Testad produkt: Doogee N40 Pro
Pris: Från 1 995 kronor via Prisjakt

Doogee är en av flera mindre kinesiska tillverkare som försöker etablera sig på den europeiska marknaden med en mix av intressanta och på olika sätt utstickande telefoner. Det handlar både om så kallade ruggade mobiler byggda för extra strömsnålhet, men också vanliga Android-telefoner i lägre prisklass. N40 Pro är en typisk sådan, men den har en egenskap som skiljer den från mängden, ett extra stort batteri.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Trots en del brister är det så mycket med Doogee N40 Pro som hamnar på plussidan att det blir en rekommendation. Högre prestanda än de flesta konkurrenter, mycket minne för multitasking och lagring, och ett jättebatteri med snabb laddning. De svagare punkterna går att ignorera. Förutom kameran, där får du inte ha stora förväntningar.

Positivt

  • Goda prestanda
  • Extra minne och lagring
  • Stort batteri med snabbladdning
  • Bekväm att greppa trots stora mått

Negativt

  • 720p-skärm med måttlig ljusstyrka
  • Svag på 5 GHz wifi
  • Inte så lyckad kamera
M3 rekommenderar

Batteriet är på hela 6 380 milliamperetimmar, där det normala är någonstans mellan 4 000 och 5 000. Det resulterar givetvis i extra timmar batteritid, något som aldrig är fy skam. Dessutom verkar telefonen vara relativt strömsnål för övrigt, så vi får ut mer användning mellan laddningar ur den än vi förväntar oss. Med en 24 Watts snabbladdare går det dessutom behagligt snabbt att fylla på batteriet. Det låter inte som så mycket när många toppmobiler numera har dubbla eller till och med fyrdubbla effekten, men i budgetklass är 24 Watt mycket bra.

Det stora batteriet märks inte uppenbart i hur telefonen är designad och känns. Visst, det är en mobil med rejäla mått, men det är mest tack vare en stor skärm och det faktum att billigare telefoner ofta har bredare skärmkanter. Yttermåtten är inte nämnvärt större än en Samsung Galaxy A13 eller en Xiaomi Redmi 10c, och en extra millimeter i tjocklek och vikt på strax över 200 gram istället för strax under är ingen vi upplever som en stor skillnad vid vardaglig användning.

Ett bakstycke i lädermönstrad plast och avrundad mattsvart ram ger den ett behagligt grepp. En stor blanksvart panel som på ena halvan rymmer kamerahuset ger den ett unikt utseende. Resten av panelen gör ingenting, utan det är bara ett designval. På-knappen på sidan dubbeljobbar som fingeravtrycksläsare, och trots att den är ovanligt smal så gör den ett pålitligt jobb med att känna igen ett registrerat finger.

Doogee N40 Pro skärm
Skärmen är en av telefonens svagare sidor. Men det betyder inte att den är direkt dålig. Mest är det ljusstyrkan som är ett problem, då den inte riktigt klarar starkt utomhusljus. 

Förväntad budgetklass på ljud och bild

Skärmen är en enkel men överlag behaglig ips-skärm med 720p-upplösning. Det är lite i underkant för en skärm i den här storleken, men inget vi ger underkänt för i en lågprismobil. Den har god kontrast, jämna färger och utmärkta betraktningsvinklar. Maximala ljusstyrkan är ganska svag, så utomhus kan du behöva undvika direkt infallande solsken.

I botten sitter en ensam högtalare. Den levererar mycket kraft och till och med tydliga bastoner, men också en viss vasshet i mellanregistret som gör den jobbig att lyssna på under längre tid. Ska du ligga i hängmattan och titta på en film så rekommenderar vi att du har hörlurar. Och då antingen usb-anslutna eller trådlösa, för Doogee N40 Pro har inget traditionellt analogt uttag.

Telefonen drivs av Mediateks halvsnabba systemkrets Helio P60. Den ger oss mycket prestanda för den här prisklassen, och mobilen är behagligt snabb att använda i de flesta vardagssituationer. 6 gigabyte ram-minne och hela 128 gigabyte lagring av för prisklassen snabb typ är inte heller fy skam. Vi surfar, Google Maps-navigerar och bläddrar oss igenom Facebook-flödet utan påtaglig hackighet. En och annan autospelande video får systemet att staka sig men de kommer vi snabbt förbi.

Gränssnitt
Det är en del extra appar och funktioner i Doogees eget gränssnitt, men ingenting som vi stör oss på. Och det är ju det viktiga.

Vissa wifi-problem

Det som däremot bidrar till en seg upplevelse är pekskärmen, som har en påtaglig fördröjning om du till exempel försöker svepa för att bläddra. En något svag wifi-mottagning är också ett minus. Vi får 75 till 80 procent mot vad de flesta andra mobiler får på 5 Hz-bandet på samma plats. Däremot är det inget liknande problem med 4g-uppkopplingen eller 2,4 GHz wifi, och då du bara har en 720p-skärm så kan du utan problem strömma video i upp till 60 bilder per sekund alla fall. Det kunde ha blivit en utmaning på en 1080p-skärm.

På minussidan kan vi också räkna avsaknad av nfc, så det går till exempel inte att sätta upp Google Pay för blipp-betalningar. Att det är Android 11 och inte Android 12 i mobilen är inte heller klockrent. Det är osäkert om det över huvud taget är några uppdateringar planerade, så du är nog fast med det du har fått. Doogee har ett eget gränssnitt, officiellt utan namn men inofficiellt kallat Doogee UI. Det gör inget extremt med Android, utan lägger mest till egen ikon-stil och design på navigeringsknappar.

Du får också en extra funktion, Duraspeed som fördelar om systemresurser till den app du har i förgrunden, vilket kan öka dess prestanda. Det finns också ett fåtal extra appar, som en egen videospelare, en stegmätare och en systemunderhållsapp som kan rensa minne och gamla filer, låsa tillgång till vissa appar med lösenord och kontrollera vilka appar som autostartas.

Doogee N40 Pro baksida
En baksida med iögonfallande design, och en uppsättning tveksamma kameror som tyvärr är svåra att tygla. Förutom makron, som är bättre än i många mycket dyrare mobilen.

Mångsidig men ojämn kamera

Doogee N40 Pro har hela fyra kameralinser på baksidan, men en är bara till för djupseende vid bokeh-fotning. Mobilen gör ett dugligt jobb med det, men har fortfarande en del trubbel med kantdetektering. Huvudkameran på 20 megapixel är relativt svag. Den ger oss bleka färger och platt dynamik i dagsljus, men har du inga höga ambitioner så gör den jobbet.

Du får dock räkna med en och annan suddig bild då autofokus har en tendens att hoppa runt, och kameran har svårt för rörelseoskärpa. En vidvinkelkamera med åtta-megapixelsensor är inte heller den särskilt övertygande. Speciellt i kvällsljus, då den tappar all dynamik. Överraskande nog är sista kameran, en makro, ovanligt bra. Den har åtta megapixels sensor och autofokus som gör att du kan fota ovanligt närgånget med bra skärpa.

Det är dock en klen tröst när kamerorna för övrigt är som bäst knappt godkända. Men man kan inte begära att allt är perfekt i en så här prispressad mobil, och de saker som Doogee N40 Pro gör bra höjer den ur mängden. Du får prestanda som få i prisklassen kan matcha, gott om lagring och minne, en solid skärm och utmärkt batteritid. Små skavanker kan vi därför förlåta. Det här är mycket mobil för pengarna.

Specifikationer

Produktnamn: Doogee N40 Pro
Testad: September 2022
Kontakt: Doogee
Systemkrets: Mediatek Helio P60
Processor: 4 st Cortex A73 2 GHz + 4 st Cortex A53 2 GHz
Grafik: Mali-G72 MP3
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,52 tum ips, 720x1600 bildpunkter
Kameror: 20 megapixel + 8 megapixel vidvinkel, 8 megapixel makro + djupsensor med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 4.2, agps, fm-radio
Operativsystem: Android 11 med Doogee UI
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare på sidan
Batteri: 6 380 mAh, 18h 45min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), 21h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 38h samtal
Batteriladdning: 24 W usb c
Storlek: 16,5 x 7,6 x 0,99 cm
Vikt: 210 gram
Rek. pris: 1 995 kr
Aktuellt pris: Från 1 995 kronor via Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark: 233 489 poäng
Geekbench 5: 1 368 poäng
Geekbench 5 en kärna: 286 poäng
3dmark Wild Life: 644 poäng
Lagring, läsning: 517,8 MB/s
Lagring, skrivning: 411,8 MB/s

Betyg: 4 av 5