Resident Evil Village var lysande. Genuint skräckinjagande upplevelser blandades med hetsig förstapersonsaction i ett av förra årets bästa spel. Nu ger Capcom oss en sista anledning att återvända till Dimitrescu-slottet och spelets övriga skådeplatser för ett intensivt – och rätt tillrättalagt – äventyr.

I Winters-expansionen får vi möjligheten att spela igenom Village i tredjepersonsvy, ett par nya karaktärer i Mercenaries-läget och ett fristående äventyr där vi spelar som protagonisten Ethan Winters dotter Rose. Hon har blivit tonåring och börjar nysta i sitt förflutna och de lösa trådar som finns kvar från huvudspelet.

Missa inte: Topplista – bästa spelen till PS5

Shadows of Rose
Rose använder sina krafter för att mota bort läbbiga fiender.

Shadows of Rose, som äventyret heter, är en i alla avseenden välbekant upplevelse. Fokus ligger fortfarande på action, men nu med fler övernaturliga inslag då Rose måste använda sina krafter för att lyckas övervinna såväl statiska hinder som fiender. Hon blir ledsagad av en osynlig "skyddsängel" som kommer med goda tips och råd – och vem denne egentligen är framstår som övertydligt från minut ett.

Vi återser samma platser, en del karaktärer från Village går igen och handlingen är så där banal som bara kan vara tillåtet i just en expansion. Även om det bjuds på ett par oförutsedda sekvenser och skeenden är det svårt att bli riktigt investerad i Rose som karaktär. Användandet av hennes krafter blir snabbt repetetivt, undantaget ett par riktigt stressfyllda eller kluriga moment där spelaren får anstränga sig. 

Winters Expansion
Nu kan du spela igenom Resident Evil Village i tredjeperson.

Upplevelsen är föredömligt kort, men Capcom har lyckats fylla den med ett par minnesvärda och hårresande ögonblick som utan tvivel kommer att skrämma den mest luttrade skräckspelaren. Mindre bra är de renodlade actionmoment där varken den tröga tredjepersonskameran eller rörelseschemat kommer till sin rätt. Det blir bökigt och frustrerande på ett sätt vi inte känner igen från Village.

Du som spelat igenom och uppskattat Resident Evil Village kan definitivt hosta upp de strax över 200 kronor som Capcoms senaste DLC begär i utbyte. Var bara medveten om att upplevelsen är väldigt samma som huvudspelet. Storymässigt känns det mest som en onödig epilog. Men kul är det fortfarande!


Det här är en spel i kortform-artikel. Denna kategori sätter vi på åsiktsbaserade texter om spel som inte kan betecknas som fullständiga recensioner. Anledningen kan vara att det rör sig om en expansion, ett nischspel som inte går för fullpris, indietitlar eller spel som befinner sig i så kallad early access. Vi sätter inget betyg på dessa texter eftersom vi inte vill att de förväxlas med recensioner.


Resident Evil Winters' Expansion

Genre: Action/äventyr
Utvecklare: Capcom
Utgivare: Capcom
Plattform: Pc, Playstation, Xbox
Testad plattform: Pc
Lansering: Ute nu
Pris: 210 kronor och uppåt beroende på plattform

plus

Mer av samma är inte alltid av ondo
Fortfarande väldigt snyggt
Ett par minnesvärda ögonblick

minus

Förutsägbar story
Lite för välbekant ibland
En handfull bökiga strider