Testad produkt: PX7 S2
Pris: 4 618 kronor hos Amazon Sverige

Varje gång Bowers & Wilkins släpper någonting nytt är det som lilla julafton. Vi vet liksom på förhand att det kommer bli bra. Tillverkaren kan det där med ljud och att de allt som oftast även förpackar det snyggt är givetvis en bonus.

Betyg 4 av 5

Omdöme

PX7 S2 ersätter en sedan tidigare kompetent och välljudande modell och vi noterar förbättringar på alla fronter. Uppspelningsljudet är makalöst bra och brusreduceringen är klart effektivare än tidigare. Bekväma, snyggt designade och med bra batteritid. Rekommenderas!

Positivt

  • Makalöst bra ljudkvalitet
  • Snygg design, exklusiv känsla
  • Effektiv aktiv brusreducering
  • Bra batteritid

Negativt

  • Pris
  • Ingen flerbands-equalizer

När vi testade PX7 för nästan precis ett år sedan var det, förutom just den exklusiva designen, främst ljudet och batteritiden som imponerade. Även den aktiva brusreduceringen gav mersmak, men tiden springer i väg fort och sedan dess har flertalet tillverkare (Sony, Sennheiser, Bang & Olufsen) lanserat nya utmanare i segmentet.

Och när konkurrensen hårdnar, vad gör man då? Antingen svarar man med en helt ny modell eller uppdaterar en befintlig. B&W gör bägge delarna och lanserar den nya toppmodellen PX8 (som vi kommer att testa inom kort) liksom uppdaterar PX7 som vi fokuserar på här.

Design och funktioner

Den uppdaterade modellen har förärats med namnet PX7 S2 och är sett till det yttre givetvis lik sin föregångare. Designen med de strömlinjeformade byglarna, inklädda i ett elegant tyg (som är behandlat för att stöta bort vatten och smuts) är densamma och funktionsknapparna är placerade på samma plats – på den högra kåpan.

Här sitter reglagen för volym, spårbyte, play/pause samt för att svara på eller avsluta samtal. Den ensamma knappen på vänster kåpa används antingen för att växla mellan aktiv brusreduceringen/förstärkt omgivningsljud eller för att aktivera telefonens röststyrningsfunktion.

Bowers & Wilkins PX7 S2
Fysiska knappar logiskt placerade

Vi lär oss snabbt vilka knappar som styr vad och vi vill ge B&W en eloge för att de valt att behålla de fysiska knapparna i stället för att, som flertalet konkurrenter, ersätta dessa med beröringskänsliga ytor som inte alltid är träffsäkra.

Komforten har vi inget att anmärka på, de mjuka kuddarna med minnesskum vilar bekvämt runt öronen huvudet och även utan aktiverad brusreduceringen håller dämningen från ljud utifrån hög klass.

Bowers & Wilkins PX7 S2

Den tillhörande appen är enkel både sett till användarvänlighet och innehåll. Du kan anpassa funktionsknappen på vänster kåpa, aktivera funktionen automatisk avstängning samt om musikuppspelningen ska pausas automatiskt om du tar av dig lurarna, för att återupptas när du tar på dem igen. Vidare kan du i appen anpassa ljudet något genom att justera bas och diskant.

Prestanda och ljudupplevelse

Brusreduceringen är snäppet bättre än hos föregångaren, men hos S2-versionen är den inte anpassningsbar eller ställbar i olika nivåer, utan kan således enbart slås på eller av – antingen via den dedikerade knappen på vänster kåpa eller i appen. Detsamma gäller Pass Trough-funktionen (förstärkt omgivningsljud).

Men vi upplever inte detta som något problem, den aktiva brusreduceringen håller högsta klass oavsett utmaning och miljö vi befinner oss i. PX7 S2 är bestyckade med hela sex avancerade mikrofoner, tre i vardera kåpan, varav två används för tal och fyra för brusreducering. Dessa samarbetar exemplariskt för bästa möjliga dämpning av störande ljud utifrån, liksom för att fånga upp din röst på bästa sätt vid mobilsamtal.

Visst, det finns alternativa modeller med så kallade adaptiva system som ska känna av var du befinner dig, eventuella aktiviteter du håller dig sysselsatt med och som släpper in samtalsljud om någon skulle få för sig att vilja prata med dig, men i slutändan är det hur effektivt systemet filtrerar bort omgivande oljud och brus som betyder något. Även om vi noterar ett svagt sus i bakgrunden är vi av åsikten att PX7 S2 briljerar i och dämpar nästintill lika effektivt som Sony WH-1000XM5.

Bowers & Wilkins PX7 S2

Men köpargumentet framför alla andra är ljudet. Slår du till på ett Bowers & Wilkins ska du kunna kräva ett ljud av högsta klass och PX7 S2 infriar onekligen våra högt ställda förväntningar. De uppgraderade 40 millimeters-elementen är vinklade för att ge ett ännu mer realistiskt stereoperspektiv och om föregångaren presterade bra blir upplevelsen med efterträdarem bättre och intensivare. Mellanregistret är fylligt och omfamnande. Tyngden i basregistret går inte av för hackor, medan detaljrikedomen och närvarokänslan imponerar oavsett vad vi lyssnar på.

M3 rekommenderar
Specifikationer

Modell: PX7 S2
Typ: Slutna over ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Testad: oktober 2022
Tillverkare: Bowers & Wilkins
Anslutning: Bluetooth 5.0, USB-C till minijack-kabel
Element: Dynamiska 40mm
Bluetooth ljud-codecs: aptX, aptX HD, aptX Adaptive, aptX Low Latency, SBC
Frekvensåtergivning: 10–30 000 Hz
Batteritid: Upp till 30 timmar (med ANC).
Vikt: 307 gram
Pris: 4 618 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5