Femte generationen C-klass kombi lanserades för drygt ett år sedan och jämfört med föregångaren har den vuxit med 4,9 centimeter på längden, vilket främst resulterar i bättre innerutrymmen. Totalt är nya C-klass 475,1 centimeter lång, 182 centimeter bred och 145,8 centimeter hög. Formspåket har fått sig en rejäl och välbehövlig genomkörare och den största visuella förändringen tillskriver vi fram- och bakljusen, som numera är rejält utdragna. En riktigt lyckad uppdatering om ni frågar oss.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En laddhybrid med lång räckvidd på eldrift är för många den optimala kompromissen och med Mercedes Benz C 300 e kombi får du även en bekväm och sportig bil med massor av spännande teknik. Förarhjälpmedel och säkerhetsfunktioner håller högsta klass. Enda plumpen i protokollet är egentligen det begränsade lastutrymmet.  

Positivt

  • Lång räckvidd och laddar snabbt
  • Förarhjälpmedel som samtliga håller högsta klass
  • Underhållande köregenskaper

Negativt

  • Lastutrymmet
  • Smalt benutrymme förarplats
Mercedes-Benz C 300 e kombi

C-klass finns med en rad olika motoralternativ, men intressantast är givetvis laddhybriden med ett stort batteripack på 25,4 kWh, vilket ska räcka till runt 10 mils körning på enbart el. Riktigt bra och borde således vara den optimala kompromissen för den som vill kunna vardagspendla med eldrift och samtidigt slippa räckviddsångesten på långresorna.

Läs också: Ladda din elbil på resan – så funkar de olika laddtjänsterna

Infotainmentsystemet är ett av marknadens bästa

Interiören är modern och tidsenlig, stolarna rejält skålade och vi gillar framförallt nackstödet som kan skjutas framåt för att ligga an mot bakhuvudet, något fler tillverkare borde ta efter. Benutrymmet vid förarplatsen är relativt smalt, har du längre ben får du således räkna med att vila dem mot dörren respektive mittkonsolen, vilket inte är bekvämt under längre körningar.

Mercedes-Benz C 300 e kombi
Mercedes-Benz C 300 e kombi
Att parkera är en enkel match

I mitten av instrumentpanelen tronar den stora touchskärmen, utrustad med den senaste generationen av infotainmentsystemet MBUX, det vill säga biltillverkarens egna system. Ett kompetent sådant som förfinats och upplevs som än mer lättanvänt och mindre trubbigt än första upplagan.

Och precis som i flertalet nya eller uppdaterade modeller från tillverkaren har de flesta fysiska knappar rationaliserats bort till förmån för touchskärmen. Och ja, för den oinvigde tar det ett tag att komma in i det och hitta alla genvägar och undermenyer, men när det väl satt sig fungerar det suveränt. Är det fysiska reglage du föredrar kan flertalet funktioner styras från knapparna på ratten. 

Bekväm men snålt med lastutrymme

Fyra personer åker bekvämt i den nya uppdaterade familjehybriden; anständig takhöjd och det finns tillräckligt med benutrymme för de i baksätet. Värre är det med lastutrymme – det stora batteriet måste placeras någonstans, i detta fall under lastgolvet som i sin tur är rejält upphöjt, vilket resulterar i en bagagevolym på futtiga 360 liter, vilket kan jämföras med 490 liter i C-klass kombi med konventionell drivlina.

Mercedes-Benz C 300 e kombi
Mercedes-Benz C 300 e kombi

Förbränningsmotorn och elmotorn levererar 150 kW + upp till 95 kW (204 hk + 129 hk) och systemeffekten är upp till 230 kW (313 hk). Det resulterar i en prestanda som både räcker och blir över. Noll till 100 km/h avverkas på dryga sex sekunder och toppfarten är begränsad till 240 km/h. Köregenskaperna är sportiga och kurviga landsvägar är C-klassens hemmaplan.

Den går tyst och bjuder på en komfortabel färd för alla åkande, men att det föraren som är i fokus är det inget snack om. Inga vibrationer överhuvudtaget och bilen är välbalanserad med en snabb och direkt styrning, vilket gör den otroligt underhållande att köra även i riktigt höga farter.

Imponerande elräckvidd

Och så var det räckvidden vid körning med enbart eldrift, håller C-klass vad den lovar och tar oss 10 mil? Ja, vi tar oss exakt 9 mil med fulladdat batteri men då inkluderar vägsträckan även motorväg och hastigheter därefter. Riktigt bra och att vi hade uppnått den utlovade sträckan vid en mer ekonomisk körning råder det inga tvivel om.

Mercedes-Benz C 300 e kombi

En annan sak vi gillar är att Mercedes Benz C 300 e kombi kan laddas förhållandevis snabbt. Har du vägarna förbi en supersnabb-laddare på långresan kan du ladda upp batteriet från 10 till 80 procent på runt 20 minuter, eftersom bilen vid dc-laddning kan ta emot upp till 55 kW. För ombordladdaren för ac-laddning är motsvarande siffra upp till 11 kW.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: C 300 e kombi
Tillverkare: Mercedes-Benz
Pris: 572 400 kronor, provbilen 692 800 kr.
Motor: Bensin + el, 150 kW + upp till 95 kW (204 hk + 129 hk), systemeffekt 313 hk, 550 Nm
Kraftöverföring: bakhjulsdrift, 9-stegad automatlåda
Batteri: 25,4 kWh
Räckvidd enbart el: 105 km
Laddning: Snabbladdning 55 kW, ombordladdare 11 kW.
Förbrukning (WLTP): Blandad körning 0,6-0,8 l/100 km, enbart förbränningsmotor: 7,1 l/100 km
Prestanda: 0–100 km/h på 6,4 sek
Toppfart: 240 km/h
CO2-utsläpp (WLTP): Viktad blandad., 15 g/km, blandad 162 g/km (WLTP)
Årsskatt: 360 kr

Betyg: 4 av 5