Testad produkt: Ecovacs Deebot T10 Plus
Pris: Från 8 539 kronor via Prisjakt

Det har snart gått två år sedan vi testade en robotdammsugare från Ecovacs. Modellen Deebot Ozmo T8 AIVI, tillverkarens dåtida senaste skrytbygge, imponerande på oss med sin intelligens, moppningsfunktion och batteriprestanda. Den kunde köpas med eller utan tillhörande tömningsstation, någonting som då var relativt nytt och spännande.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Deebot T10 Plus tar vid där T8 slutade, men nyheterna känns i sammanhanget blygsamma. Något smartare navigation och en aning effektivare moppningsenhet känns inte tillräckligt för att uppgradera. Prislappen är saftig och i segmentet finns mer intressanta, användarvänliga och effektiva alternativ.

Positivt

  • Effektiv moppning
  • Bra dammupptagning
  • Klarar trösklar fint
  • Grym batteritid

Negativt

  • Missar och trasslar in sig i vissa hinder
  • Pris
  • Fastnar en hel del hår i borsten
  • Ingen doftpatron ingår
  • Ljudnivån vid moppning

Sedan dess har ett gäng modeller lanserats (T9, N8 samt X1) och nyligen såg Ecovacs senaste generation städrobot dagens ljus. Den lystrar till namnet Deebot T10 och går att få i tre olika varianter: utan eller tillsammans med tömningsstation (T10 respektive T10 Plus) eller med en rengöringsstation med inbyggda vattentankar (T10 Turbo). Vi testar här ”mellankonfigurationen”, det vill säga med en tillhörande tömningsstation.

Till det yttre är Deebot T10 de nästan identisk med förfadern T8, med det karakteristiska uppstickande tornet placerat på ovansidan och kameraplaceringen i nosen. Men det är givetvis under skalet de stora skillnaderna finns, då främst gällande navigation och smartare artificiell intelligents.

Ecovacs Deebot T10 Plus

Att komma igång med roboten är enkelt och efter ett par minuter är den uppkopplade och redo för att ta sin jungfrufärd för att rita upp en karta över hemmet. Därefter kan du anpassa kartan genom att namnge rummen, slå samman eller dela upp områden samt, om så önskas, addera virtuella avgränsningar. Inget nytt som vi inte sett förut, utan mer ett standardförfarande när det gäller moderna, uppkopplade robotdammsugare.

Appen är enkelt, tydlig och innehåller en mängd olika inställningsmöjligheter, såsom autoförstärkt sugkraft när roboten detekterar mattor, olika påminnelser (exempelvis när du ska rengöra moppduken), lösenord för kamerafunktion eller om Deebots egna röstassisten, Yiko, ska vara aktiv eller inte. Yiko kan liknas vid Google Assistent och aktiveras med ett ”Ok Yiko” istället för ”Hej Google”.

Bra sug, men den har en tendens att köra fast

Sugkraften är på 3 000 Pascal, inte det kraftfullaste sett till effekt vi testat, men roboten får med sig det mesta som kommer i dess väg. Den två sidoborstarna vispar effektivt in smuts längs kanter in mot mitten för att sedan sugas upp. Förutom att den missar smutsen vi placerat ut i inåtgående hörn, gör den över lag ett riktigt bra jobb. Bra är även att T10 Plus endast är 10,5 centimeter hög vilket innebär att den kommer under flertalet soffor eller sängar som står på ben.

Ecovacs Deebot T10 Plus
Doftpatron ingår ej

Jämfört med de senaste modellerna från exempelvis Roborock och Dreame upplever vi emellertid att Deebot T10:s förmåga att upptäcka och undvika olika objekt är långt ifrån lika effektiv. Flertalet gånger fastnar den i löst liggande sladdar, exempelvis under tv-bänken, vilket känns så där, framför allt om du föredrar att den utför sysslorna när du inte är hemma. En grundlig koll över golvet är att rekommendera innan du lämnar hemmet. Framför allt gällande just sladdar, exempelvis strumpor och skor verkar den detektera utan problem.

Robotens bakstycke är vigt för de två medföljande adaptrarna bestående av en moppningsenhet samt en ”luftfräschare”, som används när roboten enbart ska dammsuga. Denna kan laddas med en kapsel som sprider en välbehaglig doft i hemmet samtidigt som roboten far runt. Någon kapsel medföljer dessvärre inte. Huruvida det är värt att investera ett par hundralappar varannan månad på en sådan kan vi inte svara på. 

Avancerad moppning

Moppningsenheten liknar till viss del den på tidigare testade T8:an, och är således mer avancerad än de vanligt förekommande varianterna som saknar roterande trissor eller vibrationer för att gnugga rent. Med 600 vibrationer per minut (går att anpassa i appen) gnuggas smutsen effektivt bort. Jämfört med de enklare alternativen, där trasan enbart dras med över golvet blir resultatet avsevärt mycket bättre.

Ecovacs Deebot T10 Plus
Moppar effektivt men duken måste avlägsnas efter städpasset och läggas på tork
Ecovacs Deebot T10 Plus
Koll på läget! Uppkoppling och den inbyggda kameran i fronten ger möjligheten att kika till hemmet från distans.

Att robotdammsugare numera går att få med en tömningsstation i stället för enbart en vanlig laddstation är något som blir allt vanligare. Efter ett avslutat städpass åker roboten tillbaka och tömmer sin interna dammbehållare (400 ml) i tömningsstationen, där det sitter en dammpåse av engångstyp på 3,2 liter, som enligt tillverkaren kan samla damm i upp till 60 dagar. Två påsar medföljer, vilket kan tyckas snålt med tanke på vad T10 Plus betingar i pris.

Omdöme:

DEEBOT T10 PLUS tar vid där T8 slutade, men nyheterna känns i sammanhanget blygsamma. Något smartare navigation och en aning effektivare moppningsenhet känns inte tillräckligt för att uppgradera. Prislappen är saftig och i segmentet finns mer intressanta, användarvänliga och effektiva alternativ.

Specifikationer

Modell: Deebot T10 Plus
Testad: Oktober 2022
Tillverkare: Evovacs
Körtid: Upp till 260 minuter på en laddning
Sugkraft: 4 000 Pa
Batterikapacitet: 5 200 mAh
Dammbehållare: 400 ml + 3,2 liter (tömningsstation)
Hepa-filter: Ja
Kartläggning: Laser
Kommunikation: Wifi
Tillhörande app: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Ja
Övrigt: Vibrerande moppsystem
Pris: Från 8 539 kronor via Prisjakt

plus

Effektiv moppning
Bra dammupptagning
Klarar trösklar fint
Grym batteritid

minus

Missar och trasslar in sig i vissa hinder
Pris
Fastnar en hel del hår i borsten
Ingen doftpatron ingår
Ljudnivån vid moppning

Betyg: 3 av 5