Testad produkt: Ikea Uppåtvind
Pris: Kostar 399 kronor hos Ikea

Svenska Ikea upphör aldrig att förvåna. De ger sig kontinuerligt in i nya produktsegment. Vem hade bara för några år sedan kunnat gissa att tillverkaren skulle erbjuda luftvärmepumpar? Eller att de skulle samarbeta med Sonos för att kunna erbjuda oss konsumenter multiroom-högtalare med erkänt bra ljud?

Betyg 3 av 5

Omdöme

Uppåtvind är en liten och kompakt luftrenare som faktiskt ser riktigt trevlig ut och som kan placeras ståendes eller liggandes. Den är enkel att hantera och renar luften från partiklar i det mindre rummet, dock utan att glänsa. Det smidiga formatet, det låga inköpspriset och de billiga utbytesfiltren är klara plustecken. Avsaknaden av autoläge, kolfilter, uppkopplingsmöjligheter och begränsad arbetskapacitet hamnar på minuskontot

Positivt

  • Kompakt, lättanvänd
  • Enkelt att rengöra
  • Billiga utbytesfilter

Negativt

  • Medelmåttig luftrening
  • Begränsat luftflöde
  • Saknar kolfilter
  • Ingen inbyggd partikelsensor

Det är onekligen en spännande tid vi lever i och sedan ett par år tillbaka tillhandahåller Ikea även luftrenare och vi har lagt vantarna på den nya modellen Uppåtvind, en väldigt enkel partikeljägare som utmanar på två sätt – med ett lågt pris och kompakt format. Men renar den tillfredsställande nog för att vara ett alternativ till de mer namnkunniga modellerna som kostar mångdubbelt mer? Det är det vi tänker ta reda på.

Liknar en portabel högtalare

Uppåtvind drar knappast blickarna till sig, skulle du se den på ett bord i någons hall eller i en bokhylla skulle du efter en hastig blick förmodligen registrera den som en billigare portabel högtalare. Och likheterna med just en sådan är påfallande, med dess bärhandtag och funktionsknapp på ovansidan samt det skyddande ”högtalargallret” i fronten.

Men det är knappast ett högtalarelement som blottar sig när vi avlägsnar det något ostadiga plastgallret. Utrymmet bakom är avsett för ett partikelfilter för att rena luften. Knappen på ovansidan används för att välja mellan tre olika fläkthastigheter. Handtaget är inte enbart en designgimmick, utan används om du vill flytta runt luftrenaren som har en total matchvikt på ynka 1,6 kilo.

IKEA Uppåtvind
Foto: Andreas BergsmanLed-indikatorn lyser inte ens när vi avlägsnar filtret.

Att komma i gång med luftrenaren är enkelt, förutom att det är enkelt att glömma ta bort den skyddande plasten runt partikelfiltret finns det inte mycket som kan gå snett. Inom någon minut är den redo att börja arbeta. Uppkoppling saknas och den enda knapp du har att leka med styr fläkthastigheten. En inbyggd sensor som läser av partikelhalterna och ett tillhörande autoläge som anpassar sig efter aktuell luftkvalitet saknas således.

Just det, bakom knappen finns en led-indikator som ska tändas när partikelfiltret måste kontrolleras eller bytas ut. Vi gissar på enbart det senare, och då efter att en viss tid förflutit, eftersom indikatorn inte ens lyser när provar att köra luftrenaren utan filtret.

Skapad för mindre rum

Ikea erbjuder i dagsläget tre modeller i produktkategorin där Uppåtvind är den minsta och billigaste. Det innebär även att den är lämpad för mindre ytor. För att filtrera luften fem gånger i timmen bör rummet inte vara större än sju kvadratmeter. Det går givetvis att använda Uppåtvind i större rum, men då med längre filtreringstid som följd.

IKEA Uppåtvind
Foto: Andreas BergsmanEnkelt handhavande, en knapp "to rule them all".

Luftrenaren arbetar relativt tyst, i högsta fläktläget uppmäter vi 49dB (på två meters avstånd) och i det lägsta 30dB. Långt ifrån lika tyst som exempelvis Jya Fjord (18dB i det så kallade Sleep mode) men står du ut med ett försynt vinande kan den här lilla luftrenaren fungera i sovrummet.

Hur bra renar då den här pressprisaren? Till skillnad från tidigare tester låter vi Uppåtvind få söndra och härska i ett mindre rum, 8 m² i stället för 20 m², den yta den är anpassad för och resultatet får anses vara acceptabelt. Efter en halvtimme med fullt blås visar partikelräknaren* att PM 0,5 reducerats från 5 668 till 954, PM2,5 från 420 till 34 och PM10 (större partiklar såsom pollen) 85 till 6.

Värt att notera är att Uppåtvind inte går att få, eller kan kompletteras med, ett kolfilter – ett filter som används för att absorbera olika gasformiga föroreningar, samt för att motverka röklukt, matos och annan dålig lukt. Till den här modellen är det således enbart nya partikelfilter (50 kronor) som står på menyn.

Specifikationer

Modell: Uppåtvind
Testad: november 2022
Tillverkare: Ikea
Funktioner: Totalt tre effektlägen
Area (rekommenderad): upp till 7 m2.
Filter: Partikelfilter (motsvarar klass EPA12)
Maximalt luftflöde: Upp till 95m³/h
Ljudnivå (enligt tillverkaren): 31 - 55 dB
Mått: 28 x 22,5 x 12,5 cm.
Vikt: drygt 1,6 kilo
Pris: 399 kronor hos Ikea

*För att testa luftrenare använder vi en avancerad partikelräknare, PCE Instruments PCE-PCO 1 inlånad från Conrad.se. Samtliga luftrenare testas i samma miljö. Första mätningen sker i ett orenat rum (20 m², i detta fall 8 m²) därefter låter vi luftrenaren köra på maxnivå under en halvtimme varpå ytterligare mätningar utförs. Värdena ska ses som en fingervisning då mätningarna utförs i hemmiljö och inte i en klinisk optimal testmiljö.

Betyg: 3 av 5