Testad produkt: Philips TAFB1 Fidelio
Pris: 10 802 kronor hos Amazon Sverige

Philips, som faktiskt skapade cd:n, kassettbandet och världens coolast stereoanläggning, Jetset, har inte haft samma träffsäkerhet när det gäller deras ljudprodukter. Av anledningar som förmodligen bara de mest insatta känner till har det på senare år låtit såväl mediokert som kasst om deras ljudprodukter. Deras nya soundbar Fidelio TAFB1 ämnar ända detta.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Den är lång, har 14 högtalare och levererar ett ljud som imponerar. Fidelio TAFB1 har mäktig bas som de flesta ljudlimpor bara kan drömma om. Den kan spela upp mängder av ljudformat och har även stöd för de vanligaste musikstreamingtjänsterna. Men nog finns det saker att reta upp sig på.

Positivt

  • Bra ljud
  • Riktigt tung bas
  • Stöder det mesta i ljudväg

Negativt

  • Kräver två appar…
  • …som dessutom är dåliga
  • Endast två hdmi
  • Saknar elementära reglage på fjärren

Det är en rejäl soundbar, hela 120 centimeter lång, det krävs sålunda gott om plats under tv:n för att få plats med den. Ljudlimpan är klädd i metallgaller med lister tillverkade av vad som känns som riktigt läder, det känns övertygande gediget.

M3 rekommenderar

Ovansidan pryds av diverse kontroller, som av/på, höja eller sänka volymen med mera. Vad som är lite flådigt är att de uppåtriktade Atmos-högtalarna är omringade av led-ljus. När du sätter på Fidelio tänds ljusen, när den upptäcker att du ser på en film med Atmos-ljud förblir de tända. Detta går att ändra med hjälp av diverse komplicerade inmatningar via fjärrkontrollen.

Installationen är tämligen enkel. Håll in en knapp på baksidan några sekunder för att sedan ansluta soundbaren via din telefon/surfplatta till ditt nätverk. Anslut sedan din tv via hdmi earc-porten. Om du inte har hdmi earc kan du inte få Atmos-ljud, men du kan ändå få simulerat surroundljud.

Med i paketet ligger en liten mikrofon som du kan koppla in. Den lyssnar sedan av rummet och ställer in soundbaren efter det. Smidigt!

Philips FB1 Fidelio
Led-ljusen runt atmos-högtalarna lyser läckert.

Tungt ljud

Fidelio är en 7.1.2-limpa. På insidan sitter sammanlagt 15 högtalare inklusive en subwoofer som drivs av 310 rms watt. Nu tänker ni säkert att en subwoofer i en ljudlimpa inte kan vara bra. Men faktum är att den till och med är riktigt bra.

Vi satte på filmen Prey och blev förvånade över vilket tungt muller Fidelio TAFB1 lyckades producera! Även resten av ljudet är över förväntan bra. Mellanregistret är klart utmejslat och diskanten ligger exakt i mixen. Nästa film blev Rouge One, där vi lät oss svepas med av Atmos-effekter och explosioner som skakade rummet. Återigen, basen imponerar stort och skapar verkligen en härlig filmkänsla.

Philips FB1 Fidelio
Philips FB1 Fidelio är lång, hela 120 centimeter.

Atmos för- respektive nack-delar går att diskutera när ljudet trots allt kommer från en punkt i rummet. Visst, det skapar atmosfär, men det går inte upp mot riktig surround och Fidelio är inte heller särskilt mycket bättre på just atmos än andra ljudlimpor. Men det skapar definitivt atmosfär.

För den som vill ha riktigt surround-ljud går det att ansluta Philips högtalare FS1 trådlöst samt extern subwoofer. Men vi måste ändå säga att TAFB1 låter riktigt bra som den är…

…tills vi sätter på musik. Det finns ingen annan produkt som har en lika stor Akilleshäl som ljudlimpan. Film och tv-serier? Inga problem, bring it on! Musik? Helst inte. Ljudet blir platt och inte alls levande. Det är ungefär som att göra O’boy med minimjölk. Det smakar fortfarande O’boy, men någonting viktigt saknas. Om vi jämför med Audio Pro A38 eller A48, som låter bra hela tiden, blir skillnaden ännu mer uppenbar. Och de ligger i ungefär samma prisklass.

Philips TAFB1 Fidelio har stöd för en rad av olika streamingtjänster, som Spotify Connect, Tidal, Deezer och Amazon Music.

Det finns dock ett förinställt lägen för musik och det går att justera ljudet ytterligare via en app. Vilket leder oss osökt in på vad vi verkligen inte gillar.

Philips, snälla, försök åtminstone

För det första behöver du två appar. En för att spela musik, den andra för att justera ljud och surroundläge med mera. Det hade inte varit hälften så jobbigt om inte apparna var så dåliga. Eller så är det wifi-mottagningen i ljudlimpan. Varannan gång vi skulle in i appen kunde den inte koppla upp sig mot Fidelio TAFB1.

Philips FB1 Fidelio
Apparna är bra, när de fungerar. Varannan gång får du ett felmeddelande när du öppnar den.

Hur svårt kan det vara?! Sonos, Spotify och alla andra appar kopplar upp sig blixtsnabbt så fort de öppnas. Men inte Philips. Och varför i hela friden behövs det två appar?

Det går att kontrollera det mesta via fjärrkontrollen, men det är ännu knepigare. Det finns exempelvis inte bas- eller diskant-kontroll på fjärren. Du måste stega dig fram till rätt högtalare med hjälp av den lilla displayen på limpans front och sedan öka eller sänka bas/diskant.

När vi väl lyckas få kontakt med Fidelio TAFB1 via appen är det dock enkelt att justera ljudet. Det finns en equalizer och du har även ett ai-läge för surround, som faktiskt gör rejäl skillnad, samt möjlighet att synkronisera ljudet om det behövs.

Men på det hela taget är vi ändå imponerade av hårdvaran och ljudet. Det låter riktigt bra när du ser på film. Om vi jämför med Sony HT-A7000, som vi testade tidigare i år, som är 6 000 kronor dyrare, kan Fidelio lämna jämförelsen med huvudet högt.

Men apparna är inte alls bra och drar ned på ett helhetsintryck som annars imponerade på oss. Trots detta kan vi ändå rekommendera Fidelio TAFB1 för dig som vill ha mer biokänsla i vardagsrummet.

Specifikationer

Modell: Philips TAFB1 Fidelio
Testad: Oktober 2022
Tillverkare: Philips
Anslutning: Hdmi, hdmi earc, optisk, usb, 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, Chromecast, Airplay 2, Spotify Connect, Tidal.
Ljudfunktioner: Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Digital plus, Dolby TrueHD, Dolby Digital EX, DTS, DTS 96/24, DTS Digital Surround (5.1-ch), DTS:X, DTS-ES, DTS-HD High Resolution Audio, DTS-HD Master Audio
HDR-genomströmning: HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG
4K-genomströmning: Upp till 4k/60P/YUV4:4:4
Ljudformat: Aiff, flac, mp3, wav, mpeg4 aac, mpeg4 och m4a
Mått: Soundbar: 1 200 x 73 x 125 mm.
Vikt: 7,2 kg
Pris: 10 802 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5