Om du varit med ett tag och jagat minns du säkert tiden då radiopejl var enda sättet att hålla koll på jakthunden. Och råkade hunden dra iväg långt, så att du tappade radiotäckningen, var det inte lätt. Sedan dess har det hänt en hel del, vi har bland annat testat Garmins lösningar genom åren. Men vilken plattform ska du då välja?

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är absolut ingen billig lösning, men liksom all annan jaktutrustning kostar det ordentligt om du vill ha bra grejer. Tracker Artemis kombinerar hög hårdvarukvalitet med en riktigt smidig och användarvänlig tjänst som underlättar och gör jakten både roligare och säkrare för hela jaktlaget.

Positivt

  • Riktigt bra mottagning
  • Lättanvänd app
  • Bra batteritid
  • Många bra funktioner

Negativt

  • Dyr
  • Appen drar en hel del batteri i telefonen
Test Tracker Artemis
Till och med mindre jaktkamrater fixar halsbandet utan problem.

Medan konkurrenten Garmin använder gps-baserade sändare utan mobiluppkoppling kör Tracker med 2g/4g-kommunikation mellan sändare och mottagare. Systemet vi testar kräver att du kör Trackers app i din smartphone medan Garmins lösningar använder dedikerade handenheter. Båda varianterna har sina för- och nackdelar. Om du vet med dig att du kommer att jaga där det är dålig eller obefintlig mobiltäckning, då är inte Tracker något för dig. Men om du har täckning, då är det riktigt smidigt!

Dyrt halsband

Hundpejlen vi testar heter Artemis och det är Trackers dyraste sändarenhet med en prislapp på 8 000 kronor. Därtill behöver du även betala för appen, en licens kostar dig nästan 800 kronor per år. Du kan även nyttja en gratisversion, men den är begränsad funktionsmässigt.

Test Tracker Artemis
Appen är på svenska och riktigt enkel att använda.

Nytta och säkerhet

Vi drar upp till Västerbotten för att jaga älg några dagar i oktober. Att komma igång med Tracker-appen och hundpejlen är väldigt enkelt. Artemis-halsbandet väger en del, men till och med en liten hund fixar att ha det på sig.

Utformningen är smart så till vida att antennen hela tiden håller sig bakåtriktad med minimal risk att fastna när hunden rör sig i terrängen. I appen ser du sedan både dig själv och din hund. Om ni är flera i jaktlaget som använder samma app kan ni enkelt ställa in så att ni ser varandra. Och det här är kanske den viktigaste finessen med ett sådant här system. Allt som krävs för att en jägare ska kunna följa jakthunden/hundarna och även själva dyka upp på kartan är en mobil med appen (och licensen). Jämför det med om alla i jaktlaget ska ha dedikerad hårdvara/handenheter för att kunna hänga med i jakten.

Kartan i trackerappen är riktigt snygg och systemet är snabbt och enkelt att använda. Här finns mängder av bra funktioner för att till exempel mäta avstånd. I efterhand går det att se hur hunden eller hundarna rört sig. Perfekt för efterjaktsanalysen! Men det är även väldigt bra att kunna se hur snabbt din fyrfotade jaktkamrat rör sig, hålla koll på skallen och även kunna lyssna genom den inbyggda mikrofonen på halsbandet.

Test Tracker Artemis
Halsbandet har riktigt bra täckning och batteriet räcker till flera långa jaktdagar.

Är det då värt att satsa på den här lösningen istället för att komplettera din Garmin-rigg med en billigare lätt 4g-enhet (som exempelvis en Etrack Mini)? Vi utmanade Tracker Artemis ordentlig på platser där täckningen är riktigt dålig och det visade sig snabbt att det här halsbandet har riktigt bra mottagning.

M3 rekommenderar

Fakta Tracker Artemis

Tillverkare: Tracker
Spårning: Gps, Glonass
Kommunikation: 4G & gsm
Skyddsklass: IP67
Batteri: 3 200 mAh Li-jon
Batteritid: 70h
Vikt: 290 g
Pris: 7 995 kronor hos Widfors

Betyg: 4 av 5