Det bör inte förvåna någon att bedragare försöker utnyttja den nya regerings utlovade elpriskompensation för att lura av människor pengar.

Elbolaget Eon går ut med en varning efter att ett hundratal kunder har blivit uppringda av bedragare som försöker lura dem att godkänna en inloggning med Bank ID. Bedragarna påstår att det har blivit fel i fakturor och att kunden ska få pengar återbetalade, och måste logga in för att godkänna.

Eon använder visserligen Bank ID för inloggning, men skriver att de aldrig ringer upp och ber någon logga in. Företaget påpekar också att det inte är bestämt än hur elpriskompensationen ska utföras. Svenska Kraftnät har presenterat ett förslag som måste godkännas av Energimarknadsinspektionen.

Du bör aldrig godkänna inloggning i Bank ID på uppmaning av någon annan, om du inte själv har ringt upp ett företag och ska autentisera dig. Kontrollera också alltid vad det är du godkänner (till exempel en inloggning) och hos vem. I det här fallet försökte bedragarna förmodligen inte logga in på eon.se utan till exempel i en bank.