Under 2020 debatterades ett lagförslag i Australien om att tvinga internetjättar som Google och Facebook att betala mediasajter när de delar nyheter. Facebook hotade då med att stoppa nyhetsdelning, men ångrade sig senare trots att förslaget röstades igenom.

Nu är en liknande lag på gång i Kanada, och Facebook hotar återigen med att stoppa nyhetsdelning, rapporterar Wall Street Journal.

Lagförslaget Online News Act lades först fram i april i år och i förra veckan hölls ett möte i parlamentsutskottet som hanterar förslaget, dit Facebook säger att det inte bjöds in att kommentera. Företaget säger att mediahusen tjänar minst lika mycket på delningen, och att det nu kan ”tvingas besluta om huruvida vi ska fortsätta tillåta delning av nyheter”.

Pablo Rodriguez, kultur-, media- och sportminister, säger till Wall Street Journal att Facebook använder samma taktik som de gjorde i Australien.

– Allt vi begär av teknikjättarna som Facebook är att förhandla med nyhetsutgivarna om rimlig ersättning när de tjänar pengar på deras arbete.