Testad produkt: Austin and Barbeque AABQ 4.2
Pris: 5 990 kronor hos Netonnet

Grillsäsongen behöver inte vara över bara för att hösten är här. Den här modellen, som du i skrivande stund kan köpa för strax under 6 000 kronor, är riktigt intressant då den låter dig grilla med både kol och gasol.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

En prisvärd grill som levererar bra resultat både med kol och gasol, men förvänta dig inte toppkvalitet och avsätt en heldag för installationen.

Positivt

  • Mycket grill för pengarna
  • Kol och gasol
  • Justerbar höjd på kolbädden

Negativt

  • Plastiga reglage
  • Dålig manual

Tar tid att montera

Installationen tog åtskilliga timmar. Om bara manualen hade varit bättre hade vi sluppit en hel del huvudbry. Efter att ha gissat oss fram en del och monterat några detaljer spegelvänt fick vi till sist ihop grillen. Väl ihopmonterad känns den ganska gedigen, bortsett från de plastiga vreden. Sidobordet går att plocka av och tack vare sidobrännaren kan du till exempel koka potatis eller göra den där läckra såsen utan att behöva lämna grillen.

test grill

Vi började att grilla med kol. Bädden är höj- och sänkbar, vilket gör att du kan justera värmen på ett bra sätt. Båda gallrena är emaljerade och locket ordentligt isolerat. Termometern i locket är praktisk, men inte helt precis när vi jämför med var vår ir-mätare visar.

Test grill

Gasoldelen fungerar också bra. Här har du tre brännare tillgängliga som ger jämn och fin värme. Gallret (av gjutjärn) har en löstagbar insats där du kan placera tillbehör, som en pizzasten, wokpanna eller andra passande tillbehör.

Grillytan räcker bra till för den mindre grillfesten, men vanligtvis har du betydligt större yta till hands i en grill i det här formatet. För vi gissar att du inte tänker dig att grilla med gasol och kol samtidigt. Effekten på 3 x 3,6 kW är hög nog för att du ska få upp temperaturen snabbt. Grillen är enkel att rengöra då brännarna har bra droppskydd. Eventuella rester samlas i botten som du kan ta ut och tömma.

test grill

Det blir lätt knöligt utrymmesmässigt om du vill grilla indirekt och kanske ha mer än bara kött på gallret. Men visst är det häftigt att kunna växla mellan gas och kol! Det sistnämda ger i vår smak många gånger ett bättre resultat, även om det är svårare och inte erbjuder samma flexibilitet.

Sammantaget är det här en prisvärd grill för dig som uppskattar flexibilitet, även om kvalitetskänslan inte håller toppklass. Alternativet är kanske en större gasolgrill och ett klassiskt klot för kolgrillningen. Då är den här lösningen relativt smidig, även om den också har sina begränsningar.


Specifikationer

Modell: Austin and Barbeque AABQ 4.2
Testad: oktober 2022
Tillverkare: Austin and Barbeque
Antal brännare: 3 + sidobrännare
Max effekt (gasol): 3 x 3,6 kW (+2,15 kW sidobrännare)
Grillgaller: gjutjärn
Tändning: elektronisk
Inbyggd termometer: Ja (både gasol och kol)
Sidobord: Ja
Mått (BxHxD) med utfällda sidobord: 180,5 x 58,5 x 115,5 cm
Vikt: 51,5 kg
Övrigt: Inbyggd kolgrillInformation från: Netonnet
Pris: 5 990 kronor hos Netonnet

Betyg 3,5 av 5