Testad produkt: Creative Muvo Go
Pris: Från 749 kronor via Prisjakt

Creative Muvo Go är en cylinderformad högtalare tillverkad av ett hårt gummiliknande material som delvis är täckt av ett vävliknande tyg. På ovansidan sitter tre stycken tydliga mediakontroller. Höja eller sänka volymen, spela eller pausa. De senare funktionerna kontrolleras med samma knapp. På vardera sidan sitter ett blottat högtalarelement. Ska du ta med den här får du vara aningen varsam.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Ett företag som bör kunna det här med ljud är Creative. Deras senaste högtalare låter mycket, men inte alltid bra. Avsaknaden av ljudkontroller och/eller en app gör att ljudet inte alltid låter tillfredsställande.

Positivt

  • Hög volym
  • Bra batteritid

Negativt

  • Går inte att justera ljudet
  • En del musik låter skrälligt
  • Går bara att använda trådlöst
  • Saknar mikrofon

På baksidan gömmer sig en på/av-knapp samt knappen som försätter högtalaren i parkopplingsläge för bluetooth. Sist men inte minst, en usb c-port för laddning.

Creative Muvo Go

Det är allt. Någon möjlighet att ansluta högtalaren annat än via bluetooth 5.3 finns inte. Vi kan inte låta bli att tycka att det är en smula snålt. Framför allt när högtalaren endast har stöd för sbc, sub band coding, och inte aptx, som har stöd för lägre latency, vilket gör den snäppet bättre om du ska kika på film och vill ha synkat ljud. Ljudmässigt är de annars väldigt lika som ljud-codec.

Sladden som följer med är usb a till usb c, vilket också är förvånande, med tanke på att it-världen snabbt rör sig mot endast usb c. Till Creatives försvar går att anföra att antalet usb a-laddare som finns i våra hem torde vara rikstäckande och lite till.

Fuck art, let’s dance

Det här är framför allt en högtalare att ta med sig på strandpartyt, ipx7-certifierad, eller på utomhusfesten – inte en högtalare att avnjuta filmer med. Och som sådan gör den sig…bra. Det låter högt och väldigt mycket om den lilla högtalaren. Med en effekt på 20 watt fyller den enkelt ett större rum med musik.

Dessvärre går det inte att justera ljudet på själva högtalaren. Det finns inte heller någon medföljande app som låter dig göra detta. Du är helt enkelt utelämnad åt att hitta equalizern i Spotify eller vad det nu kan vara.

Creative Muvo Go

Noll ljudjustering

Avsaknaden av kunna justera ljudet skapar en negativ upplevelse. Om du växlar mellan olika musikspelare finns det ingen global equalizer, läs app, som justerar ljudet åt dig. Och det kan behövas. Apple Music på Iphone har bara förinställda ljudlägen, någon möjlighet till finlir finns inte.

Men det behövs.

Vissa typer av musik, som rock av den hårdare skolan, får alldeles för mycket mellanregister, medan softare dansmusik, som Jungle, låter tokbra, men avvägd ljudbild och pulserande bas.

Fasen, vi saknar verkligen en app

Creative Muvo Go går också att koppla ihop med en till Muvo Go. Något som verkligen hade behövt en app. Nu måste ni trycka på knapparna på olika mystiska sätt för att parkoppla två högtalare. Undertecknad kan föreställa sig ett gäng lagom onyktra människor på en fest desperat försöka trycka fram rätt kombination, medan en annan person i lagom nyktert tillstånd studerar en youtube-video för att lösa problemet, för att få mer musik.

Det är inte upplagt för användarvänlighet…

Creative Muvo Go

Intrycket av Creative Muvo Go är splittrat. Den låter bra – ibland. Den har upp till 18 timmars batteritid, vilket är bra. Men du kan inte kontrollera ljudet, såvida du inte stökar runt i telefonens/surfplattans inställningar. Du kan inte heller spela ljud via usb c-kontakten och använda den som datorhögtalare. Det är trådlöst som gäller och ingenting annat.

Den saknar också mikrofon. Om det ringer kan du inte använda högtalaren som handsfree.

Prismässigt ligger den rätt högt, 1 000 kronor. Med tanke på att du kan få en Anker Soundcore Flare 2 till samma pris, med grymt ljud, app samt inkluderande ljusshow för samma pris blir betyget ”bara” godkänt.

Specifikationer

Modell: Muvo Go
Tillverkare: Creative
Vikt: 570 gram
Anslutning: Bluetooth 5.3
Övrigt: Ipx7-certifierad
Pris: Från 749 kronor via Prisjakt

Betyg: 3 av 5