Testad produkt: Nimly Touch Pro
Pris, oktober 2022: Från 3 795 kronor via Prisjakt

De smarta lås av typen med kompletta låshus som vi har testat är alla fysiskt sett mycket snarlika varandra. Väldesignade, tåliga mot yttre åverkan, både inbrottsförsök och regn och rusk, och med klanderfri mekanik. Det finns en orsak till det, vi har höga krav på byggstandard här i Norden. Det innefattar även ytterdörrar, och de lås som sitter i dem. Så det är mestadels just nordiska tillverkare som gör de som säljs här i Sverige.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Nimlys lås har rätta säkerheten, elegant design och fler funktioner än de flesta. Möjligheten att låsa upp med ett fingeravtryck gör att du kan släppa allt, både nycklar, brickor och koder att komma ihåg. På några punkter kan användarvänligheten behöva trimmas, men helheten är mycket lyckad.

Positivt

  • Funktionsfyllt
  • Smidigt med fingeravtryck
  • Snyggt och välbyggt klass 3-lås

Negativt

  • Allt går ej att fjärrstyra
  • Ganska lätt att trycka fel
M3 rekommenderar

Överraskande många tillverkare är norska, varav en heter Nimly, tidigare kända som Easyaccess. De har precis kommit ut med nya versioner av sina smarta lås, och skickade oss ett av dem att testa. Det heter Touch Pro och är tillverkarens toppmodell just nu.

Det finns också en som bara heter Touch, men i den missar du det som gör att Nimlys lås sticker ut – åtkomst med biometri. På utsidan hittar vi, förutom kodlåspanel och läsare för nyckelbrickor, även en rund fingeravtrycksläsare. Till den kan du registrera upp till 199 fingeravtryck, som sedan varken behöver låsbricka eller kod för att komma in. Du har också möjlighet att registrera upp till 999 åtkomstkoder och hela 999 nyckelbrickor. Tre sådana medföljer i paketet.

Låset är ip65-klassat så att det tål både finkornigt damm och regn; det ska tåla mellan -35 och +40 graders temperatur med full funktion. Vi har inte kunnat testa om det stämmer för sådant som fingeravtrycksläsaren, men vi får ta Nimly på orden, helt enkelt. Det är också godkänt enligt Stöldskyddsföreningens låsklaks 3, vilket kan vara ett krav från försäkringsbolag i vissa fall. Som alla klass 3-lås vi testat, från Nimly, Yale och ID Lock, gäller den klassningen så länge det inte kopplas upp för fjärrstyrning. 

Nimly Touch Pro
Koder och brickor är för losers. Lås upp genom att vara dig själv.

Hanterbar montering

Att montera och installera Nimly Touch Pro är inte mycket svårare än ett vanligt osmart lås. Det hela består av ett inre låshus, ett matchande slutbleck för dörrkarmen, och sedan själva de smarta delarna, som monteras på insidan och utsidan. Alla delar är vändbara för att kunna montera på höger- och vänstersvängande dörr. Att lossa handtagen och vända på dem för olika dörriktning är lite pilligt, men hanterbart.

Om du har tur har du rätt plats för låshus i dörren redan, och kanske till och med ett befintligt slutbleck av rätt typ som passar, annars kan det behövas slöjdande med mejsel för att få det hela att passa. Det är givetvis något du kan låta proffs göra, men låset är tänkt att kunna monteras på egen hand om du är någorlunda händig.

Vårt testade lås fick vi förmonterat, men vi testade att montera och demontera ytterdelarna, och stötte inte på några problem. Skruvar och fästen sitter lätt tillgängliga så länge man håller sig till Nimlys tydliga installationsguide. Om den medföljer på papper vet vi inte, men de var lätta att hitta på tillverkarens sajt.

Avkopplat eller uppkopplat

Du kan programmera låset manuellt med utsidans kodpanel, vilket kan vara en frustrerande upplevelse, då det innebär att mata in långa sifferserier på ytterpanelens knappsats för att skapa ett admin-konto, aktivera låsbrickor, skapa sifferkoder och registrera nya fingeravtryck, med bara kryptiska blinkningar på panelen och pipande signal som indikator att du gjort rätt eller fel.

Nimly Touch Pro Zigbee
Att installera modul för trådlös uppkoppling kräver lite handgemäng.

Nimly har en tydlig guide till hur du går till väga men det kan fortfarande vara lätt att göra misstag, speciellt med tanke på att knappsatsen är en blank yta av touch-typ istället för fysiska knappar. Den har dessutom lite väl kort tid innan den automatiskt släcker ner, så det gäller att inte tveka när du ska knappa in dina instruktioner. Knappsatsen är som standard släckt för att spara batteri, och kan vara lite svår att väcka.

Vill du göra det enkelt för dig så finns det två tillbehör att skaffa, Nimlys nätverks-gateway, och en zigbee-modul som installeras inne i låset. Sedan går det att ansluta låset till flera olika smarta hem-system, och framförallt även styra det med tillverkarens egna app.

Där kan du enklare göra de flesta konfigurationer, lägg till användare med en valfri kombination av kod, bricka, appåtkomst och fingeravtryck, tilldela tidsbegränsad gäståtkomst, få koll över aktuell låsstatus, samt logg över vem som låst och låst upp, och när. Och givetvis använda din mobil för att låsa upp.

Plats för förbättringar

Lägger du till det i efterhand bör du göra en fabriksåterställning av låset. Befintliga registrerade användare kommer inte in i app-systemet automatiskt, även om de fortfarande finns kvar i låset och kan användas. Så för att få rätta kollen bör du börja om från början.

Nimly Touch Pro
Nimly Touch Pro finns i två färger, där den svarta säljs som en egen modell kallad Nimly Touch Pro Ultimate Black. Men det är ingen skillnad förutom färgen, ljus eller mörk aluminium.

Appen har det mesta som är viktigt, men det finns en del funktioner och inställningar i låset som vi inte kommer åt. Speciellt tre funktioner som ger ökad säkerhet. Anti-inbrottsfunktion, som gör att låset kan blockeras från inloggningsförsök efter tre misslyckade kodinmatningar, kamouflagefunktion som gör det svårare att gissa en kod om du ser den matas in, och krav på tvåfaktorsautentisering, det vill säga krav på kod även om du har nyckelbricka eller fingeravtryck. Kan Nimly komplettera appen med administration av detta och eventuellt andra små inställningar vi missat, så vore det toppen.

Under vardaglig användning är låset smidigt. Det låser automatiskt efter stängning och har upplåsning i dörrvredet på insidan istället för ett separat vred. Så det är endast på utsidan som du använder bricka eller finger för att komma in. Du behöver inte aktivt låsa efter dig om du inte vill.

Insidan har en kodpanel, men den används endast om du verkligen vill låsa manuellt från insidan och stänga av automatiskt upplåsning när du drar ner dörrhandtaget. Det kan till exempel vara bra om du har hundar eller små barn som inte ska springa ut, men som kan dra ner dörrhandtag.

Pekpanel kan irritera

Är det något vi har att klaga på så är det att fysiska knappar hade varit mer lätthanterligt än touch-knappar, både för allmän komfort (vi har redan nämnt att det kan behövas ett extra försök ibland för att väcka den), men även för till exempel synskadade. Vi hade också uppskattat något mer tydligt än * och #-symboler. Nu skriver du in din kod och ett * för att låsa upp, det är inte lika intuitivt som om det till exempel varit en nyckel-symbol. Det är dock minimala klagomål, och den som har låset hemma kommer snabbt in i rätt rutiner.

Nimly Gateway
Plugga in din gateway och sedan kan du fjärrstyra låset och fjärradministrera det mesta. Men inte allt.

Slutligen har låset också nyckelhål på utsidan som sitter i handtaget. Med det kan du använda nödnycklar för att komma in, om till exempel batteriet skulle ta slut. Låset drivs med fyra vanliga a-batterier, som enligt uppgift ska hålla i ungefär ett år. Men det beror givetvis på hur flitigt det används. Att byta batterier är superenkelt med en lucka på insidan.

Med ett pris på 4 000 kronor för själva låset, 1 200 till 1 300 kronor i butik för gateway och 600 kronor för trådlösa modulen till låset hamnar en komplett lösning på en bra bit över 6 000 kronor. Det är samma prisnivå som till exempel Yale Doorman L3, där alla delarna kommer i ett paket.

Specifikationer

Produktnamn: Nimly Touch Pro
Testat: September 2022
Tillverkare: Nimly
Låstyp: Komplett låshus, låsklass 3
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS
Anslutning: Zigbee ble till nätverksbrygga
Övrigt: Nätverksbrygga och zigbee-modul (tillval), 3 st nyckelbrickor, nödnyckel
Batteri: 3 st aa
Batteritid (angiven): Ca 1 år
Storlek: 4,8 x 22,3 x 2,9 cm*
Rek. pris: 3 990 kr
Pris, oktober 2022: Från 3 795 kronor via Prisjakt

*Låspanel inomhus, handtag ej medräknat:

Betyg 4,5 av 5