Testat spel: Gotham Knights
Pris: 599 kronor hos MediaMarkt (PS5) Releasedatum 2022-10-21

Sju år efter succéspelet Arkham Knight är uppföljaren äntligen här. En uppföljare som egentligen inte alls är en uppföljare, utan ett helt fristående sidospår som utspelar sig i ett annat Batman-universum - trots att det på många sätt bygger vidare på det som gjorde Arkham Knight så bra.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Gotham Knights har potential att vara fantastiskt, men en framstressad release gör att både små och stora problem ständigt gnager på spelupplevelsen. Bakom de lite väl många missarna finns emellertid ett stundtals lysande äventyr som på flera sätt klår den klassiska Arkham-trilogin. Nu hoppas vi bara att spelet inom en någorlunda snar framtid får uppdateringar som slipar bort de delar som skaver.

Positivt

  • Uppdragen i inomhusmiljö
  • Spelvärlden dryper av stämning
  • Oerhört smidigt samarbetsläge

Negativt

  • Strul med bilduppdateringen
  • Behöver finslipas
  • Ojämn svårighetsgrad

Förvirringen är stor, men lyckligtvis spelar det ingen större roll. Vi är ju Bat.. eller nej, vänta nu.

Batgirl i en grotta

Tre Robin och en Batgirl

Batman är död! Länge leve Robin, Robin, Robin och Batgirl – Gothams riddare. Eller ja, Robin, Nightwing, Red Hood och Batgirl om vi ska vara mer specifika. I Gotham Knights samarbetar de fyra hjältarna för att fortsätta Batmans arbete med att rensa upp Gothams alltid lika mörka och regnvåta gator.

Även om det är en relativt begränsad och variationsfattig spelvärld, dryper varje litet kvarter av stämning. Vi stannar ofta till för att supa in atmosfären och beundra den fördömda stadens många vackra vyer, inte minst vid välkända platser som Arkham Asylum och Gothams ståtliga katedral. Med ytterst få bilar och Gotham-bor på gatorna känns däremot världen inte allt för levande.

Å andra sidan skulle vi inte heller sätta en fot utanför hemmet om vi bodde i Gotham. Kända skurkar och deras underhuggare finns det nämligen ett överflöd av på gatorna. Banker rånas, vittnen kidnappas, bomber planteras – och det är bara vi som stoppa dem. Bland alla framslumpade, och rätt repetitiva, sidosysslor som fyller världskartan, finns också uppdrag som för storyn vidare i flera olika berättelser som utspelas parallellt.

Just huvuduppdragen är ofta en höjdpunkt med vackra miljöer, spännande händelser och utmanande strider. Det är uppenbart att dessa delar fått extra mycket kärlek, inte minst då detaljrikedomen i de tillhörande miljöerna vida överträffar resten av Gotham.

Batgirl åker batbike

En för alla, alla för Batgirl

Vem av de fyra nämnda hjältarna som ska städa upp staden och nysta i dess hemligheter är valfritt. Det går också att byta huvudperson helt fritt mellan uppdragen – och därmed ändra spelstilen i striderna.

Red Hood sticker ut mest med klumpiga rörelser, starka nävar och kraftfulla pistoler. Robin i sin tur satsar mer på smygande och överraskningsattacker, medan Nightwing smidigt studsar fram mellan fienderna som den akrobat han är.

Vår solklara favorit är däremot Batgirl som med smidiga rörelser utför snabba närstrids- och distansattacker, och kan dessutom hacka elektriska paneler och vapen för att skapa smärta i smyg. Det är dock riktigt trist att bilduppdateringen på konsol inte når högre än 30, eftersom det gör att kontrollen i framför allt striderna känns onödigt klumpig och långsam. 

Utecklingsträd och utvecklade dräkter

Förutom olika stridstekniker har varje karaktär har också unika egenskapsträd som ger hyggliga möjligheter att prioritera egenskaper som passar ens spelstil. Det går dessutom att samla material för att 3d-printa nya dräkter och vapen.

Trevligt nog delas framsteg mellan alla karaktärer; har du spelat mycket med till exempel Robin men vill byta till Nightwing kommer du ha en rad oanvända egenskapspoäng och starkare utrustning att använda. En smart lösning som gör att det aldrig känns dumt att byta karaktär med jämna mellanrum.

Att byta karaktär ger också unika mellansekvenser där vi bland annat får känna varje hjälte, eller personen bakom rättare sagt, bättre. Dessa sekvenser gör faktiskt en hel del för att ge liv åt huvudpersonerna och klär hela äventyret i en aningen mer personlig skrud.

En vacker vy

In och ut

Något annat som överraskar är det smidiga samarbetsläget. Om du känner dig ensam på Gothams gator är det supersmidigt att bjuda in en annan spelare till ditt äventyr. Gå in i en meny, leta upp en medspelare, tryck på en knapp – och vips står hen i din värld. Framstegen för båda spelarna sparas, så ingen behöver känna sig utelämnad från belöningar.

Faktum är att de två spelarna inte ens behöver göra samma sak för att få ta del av varandras belöningar. Även om det så klart är roligare att utföra uppdrag tillsammans, passar samarbete på distans perfekt för att till exempel beta av sidosysslor i snabbare takt.

Trots att det finns fyra hjältar är samarbetsläget låst till två personer i dagsläget. Senare i vinter ska det däremot komma ett speciellt spelläge där upp till fyra spelare kan batmanna tillsammans.

Skurken Mr Freeze

Halvtrasig fysik, grafik, kontroll – check

Med fin grafik, en spännande värld, varierade strider och ett klockrent samarbetsläge ser Gotham Knights ut som en fullträff. Ibland är det också det och överträffar på flera sätt den klassiska Arkham-trilogin.

Av den anledningen gör det extra ont när så mycket i spelet är så slarvigt gjort. Under våra timmar i Gotham har vi stött på de flesta fel vi kan tänka oss; detaljer och karaktärer som ploppar upp mitt framför oss, en bilduppdatering som inte alltid når 30 och ibland havererar helt, en stundtals svajig kontroll där enkla manövrar plötsligt blir omöjliga att utföra, en änterhake som drar iväg oss åt helt fel håll än dit vi siktade, viktiga föremål som inte syns, med mycket mera. Att de mer hajpade Hogwarts Legacy och Suicide Squad försenades till 2023 är gissningsvis en stor anledning till att Gotham Knights släpps nu.

Lyckligtvis är antalet rent spelförstörande buggar väldigt få, och de värsta brotten mot skärmuppdaterings-lagen är inte jättefrekventa. Mindre än två dagar innan release släpptes dessutom en uppdatering som verkar ha adresserat flera av de buggar och bilduppdateringsproblem som störde vårt spelande. Även om många skavanker fortfarande kvarstår, gör det oss i alla fall hoppfulla om att den tekniska biten kommer fortsätta förbättras.

Batgirl slåss

Ett bra spel som kunde varit fantastiskt

Men oavsett hur framtiden ser ut är Gotham City ett fasligt underhållande äventyr. Det känns på många sätt som den naturliga uppföljaren till succéspelet Arkham Knight, och klår också Rocksteadys gigant på vissa sätt. Tyvärr dras mungiporna nedåt av de många buggarna och en del repetitiv utfylland, men är du ett Batman-fan finns det mycket gott att hämta här. Nu håller vi bara tummarna för att ett par buggfixande uppdateringar gör Gotham Knights ännu godare.


Gotham Knights

Testat: Oktober 2022
Genre: Action
Utvecklare: WB Games Montréal
Utgivare: Warner Bros Games
Plattform: Playstation 5, Xbox Series X/S, pc
Testat på: Xbox Series X
Storlek: 44 GB
Pris: 599 kronor hos MediaMarkt (PS5) Releasedatum 2022-10-21

Betyg: 3 av 5