Testad produkt: Yale Linus Home
Pris, oktober 2022: Från 3 349 kronor via Prisjakt

Yale är en del av Assa Abloy, så att de kan lås är det inget snack om. De är mest kända för sin Doorman-serie av kompletta smarta lås med kodlåspanel och åtkomstbrickor. Men numera har de även ett enklare dörrvredsmonterat lås. Det är ett alternativ för dörrar där du inte kan montera in ett komplett låshus, eller om du bara vill ha ett bekvämt sätt att fjärrstyra dörren utan för mycket mekande. Linus heter det och säljs i Sverige sedan 2021.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Yale har tänkt till med Linus och låset lovar inte mer än tillverkaren kan leverera. Å andra sidan kan Yale med okomplicerade sensorer och genomtänkt hantering lova ganska mycket. Du får räkna med lite trugande vid första kalibrering, men sedan är problemen minimala. Med större yttermått än konkurrenterna kan låset vara en utmaning att få plats snyggt, men har du det är det här ett solitt val.

Positivt

  • Enkla men smarta dörrsensorn
  • Snyggt och enkelt gränssnitt
  • Snabb i hanteringen
  • Stöd för Homekit med mera

Negativt

  • Kan behöva omkalibrering
  • Dyrt för ett dörrvredslås

Linus säljs i tre olika paket, Linus bara med låset, Linus Home med låset och en wifi-brygga, och slutligen Linus Family med lås, wifi-brygga och en kodlåspanel. Här har vi testat Linus Home, som alltså består av låset och wifi-bryggan Yale Connect, samma som används för att koppla upp Doorman-låsen. Det paketet kostar runt tre och ett halvt tusen kronor i butik. Räkna dock med att priset varierar stort beroende på butik, så leta gärna runt och jämför för att få en bra deal. De stora byggvarukedjorna ser ut att ha konsekvent bra pris, till exempel.

Dörrvredslås monteras alltså på insidan av dörren, och ersätter det manuella vredet, medan resten av låset lämnas som det är. Sedan styr du det trådlöst med till exempel z-wave eller zigbee via en smarthems-hubb, eller direkt till mobilen med bluetooth. Linus kör bluetooth 4.2, och om du vill är det bara att skruva dit den, ladda hem appen Yale Access till Android eller IOS och köra.

Det innebär vissa begränsningar, då räckvidden på bluetooth inte nödvändigtvis täcker hela huset. Med lilla wifi-hubben Yale Connect löser du det. Den pluggas in i ett vägguttag någonstans i närheten av dörren, och sedan kan du via den koppla upp både Linus och eventuella andra Yale-produkter som inte har egen wifi. Då får du både bättre räckvidd hemma och kan fjärrstyra låset via internet.

Yale Linus Home magnet
Med en magnet i dörrkarmen får Linus stenkoll på om det är öppet eller stängt.

Räcker i ett halvår

Låset drivs av fyra aa-batterier som är lätt tillgängliga bakom ett lock. Det ska räcka för drift i sex till nio månader, enligt Yale. Det har vi givetvis inte kunnat testa nu. Men du ska få en varning innan batteriet är slut, så att du inte blir utelåst om det skulle ta slut. Yale rekommenderar dock att husägaren har vanliga nycklar med för säkerhets skull. Du bör dock inte lockas att använda dem om Linus fungerar. I flera typer av lås innebär det nämligen att du måste kalibrera om låset, då nyckelvredet ute inte påverkar vredet på insidan. Det här är inget unikt problem för Yale Linus utan för alla dörrvredlås.

Att installera Linus är relativt enkelt. Du tar bort ditt vanliga dörrvred på insidan och monterar fast en bottenplåt över hålet, som du sedan lätt snäpper fast det elektroniska låset i. Det kan kräva att du har tungan rätt i mun för att måtta skruvar rätt. Det medföljer ett par insatser som passar i vissa vanliga typer av dörrar och lås, men just i vårt fall fick vi förlita oss på en stadig hand.

Olika dörrvredslås fungerar inte alltid på alla typer av lås. Det måste finnas fysiskt rätt plats på insidan för att montera låset utan att komma i vägen för andra dörrhandtag och nyckelhål, och vredet måste ha rätt mekanik och vrid-rutiner, så att de till exempel passar både för lås som bara vrids 90 grader och lås som vrids ett helt varv. Linus hanterar de flesta av dessa, men enstaka typer av låshus går inte att kombinera med dörrvredslås alls, till exempel sådana där dörrhandtaget används för att låsa på insidan.

Yale Linus i dempodörr.
Vi testade låset i två olika låstyper. Den sort med 90 graders kolv som sitter i denna demodörr ger bäst reultat för att hålla koll på låsstatus. Men även i vår verkliga dörr med 360 graders låskolv fungerar låset bra, så länge vi konsekvent använder app istället för nycklar.

Kalibreringen inte perfekt

När låset väl är på plats kan du vrida vredet manuellt som vanligt, och det är dags att konfigurera det elektroniska i appen. Först parkopplas den som vilken bluetooth-pryl som helst. Sedan får du genom att svara på en serie frågor beskriva och identifiera din låstyp, och genom att med vredet låsa, låsa upp, öppna och stänga dörren känner Linus igen vilken position den ska ställa vredet i.

I teorin i alla fall. Följer vi instruktionerna till punkt och pricka, till exempel ”dra vredet så att låset precis klickar till och öppnas” så blir resultatet ett lås som bara nästan, men inte riktigt dras långt nog för att låsa upp när Linus ska göra jobbet själv. Vi behöver göra det med lite mer marginal än vad instruktionerna gör gällande för att få det att fungera rätt. Vi testade på två olika typer av lås och fick samma problem. Det är inget som inte lite trial-and-error kan fixa, men det kan vara bra att du är medveten om det.

Linus har en finess som vi inte ser i alla dörrvredslås, en sensor som kan identifiera om dörren är öppen eller stängd. Det är något som flera sådana lås försöker gissa sig till med rörelsesensorer inne i låsen, men vi har aldrig sett ett som gör det acceptabelt bra. Det är en funktion som är enkel i stora låshus då det är en del av låsmekanismen.

Yale app
Kan det bli tydligare? Yale får plus i kanten för användarvänligheten.

Enkel lösning som fungerar

Men med en magnet som du placerar på dörrkarmen och en sensor i låsdosan får du samma funktion i Yales vredlås. Så i appen får du både information om det är låst och upplåst (om din låstyp stödjer det), och om dörren är öppen eller stängd. Det är ett klart plus, och det fungerar dessutom hundraprocentigt pålitligt för oss. Ibland är de enkla lösningarna de bästa, helt enkelt.

Du kan ställa in så att låset automatiskt låser när du stänger dörren och att den låser upp när du är i närheten, och du som ägare kan skapa i princip obegränsat antal konton till familjen med permanent åtkomst, eller tillfälliga tidsbegränsade gästkonton. Alla måste dock ha appen installerad.

Gränssnittet i appen är avskalat och enkelt, med en stor central knapp som även indikerar status på låset. För upplåsning med ett permanent konto behövs normalt även att du identifierar dig, förslagsvis med fingeravtryck, vilket gör det både säkert och snabbt. Du som administratör får även notifieringar om när låset används, och en tydlig logg över aktivitet. Med wifi-bryggan kan du också koppla låset till flera smarta hemmet- och automatiserings-system, som Google Home, Apple Homekit, IFTTT, Airbnb och Amazon Alexa.

Specifikationer

Produktnamn: Yale Linus Home
Testat: September 2022
Tillverkare: Yale
Låstyp: Vredmonterat, låsklass 2a
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS
Anslutning: Bluetooth, wifi via hub
Övrigt: Wifi-hub, kodlås (tillval)
Batteri: 4 st aa
Batteritid (angiven): Ca 6 mån
Storlek: 5,8 x 15 x 5,8 cm
Rek. pris: Ingen uppgift
Pris, oktober 2022: Från 3 349 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5