Volvo har nu presenterat sin helt elektriska SUV, Volvo EX90. Efter EX90 kommer Volvo presentera en ny elbil varje år, med målet att enbart sälja elbilar 2030. Tills 2040 vill företaget vara helt klimatneutralt. Målet är även att produktionsanläggningarna i USA och Kina ska vara klimatneutrala när Volvo EX90 börjar byggas där.

– Volvo EX90 visar var vi är och vart vi är på väg, säger, Volvos vd Jim Rowan i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Den är helt elektrisk och har en räckvidd på upp till 600 kilometer på en laddning. Volvo EX90 är utformad för att höja våra säkerhetsstandarder ytterligare och är den första Volvon som verkligen definieras av sin mjukvara. Den är också en del av ett större ekosystem som ansluter till ditt hem och dina andra enheter.

Standardsäkerhetsnivån för bilen ska vara högre än någon tidigare Volvobil och förbättras kontinuerligt genom att lära sig av nya data och uppdateringar. Bilen använder sig av avkänningsteknik invändigt och utvändigt med sensorer, kameror, radar och lidar. Detta ska också göra att det blir den första Volvon som är förberedd med hårdvara för oövervakad körning i framtiden.

Det är också Volvos första bil som levereras med all hårdvara som behövs för dubbelriktad laddning som gör att bilens batteri kan användas som en extra energikälla för att exempelvis förse hemmet med ström. Tekniken kommer göras tillgänglig i framtiden.

Volvo EX90 går nu att köpa direkt från Volvo Cars online eller via Svensk Volvohandel. Pris är satt från 1 085 000 kronor eller från 14 995 kronor per månad för ett abonnemang där service, underhåll, försäkring med mera ingår.

Läs också: Välj rätt elbil för dig - stort test av heta modeller