Testad produkt: TCL 30 Plus
Pris: Kostar 2 344 kronor hos ComputerSalg

TCL är vi mest bekanta med som tv-tillverkare. De brukar ligga bra till i våra tester av billigare smart-tv, men är inte med och konkurrerar i premium-klass. Detta är dock inte alla strängar företaget har på sin lyra utan de tillverkar även sådant som soundbar och vitvaror. Nu har de även börjat sälja mobiler i Sverige. Precis som deras tv-utbud så handlar det om bra kvalitet till pressat pris istället för dyra premium-produkter.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Trots en del små irritationsmoment, prestanda som är godkänd men inte mer, dumsnål wifi, och en kamera som är bättre på pappret än i verkligheten, är det mycket att tycka om med TCL 30 Plus. Den har bäst bild och snyggast stil i sin prisklass, stereoljud, behändig hantering och bra batteritid.

Positivt

  • Utmärkt oled-skärm
  • Stereohögtalare
  • Gott om lagring
  • Bra batteritid

Negativt

  • Bara wifi 4
  • Ojämn kamera
  • En del bloatware
M3 rekommenderar

TCL 30 Plus är deras mest påkostade mobil, och även den kvalar in som vad vi kallar för en budgetmobil. Strax över 2 000 kronor får du betala för den. För det får du en mobil som åtminstone vid första anblick ser ut att vara betydligt dyrare. Den är en elegant slimmad mobil med plan bak- och framsida som hålls ihop med en blankt metallglänsande ram.

Baksidan och ramen är i själva verket i plast, men de gör ett bra jobb med att imitera mattad glasyta och polerad aluminium, och allt är solitt och välbyggt, så att det är plast förtar inte kvalitetskänslan. Ett snyggt litet kamerahus på baksidan med en läckert regnbågsskimrande ring runt huvudsensorn ger den också en distinkt egen stil.

Nästa sak som gör att TCL 30 Plus känns dyrare än sin prislapp, är dess bildskärm. De flesta mobiler i budgetsegmentet har ips-skärmar, eller ibland pls, och ofta inte särskilt bra sådana. Bleka färger, lägre upplösning och snäva betraktningsvinklar är vanligt.

Lysande skärm och stereohögtalare

Här får du en riktig amoled-skärm med rika färger och perfekt kontrast. Enligt TCL ska den täcka 100% av färgomfånget ntsc, vilket också ligger mycket nära dci-p3. Det är alltså samma färgrikedom som de allra bästa mobilerna levererar. Det är också en utmärkt ljusstark skärm; med automatisk ljusstyrka på har vi inga problem att använda den ens i soligt utomhusljus. Skärmen skiftar lite i snäva betraktningsvinklar, men det tror vi har att göra med ytbeläggning på glaset framför.

TCL 30+ i handen
TCL 30 Plus är som de flesta billigare Android-mobiler rätt stor i måtten, på gott och ont.

Det är en mobil som passar perfekt att visa film på, och det understryks av en annan ovanlig egenskap i budgetklass – stereohögtalare. De är lite hårda i diskanten om du har känsliga öron, och har inget riktigt djup i basen, men vi hör bastoner tydligt i musik, och får en välbalanserad ljudbild. Återigen, långt över förväntningarna med tanke på priset. För samtal har du separat högtalare intill skärmen, och vi har inga klagomål på ljudkvalitet i vare sig den eller mikrofonen i botten.

Kameran är på pappret också intressant. En 50 megapixels huvudkamera som gör det mesta av jobbet, med en två megapixel makro och en djupsensor som komplement. Den gör absolut inte bort sig vid vanlig fotografering i dagsljus, även om sökaren är märkligt släpig och kameran inte hanterar rörliga objekt eller en ostadig kamerahand särskilt bra. Om du kan acceptera enstaka suddiga bilder så ser de andra du tagit fullt godkända ut.

Du får digital zoomhantering med snabbval för två fasta lägen: 2x och 4x. Det hade räckt med det första, som ser väl godkänt ut, men 4x blir bara brusigt och suddigt. Porträttfotografering med bokeh-effekt klarar den ungefär enligt förväntan, det vill säga ibland bra, men den får ibland kämpa med kantdetektering.

TCL 30+ profil
TCL:s mobil är relativt tunn i designen.

Hålls tillbaka av måttliga prestanda

För övrigt verkar kameraappen vara lite för överambitiös, med funktioner, lägen och kontroller som hårdvaran bakom inte riktigt lyckas leverera. Fokus i mörka miljöer och långexponering för nattläge är ett lotteri om det blir som du tänkt eller inte, och ett ”hög pixel”-läge som tar fulla 50-megapixelbilder ger ojämn skärpa över bildytan.

En viktig bidragande orsak till det kan vara prestanda, som inte är sämst i prisklassen, men som ligger långt ifrån toppen. Telefonen drivs av Helio G37, en prispressad systemkrets från Mediatek. Den är ganska ny och kom i slutet av 2021, men är en uppdatering av en äldre systemkrets för att stödja just 50-megapixelkameror.

Vi kan för det mesta läsa webbsidor, mejla och Google Maps-navigera, med bara en antydan till släpighet när det bläddras. Och navigeringen i själva operativsystemet är konsekvent smidig. Men det är lätt att gå i ett prestandatak som påverkar kvalitet. Extra tunga webbsidor, inbäddade videor och lite mer krävande appar innebär en viss hackighet.

Det kan också ha att göra med uppkopplingen. Här får du bara wifi 4-stöd och kan endast ansluta på 2,4 GHz-band, vilket beroende på din router kan begränsa både svarstider och nerladdningshastighet. Det kan innebära problem för sådant som videomöten. Anslutning över 4g verkar stabil, men vi har sett snabbare hastigheter. Det är dock svårt att mäta med tillförlitlig säkerhet. Annars har vi inga klagomål på anslutningar och funktioner. Vi får nfc, bluetooth 5.0, pålitlig gps och även inbyggd fm-radio. 

TCL 30+ botten
I botten hittar vi hörlursuttag, usb-port för laddning och en av telefonens två stereohögtalare. Högtalaren på motsatta sidan är exakt likadan, så det blir jämn stereobalans.

Stabil batteritid

TCL 30 Plus har ett 5 010 milliamperetimmars batteri som ger kraft som bör räcka hela dagen. Vi kan strömma video med skärmen på hög ljusstyrka i över 13 timmar, och under en dag av blandad användning med mycket skärmtid så räcker den från tidig morgon till sen kväll för oss. Extremt snabbladdad är den inte, men med en 18 Watts medföljande laddare kan du toppa upp energin på ett par timmar.

Mobilen kör Android 12, och vi har inga uppgifter om planer på vidare systemuppgraderingar. Men säkerhetspatchar bör du få i ett år. Det här är aldrig en garanti i budgetsegmentet, men även då är det i svagaste laget. Mobilen blir givetvis inte obrukbar efter det, men vi hade hoppats på en längre uppdateringsplan.

Egna gränssnittet är rent och snabbjobbat. En smart detalj är en app-låda med kategoriindelade appar. En del installerade appar sorteras in under dessa automatiskt, medan andra får du lägga till manuellt. Här finns också en bra egen system- och batterihanterare, funktion för att förbättra videokvalitet, en sidomeny för snabbåtkomst till favoritappar,. Det finns även en liten samling egna extraappar, som bildgalleri, mediaspelare och webbläsare. Dessa hade vi lika gärna kunnat vara utan.

TCL gränssnitt
TCL har ett Android-gränssnitt med egen stil och mestadels smart upplägg. Här finns en del bra bonusfunktioner, men också lite för mycket bloatware för vårt tycke.

Det är också irriterande mycket ren tredjeparts-bloatware i mobilen, till exempel Linkedin, Booking.com, Tiktok och ett par spel förinstallerade. Inget vi inte hade kunnat installera själva om vi ville ha det.

Om TCL rensat upp bland dessa, trimmat upp prestanda till nästa nivå, och jobbat på att tygla kameran hade det blivit en fullträff. Även om den då hade kostat mer. Nu är det "bara" en bra mobil i sin prisklass runt 2 000 kronor. Och det är ju inte så illa det heller.

Specifikationer

Produktnamn: TCL 30 Plus
Testad: September 2022
Kontakt: TCL
Systemkrets: Mediatek Helio G37
Processor: 4 st Cortex A53 2,3 GHz + 4 st Cortex A53 1,8 GHz
Grafik: Power VR GE8320
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,7 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter
Kameror: 50 megapixel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 4, bluetooth 5.0, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med TCL UI
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare på sidan
Batteri: 5 010 mAh, 13 tim 45 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 15 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 30 tim samtal
Batteriladdning: 18 W usb c
Storlek: 16,45 x 7,52 x 0,77 cm
Vikt: 184 gram
Rek. pris: 2 290 kr
Aktuellt pris: Kostar 2 344 kronor hos ComputerSalg

Prestanda

Antutu Benchmark: 134 331 poäng
Geekbench 5: 1 032 poäng
Geekbench 5 en kärna: 174 poäng
3dmark Wild Life: Ej mätt
Lagring, läsning: 285,9 MB/s
Lagring, skrivning: 213 MB/s

Betyg: 4 av 5