Uppdaterad 5/3 2023 med Ugreen Nexode. 

När du tvingas välja mellan vilken av dina favoritprodukter som ska laddas, är det lätt att drabbas av beslutsångest. Ska din dator, med sitt större batteri, få njuta av den medföljande klena laddaren eller ska din telefon, som visserligen har mindre batteri, men som du kommer att använda före datorn, få njuta av högre och snabbare laddning? Eller hur många laddare ska du behöva ta med dig på semesterresan till fjällen?

Lyssna på vår senaste podcast


Vi har testat några av den nya generationen laddare, som dels är mindre, dels mer kraftfulla: Gan-laddare.

Vad är en gan-laddare?

Istället för att använda kisel i laddare används istället galliumnitrid, som har den kemiska beteckningen GaN. Galliumnitrid har flera eftertraktade egenskaper som hög värmekapacitet och hög värmeledningsförmåga. Transistorer tillverkade av galliumnitrid kan användas vid högre temperatur och spänning, vilket gör dem perfekta som laddare. 

Fördelarna med en gan-laddare

Gan-laddare är fysiskt mindre än nuvarande laddare. Detta beror på att en galliumnitridladdare inte kräver lika många komponenter som kiselladdare. Dessutom behöver tillverkare inte lika stor höjd för värmeutveckling och kan göra laddaren mindre.

Läs även: Ugreen – 10 billiga tillbehör för dator och mobil

När du laddar exempelvis din dator blir laddaren varm. Det beror på att en del av energin omvandlas till värme, strömmen "läcker" helt enkelt. Gan-laddaren å andra sidan blir inte alls lika varm. De är mer effektiva när det gäller att överföra elektricitet, så att mindre energi går förlorad till värme. Enkelt uttryckt: det går åt mindre elektricitet för att ladda dina prylar.

Gan-laddare finns i alla möjliga skepnader och former. En del är väldigt små och har bara en laddport, medan andra är något större, men kan å andra sidan ladda flera enheter samtidigt, med bra kräm också. En laddare med flera portar är perfekt om du åker på semester med familjen, då kan alla dela på en laddare eller om du reser själv med telefon, dator och surfplatta i bagaget.


Liten och naggande god

gan-laddare
Ugreen Nexode, inte minst, men prisvärd!

Vi har tidigare testad laddare från Ugreen, se längre ned i artikeln, och har använt dem kontinuerligt sedan första testet (gäller samtliga gan-laddare i den här artikeln) och har ingenting att klaga på.

M3 rekommenderar

Ugreen Nexode USB C är en liten gan-laddare med endast en usb s-port. Till storlek och funktion placerar den sig i samma liga som Unisynk. Den här är dock ett par snäpp större, men fortfarande liten, och levererar 30 istället för Unisynks 36 watt.

Laddar snabbt

Det innebär inte att Nexode är en dålig laddare - tvärtom! Den här använder sig av Ugreens gan II-chipp, som kan ladda upp en Iphone 14 Pro Max från noll till dryga 50 procent på 30 minuter. Med sin ringa storlek kan du ha laddaren i din ficka. Den är något mindre än de äldre Ipad-laddarna (de som hade usb a).

När Ugreen Nexode pluggas in för att ladda en Macbook Air visar systeminställningar konsekvent på att den får 30 watt. Tack vare gan-tekniken håller sig laddaren sval, framför allt om du jämför med en äldre laddare. Ugreens Nexode använder sig av en teknik de kallar för Thermal Guard, som mäter temperaturen 800 gånger per sekund i realtid, vilket säkerställer säker och snabb laddning av din enhet.

Nexode USB C-strömförsörjningen är kompatibel med 100-240V spänning och kan användas över hela världen. Du kan smärtfritt ladda telefoner, surfplattor eller datorer. Visst är Unisynk mindre och har mer styrka, men den kostar å andra sidan 150 kronor mer.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Pris: 270 kronor hos Amazon Sverige


Minst i världen?

USB-C Slim

Svenska Unisynk har tagit fram vad de tror är världens minsta gan-laddare. Vi är benägna att hålla med. Deras USB-C Slim gör verkligen skäl för sitt namn. Ni som har en Iphone kanske kommer ihåg hur laddaren såg ut, långsmal vit historia som knappt tog plats. Och som tog evigheter att ladda med. Unisynk är snäppet större.

Unisynk
Apples gamla laddare till vänster, Unisynk till höger. Trots sitt lilla format levererar den hela 36 watt.

Laddaren är på 36 watt och det är exakt vad den skickar när vi testar den på en Macbook Pro. När vi testar den på en Ipad Pro laddar den med 24,7 watt med fem ampere. Det tog 79 sekunder för USB-C Slim att ladda en procent av batteriet i en Ipad Pro 13.

Unisynks lilla laddare finns i två olika färger, vitt eller svart. En kul detalj är att usb-porten lyser när den är inpluggad, vilket gör den enkel att hitta i mörker. Den har även en skåra avsedd att vila telefonen i, typ om du vill se på film, men det förutsätter att urtaget är placerat i rätt höjd. Om du inte har det får du sitta på golvet. Vi ser det som ogenomtänkt gimmick eller att någon tyckte det var en bra usp.

Usp eller inte, det här är en gan-laddare som du kan ha i skjortfickan om du vill, den har tillräckligt med kräm för att ladda din dator eller vad det nu kan vara. Och att den lyser diskret i mörkret gillar vi också. Det enda smolket i bägaren är att dess litenhet inte tillåter flera usb-portar.

Å andra sidan är den här billigare än de andra vi har testat. Om du bara behöver ladda en produkt när du är ute och far, då är den här grymt bra. Och du kan ju alltid plugga in telefonen i datorn för att ladda den.

Betyg 4 av 5

Betyg 4 av 5

Pris: 399 kronor hos Unisynk


Satechis 165-wattsladdare imponerar

Satechi 165 W Gan PD-laddare får lugnt plats i handflatan och kräver inte en stor extern strömadapter, utan den ansluts till en vanlig c7-kabel, som dessutom ingår. Det är således en liten och effektiv laddare som utan problem kan ladda upp till fyra produkter via usb-c.

Satechis 165 W Gan PD
Du kan ladda en himla massa grejer.

Du kan samtidigt ladda din dator, en telefon, en surfplatta och en till telefon, utan att det tar evigheter. Laddningen fördelas på nedan sätt:

1 x usb-c – upp till 100W
2 x usb-c - upp till 100W/60W
3 x usb-c - 60W/60W/45W eller 100W/30W/30W
4 x usb-c - 60W/45W/30W/30W

Det innebär att du kan ansluta din dator utan att behöva bekymra dig huruvida din Ipad Pro 13 kommer att ta en, två eller flera evigheter på sig att ladda. När vi testat med att koppla in tre datorer får vi som utlovat laddning enligt 60/60/45 watt.

Storleken på laddaren känns helt rätt. Den ryms utan problem i resväskan och eliminerar den laddar-orgie som du annars måste packa ned när du ska ut och resa. Dessutom får du med ett litet skrivbordsställ att placera den i.

M3 rekommenderar

Det är svårt att komma på något negativt att säga om Satechis 165 W Gan PD-laddare. Vi har långtestat den och har ingenting som helst att klaga på.

Priset är inget att snacka om heller. Satechi 165 W Gan PD kostar lika mycket som en 140 watts originalladdare från Apple. Men den kan å andra sidan bara ladda en enhet åt gången - Saitechi grejar fyra enheter. 

Satechis 165 W Gan PD laddar upp till fyra enheter samtidigt och dessa kan i princip vara fyra datorer. Den är liten och prisvärd. Visst skulle vi kunna gnälla över att den bara har usb-c, men då det är på väg att bli ny standard ar vi överseende med det! 

Betyg 5 av 5
Betyg 5 av 5

Pris: 1 190 kronor hos Amazon Sverige

Ugreen USB C Snabbladdare 65W: Ladda i parti och minut

Ugreen Gan laddare

Ugreen USB C Snabbladdare 65W har fyra usb-portar, tre typ c och en typ a. Usb-c-portarna levererar 65 watt när de används ensamma. Om du ansluter exempelvis en dator eller en Ipad för simultanladdning sjunker laddningen till den första anslutna enheten till 45 watt medan den andra levererar 18 watt. Om du använder samtliga tre usb-c-portar levererar de 18 watt vardera.

Laddar som utlovat

Vi testade att koppla in tre stycken Macbook och resultatet var precis som utlovat. I menyn Systeminformation kunde vi se att att laddningen höll 65 watt med en dator ansluten, med två blev resultatet 45 respektive 18 watt och med tre datorer fick de 18 watt vardera.

M3 rekommenderar

Bäst av allt är att laddaren är såpass liten och inte kräver någon tegelstensstor adapter. Den är smidig och pluggas direkt in i väggkontakten.

Ugreen USB C Snabbladdare 65W laddar i princip allt. Telefoner, surfplattor och datorer, Och den blir inte heller särskilt varm när den gör det.

Laddaren har även skydd för överspänning, överhettning och överström.

Betyg 4 av 5

Pris: Kostar 600 kronor hos Amazon Sverige