Testad produkt: Glue Smart Door Lock Pro
Pris, oktober 2022: Från 1 390 kronor via Prisjakt

När vi testade Glue Smart Lock V2 för ett par år sedan var det ett lovande system med en del barnsjukdomar, som mycket levde på sin smarta bonustjänst Inhome för automatiska hemleveranser. Ett bud kunde ställa varorna på hallmattan åt dig, kanske till och med sortera in maten i kylen, även om du inte var hemma. Den var även då mycket begränsad geografiskt, men vi hoppades att det skulle ta fart på allvar.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Glue Homes digitala lås är inte tekniskt fulländat, och en del funktioner har problem med pålitligheten, även om det blivit bättre jämfört med tidigare version av låset. Det påverkar inte grundfunktionen som är behändig och lättanvänd, även om appen kan behöva ett ansiktslyft. Unika bonustjänsten Inhome är ett spännande plus, om du bor på de få ställen där det fungerar och du är bekväm med att släppa in leverantörer.

Positivt

  • Lätt att komma igång
  • Tyst och diskret
  • Förbättrad automatik

Negativt

  • Bitvis otydligt i appen
  • Något långsamt
  • Fortfarande begränsningar för Inhome

Hur har det gått på den punkten? Tja, lite si och så. Det är fortfarande en tjänst som är väldigt geografiskt begränsad. En sökfunktion för postnummer finns på Glue Homes sajt, där du kan se om du har några leveransalternativ där du bor. Vi provar med postnummer i flera svenska städer och får bara träffar i Storstockholm och i Göteborgs innerstad. Det kan finnas fler, men utvecklingen av tillgänglighet sedan två år sedan är inte enorm. En stor samarbetspartner, Mathem.se, hoppade dessutom av Inhome tidigare i år.

Det är framförallt DHL som är stora samarbetspartnern nu, och då med DHL Hemleverans från utvalda nätbutiker. Men också till exempel leveranser från Best finns tillgängliga på ett fåtal postnummer vi hittar. Tjänsten fungerar smidigt om du bor rätt och beställer på rätt sätt. VI testde en DHL-leverans. Strax efter beställning kom en notis i appen och vi fick godkänna en temporär nyckel för budet, som när de kom låste upp, ställde paketet straxinnan för dörren, drog igen och låste efter sig.

Det är givetvis upp till dig om du är bekväm med att släppa in folk innanför tröskeln när du inte är hemma, men då åtminstone DHL-leveranserna videofilmas och är försäkrade så finns det en viss trygghet. Och åtminstone får leverans var hundrprocentigt professionell. Känns det som något för dig och du bor där det finns Inhome-leveranser så kan just Glue vara låset för dig. 

Samma design som förr

Om inte är Glue fortfarande ett fullt funktionellt lås, om än inte det tekniskt mest avancerade. Den senaste versionen av Glues dörrvredslås heter Smart Door Lock Pro, och ser till det yttre i stort sett precis likadant som V2-modellen. Det ser ut att vara exakt samma chassi och mekanik, en snygg och stadig aluminiumram med mjölkvit plastlucka som kan skjutas åt sidan, och ett vred med bekvämt grepp.

Glue Smart Lock Door Pro batterier
Att byta batterier är lätt som en plätt. 

Låset är smalt på bredden, men drygt 13 centimeter avlångt för att få plats med fyra aa-batterier. Det gör att du kan bli begränsad i var och hur det passar att montera, men för det mesta finns det säkert en vinkel som passar. Batterierna håller låset i drift i ungefär ett halvår i taget under normalt bruk. Vad som är normalt beror ju sedan på hur mycket det passeras in och ut i hushållet.

Monteringen är godkänt enkel. Vi får med en påse med insatser och skruvar som gör att låset passar i de flesta svenska standarddörrar, och efter att ha satt dit en bottenplåt fäster vi Glue-låset ovanpå. Är du osäker så finns det en behändig kompatibilitetskoll på Glue Homes sajt där du kan kolla om ditt lås hör till de som stödjs.

Det är lite pilligare att göra sista monteringen än en del andra dörrvredslås vi testat genom åren, och kräver idragande av två små skruvar med en medföljande insexnyckel. Det gäller att du är noga med att skruva i den jämnt, annars finns en risk att de passar fel i sina hål och skadas.

Glue Smart Lock Door Pro
Låset blinkar snyggt när det är aktivt.

Initierar och kalibrerar rätt

Väl på plats är det sedan bara att dra bort ett par plastremsor för redan instoppade batterier, ladda hem Glues app och sätta igång. Låset paras ihop med mobilen med bluetooth och kopplas till ett konto du skapar hos Glue genom att du skannar en qr-kod i mobilen. I ett andra steg kan du sedan konfigurera en medföljande wifi-gateway, stor som en fetare mobilladdare som du sätter i ett vägguttag i hallen.

Efter någon minut är allt uppe och snurrar och det är dags för en första kalibrering av låset. Det fungerar problemfritt på de två lås vi har tillgängliga att testa Glue på, och sedan låser vi och låser upp utan problem inifrån appen. När vi testade Glue senast hade låset problem med två saker, att identifiera rätt låsstatus, till och med när vi använde Glues egna vred, och att identifiera om dörren är öppen eller stängd. Det kan vi konstatera att nya versionen är bättre på.

Nu får vi korrekt låsstatus i alla situationer förutom en. Om vårt lås är av en typ där kolven på utsidan inte är direkt kopplat till vredet på insidan, och du låser eller låser upp manuellt med nyckel. Det är något som inget dörrvredslås kan hantera. Till skillnad från Yale Linus innebär det i alla fall inte att du behöver kalibrera om hela låset. Kör bara låset till ett av sina ytterligheter så att appens status står som upplåst om låskolven är det. Sedan funkar det som set ska igen.

Glue app
I appen kan du både kontrollera låset, får notifikationer om låsstatus, i den mån det kan detekteras, och kan hitta till InHome-levererande butiker, om du råkar bo där det finns.

Funktionellt men långsamt

Du behöver inte heller låsa utifrån när du går. Om du dubbeltrycker på vredet som också är en knapp, så kan du hinna gå ut och stänga dörren, som då låser automatiskt bakom dig. Det är bra, för Glue är verkligen inte ett snabbhanterat lås. Ska du öppna det när du kommer får du tålmodigt vänta i några sekunder utanför dörren på att få komma in. Det kan vara bra att vänja sig vid att låsa upp redan 10-15 meter från dörren.

I appen kan du som låsets ägare bjuda in andra som tillfällig gäst, permanent boende eller som delad administratör. Glue uppger att det går att ha tio användare, plus de extra som används för Inhome-leveranser. Det är lite snålt, men vi hoppas det är något som kan åtgärdas i framtiden.

Appens gränssnitt är inte hundra procent intuitivt och vi kommer på oss med att försöka låsa ett redan låst lås för att vi inte fattade vilket håll man ska svepa på skärmen. En ny funktion i Glue Smart Lock Pro är Door Alert. Med den får vi en varning om vi lämnat dörren upplåst för länge. Den ska också vara kopplad till detekteringen för dörröppning. Efter tio minuter ska den varna, enligt appen, men det skedde efter 14 minuter för oss. Då kom en notifikation i mobilen om att det kan vara bra att kolla dörren.

Slutligen får Glue ett litet plus i kanten för att de numera även finns som Apple Watch-app. Det har vi inte sett att någon av konkurrenterna har ännu.

Specifikationer

Produktnamn: Glue Smart Door Lock Pro
Testat: September 2022
Tillverkare: Glue Home
Låstyp: Vredmonterat
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS
Anslutning: Bluetooth, wifi via hub
Övrigt: Wifi-hub
Batteri: 4 st aa
Batteritid (angiven): Ca 6 mån
Storlek: 5,7 x 13,3 x 5,66 cm
Rek. pris: 2 690 kr
Pris, oktober 2022: Från 1 390 kronor via Prisjakt

Betyg 3,5 av 5