är det här fortfarande rätt kamera för pengarna, då sensor och optik har god grundkvalitet och vanliga peka- och skjuta-bilder för det mesta blir bra. Detsamma kan tyvärr inte sägas om selfie-kameran. Den är på bara fem megapixel och ger oss bilder med blek färg och brus även i halvljusa rum. Överraskande nog är den lika bra på bokeh-effekt i porträttläge, trots att den inte har djupsensor som på baksidan.

Rätta batteritiden

Redmi 10C har ett 5 000 milliamperetimmars batteri, och både lågupplösta skärmen och Snapdragon-kretsen gör ett bra jobb med att hålla energiförbrukningen nere. Vi kan utan större problem använda mobilen från morgon till kväll och ofta en bra bit in på nästföljande dag utan att behöva ladda. När det är dags för det går det dock inte så snabbt, då den medföljande laddaren bara klarar tio watt. Den har dock stöd för 18 watts laddning om du har en bättre laddare tillhands.

Redmi 10C levereras med Android 11, vilket känns lite mossigt så här hösten 2022, men en uppdatering till Android 12 ska vara på väg. Om det blir fler uppdateringar efter det är tillsvidare oklart. Det är i alla fall den nyare versionen av Xiaomis egna gränssnitt på den, MIUI 13. Det gör att en del gränssnittsdetaljer mer är som Android 12, även om Xiaomi rent allmänt har en mycket egen stil.

Hade någon sagt att Redmi 10C hade kostat 2 500 kronor istället för de 1 500 kronor du han få tag på den för, hade vi inte reagerat. Då hade vi kanske tyckt att 720p-skärm och avsaknad av vidvinkelkamera var lite snålt, men inte orimligt. Nu är den billig även för en budgetmobil, och har så många bra och så få dåliga egenskaper att vi tveklöst kan rekommendera den.

Specifikationer

Produktnamn: Xiaomi Redmi 10C
Testad: September 2022
Kontakt: www.mi.com
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 680
Processor: 4 st Kryo 265 Gold 2,4 GHz + 4 st Kryo 265 Silver 1,9 GHz
Grafik: Adreno 610
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,71 tum ips, 720x1650 bildpunkter
Kameror: 50 megapixel + djupsensor med led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, agps, galileo, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 11 med MIUI 13
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare på baksidan
Batteri: 5 000 mAh, 13 tim 10 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 16 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 30 tim samtal
Batteriladdning: 18 W usb c, 10 W laddare medföljer
Storlek: 16,96 x 7,66 x 0,83 cm
Vikt: 190 gram
Rek. pris: 1 890 kr
Aktuellt pris: Kostar 1 890 kronor hos Proshop

Prestanda

Antutu Benchmark: 234 220 poäng
Geekbench 5: 1 284 poäng
Geekbench 5 en kärna: 376 poäng
3dmark Wild Life: 442 poäng
Lagring, läsning: 339,6 MB/s
Lagring, skrivning: 105,8 MB/s

Betyg: 4 av 5