Nya Kira Niro laddhybrid är en av de billigare laddhybriderna du kan köpa idag. Niro var Sveriges mest sålda bil i september månad och i år är det bara Volvo XC40 och XC60 som har fler nybilsregistreringar än Kias crossover suv. Tittar vi specifikt på laddhybrider ligger modellen en bra bit ned på listan, eftersom föregångaren till den här bilen har några år på nacken. Men nu blir det nog ändring gissar vi.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

En trevlig, snygg och lättkörd laddhybrid för dig som letar laddbar crossover suv. Bilen är dock inte särskilt billig och när batteriet är slut är den inte lika kul att köra. Vi ser fram emot hel-el-versionen.

Positivt

  • Hög utrustningsnivå
  • Snygg
  • Enkel och bekväm att köra

Negativt

  • Litet lastutrymme
  • Inte kul att köra på bensin
  • Snålt med räckvidd när det är kallt
  • Ingen trådlös Carplay och ingen fysisk volymratt
Test Kia Niro phev

När vi hämtar bilen en solig oktoberdag står det 58 kilometer på elmätaren. Efter några dagar, där vi gör vårt bästa för att maximera driften på el, inser vi att det är svårt att nå den siffran i praktiken, men fem mil är möjligt om du är lätt på foten och om det är hyfsat varmt ute.

Vi gillar den yttre designen som känns modern och fräsch. Den dyraste modellen av Niro, Advance Plus, går att få i utförande med svart c-stolpe, då landar priset på 481 800 kronor (eller 5 895 kronor per månad om du privatleasar). Inte direkt billigt med andra ord, men du får hög utrustningsnivå överlag, som elbaklucka och heads up display.

Test Kia Niro phev
Interiören är riktigt fräsch.

Invändigt har Kia fräschat upp designen och vi gillar framför allt att skärmarna för mmi och instrumentpanel går ihop. Läckert! Annars känner vi igen oss från andra Kia-modeller så som EV6.

Var är volymkontrollen?

Klimatanläggningen når du med touchknappar under skärmen, medan du väljer mellan drive och back med ett puckformat reglage. Det vi stör oss på är att den enda volymkontrollen du har till ljudanläggningen sitter på ratten. Och att det ibland tarupp till 10 sekunder innan knapparna fungerar, vilket i kombination med autoplay (radio eller bluetooth) kan bli jobbigt och pinsamt. Om du parkerade senast med hög volym…

Test Kia Niro phev
Bagageutrymmet är inte särskilt stort i nya Niro laddhybrid

Vi nämnde i början att nya Niro laddhybrid går att köra fem mil under optimala förutsättningar (en mild höstdag). Hur går det då när det är kallt ute? En morgon visade termometern på minus tre grader när vi skulle köra. Appen (Kia Connect) kunde inte starta någon typ av förvärme, såvitt vi kunde se, och för att varmköra bilen (nog för att få bort isen på vindrutan) måste vi starta den i hybridläge. Väl tinad körde vi iväg och tog oss då knappt fyra mil innan bensinmotorn hoppade igång. Pendlar du till jobbet och har tillgång till laddplats kan det fungera, men för många är det här i kortaste laget, även om batteriet är större än i föregångaren.

Laddar långsamt

Sedan har vi det här med laddningen. Som mest tar bilen emot 3,6 kW, vilket gör att du laddar batteriet fullt från noll (eller rättare sagt 10-15 procent som Niro sparar för hybriddrift) på tre timmar. Det här funkar naturligtvis när du laddar över natten, men inte om du kommer hem från jobbet klockan 17.00 för att sedan behöva skjutsa ungarna på träning en timme senare. Med tanke på att alla renodlade elbilar klarar att ta emot minst 11 kW ac-laddning tycker vi det är dags att uppgradera ombordladdarna, även i laddhybriderna.

Test Kia Niro phev
Kia Niro laddar för långsamt i vår smak.

Hur är då Kia Niro laddhybrid att köra och lasta i vardagen? Du sitter bekvämt både i fram- och baksäte, men bagageutrymmet är väldigt litet. I alla fall om du vill nyttja lastskyddet. Du har tre olika körlägen att välja, men räkna inte med att själva körglädjen ökar bara för att du lägger i Sport-läget. Vi kör i ev-mode så ofta det går givetvis och uppskattar att bilen inte själv hoppar in i hybrid-läget så fort det blir kallt. Bilen blir ändå snabbt varm inuti, utan att du behöver köra bensinmotorn. Bra!

När vi ger oss ut på en längre resa på motorvägen märker vi dock att bilen inte är lika behaglig att färdas i. Kupén är inte jättebra isolerad, vilket gör att du behöver stå ut med en del väg- och vindljud.

Snyggt mmi

Mmi:t är detsamma som i EV6, det vill säga lätt att förstå och snyggt. Touchen laggar dock smått, men inte allvarligt. Vid ett par tillfällen hoppade inte backkameran igång direkt och vi stör oss på att p-sensorerna ofta behövs aktiveras manuellt när vi parkerar (när vi kör framåt). Märkligt också att systemet inte stöder trådlös Carplay eller Android Auto, här är det usb-kabel som gäller, vilket känns mossigt.

Den adaptiva farthållaren fungerar riktigt bra och andra smarta funktioner som lane assist, rear cross traffic alert med mera gör jobbet bra. I alla fall tills frost immar igen sensorerna, vilket hände oss flera gånger den veckan vi körde testade bilen.

Som storstadsbil/pendlarbil är den dock trevlig och lättkörd. Fyra personer åker utan problem i bilen (utrymmet i baksätet är riktigt generöst). Men om du tänker ge dig ut på längre resor kan lastutrymmet bli ett problem. När batteriet är urladdat drar bilen omkring 0,5 liter per bil blandad körning.

Test Kia Niro phev

Fakta Kia Niro laddhybrid

Tillverkare: Kia
Testad: oktober 2022
Pris: från 418 900 kr (innan klimatbonus)
Pris testbil: 481 800 kr (innan klimatbonus)
Motorer: 4-cylindrig bensinmotor på 1,6 liter (105 kh) + elmotor (85 hk)
Batteri: litiumjon 11,1 kWh
Drivning: framhjulsdrift
Växellåda: 6-stegad dubbelkopplingslåda
Prestanda: 0-100 km/h på 9,8 sek
Toppfart: 161 km/h
Fordonsskatt: 360 kr/år

Betyg 3,5 av 5