Testad produkt: Bang & Olufsen Beoplay EX
Pris: Kostar 4 155 kronor hos Amazon Sverige

Bang & Olufsen Beoplay EX utstrålar verkligen en känsla av kvalitet och elegans direkt vid uppackandet. Både laddosan och själva hörlurarna är rejäla, relativt tunga (6,5 gram per hörlur och 53 gram för laddosan) och mycket snygga och stilrena. Precis vad du kan förvänta dig av en produkt från Bang & Olufsen.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Bang & Olufsen Beoplay EX är snygga, väldesignade, sitter skönt och bekvämt i öronen och har ett fantastiskt bra ljud. Men en buggig och begränsad app, bara okej brusreducering och ett högt pris hindrar ett absolut toppbetyg.

Positivt

  • Snygga och stilrena
  • Mycket bra ljud
  • Bra passform

Negativt

  • Begränsad och buggig app
  • Bara okej brusreducering
  • Dyra

Det positiva intrycket förstärks när vi stoppar hörlurarna i öronen. De sitter stadigt och bekvämt i såväl stora som små öron, något som underlättas av att det följer med hela fem olika par ”pluppar”. Även efter en längre tids användande sitter de bekvämt, trots den relativa tyngden.

Touchkontrollerna fungerar också bra med en stor och tydlig yta att trycka på. De är lagom känsliga och feltrycken är relativt få under vårt testande. Det går att starta/stoppa uppspelningen, sänka/höja volymen, hoppa bakåt/framåt i spellistan, växla mellan olika brusreduceringslägen och ta emot/avsluta telefonsamtal. Det enda som saknas är egentligen röststyrning, vilket Beoplay EX inte har stöd för.

Vi saknar också möjligheten att programmera om vad touchkontrollerna gör. Nu är det de förinställda funktionerna som gäller och inget annat. I stort sett är detta inget problem, men det hade varit trevligt att själv få välja (eller i alla fall kunna stänga av touchfunktionen helt).

Bang & Olufsen Beoplay EX
Bang & Olufsen Beoplay EX är snyggare och mer stilrena än testredaktören.

Fantastiskt ljud, okej brusreducering

Än mer imponerande blir vi när vi drar igång musiken. Det låter fantastiskt bra! Beoplay EX har helt enkelt en enastående ljudkvalitet. Det är starkt och det är rent. Det är en tung bas, tydligt mellanregister och krisp och klar diskant. Det är det bästa ljudet i ett par true wireless-hörlurar som undertecknad har stött på!

Det är en ren fröjd att lyssna, oavsett vilken musik som spelas upp i hörlurarna! Även telefonsamtal låter mycket bra och är fria från störningar.

Så långt allt väl och Beoplay EX rusar på mot ett riktigt toppbetyg. Men det finns tyvärr också ett antal (små) brister som drar ned betyget.

Den första vi stöter på är brusreduceringen. Den är inte på något sätt dålig, men heller inte imponerande. Särskilt med tanke på prislappen för Beoplay EX. Det finns flera konkurrenter som gör detta bättre, exempelvis Google med deras Pixel Buds Pro eller JBL med sina Live Pro 2.

Begränsad app

Fler brister visar sig när vi tittar närmare på den tillhörande appen, en app som är tämligen funktionsfattig. Det går som sagt inte att programmera om touchkontrollerna med den och det finns heller ingen funktion för röststyrning.

En equalizer finns visserligen, men den är flummig med inställningar som ”Energisk”, ”Varm” och ”Ljus”. Inställningarna för brusreduceringen är också de väldigt begränsade.

Som grädde på hörlursmoset är appen också buggig och tappar vid ett flertal tillfällen kontakten med hörlurarna, trots att de helt klart är anslutna till telefonen (och vi kan spela upp musik i dem). För att få kontakt igen tvingas vi starta om både telefon och hörlurar.

Batteritiden är dock helt okej, med åtta timmar per laddning och totalt 28 timmars lyssnande (utan brusreducering) med laddosan.

Små anmärkningar kanske, men med tanke på att Beoplay EX har ett cirkapris på 4 200 kronor borde det inte finnas något alls att anmärka på. Förhoppningsvis är detta något Bang & Olufsen fixar till nästa gång. Till dess får Beoplay EX nöja sig med omdömet bra, men inte bäst.

Specifikationer

Produkt: Bang & Olufsen Beoplay EX
Testad: Oktober 2022
Tillverkare/kontakt: Bang & Olufsen, bang-olufsen.com/en/se
Anslutningar: Bluetooth 5.2
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Ja
Aktiv brusreducering: Ja
Handsfree-funktion: Nej
Stöd för röststyrning: Nej
IP-certifiering: IP57 (Dammskyddad och vattentålig)
Färger: Svart, guld, blå/svart
Vikt (två hörlurar): 13 gram
Vikt laddningsdosa utan hörlurar: 53 gram
Storlek laddosa: 6,5 x 4,7 x 2,6 centimeter
Batteritid bara musik totalt: 28 timmar
Batteritid bara musik per laddning: 8 timmar
Trådlös laddning av dosan: Ja
Pris: Kostar 4 155 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5