Testad produkt: Xbox Elite Series 2 Core
Pris (egen design): 1549 kronor från Xbox Design Lab
Pris: Från 1 429 kronor via Prisjakt

För runt 700 kronor mer än en vanlig Xbox-kontroll, men 550 kronor mindre än Elite Series 2-kontrollen, kan Core-varianten av Microsofts lyxkontroll vara ett intressant mellanval. Eller är den bara dumsnål?

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Xbox Elite Controller Series 2 Core är både dumsnål och smart. Handkontrollen i sig är överlag en klar förbättring jämte originalkontrollen, och tycker du att tillbehören i den vanliga Elite Series 2-modellen är ointressanta är det ett bra sätt att spara ett par hundralappar. Å andra sidan saknar Core-modellen bland annat de användbara paddlarna på baksidan av kontrollen. Köper du tillbehör i efterhand blir priset inte nämnvärt lägre – utan till och med högre.

Positivt

  • Härligt grepp och ligger bra i handen
  • Klart bättre styrkors
  • Kul möjligheter att anpassa utseendet

Negativt

  • Paddlar måste köpas separat
  • Ingen direktknapp för skärmdumpar
  • Frågor kring kvalitén

Xbox Elite Series 2-kontrollen

Genomtänkta förbättringar

I grunden är Elite Series 2 Core-kontrollen likadan som den i dagsläget tre år gamla Elite Series 2-kontrollen. Å ena sidan är det positivt eftersom den kontrollen alltjämt är den bästa Xbox-kontrollen på marknaden, å andra sidan innebär det till exempel att den dedikerade knappen för skärmdumpar saknas. Ett annat orosmoment är kvaliteten, men mer om det senare.

Eftersom priset i runda slängar är dubbelt så högt som en vanlig Xbox-kontroll, trots att design och funktioner i stort är desamma, blir det snabbt uppenbart vad som förbättrats. Det räcker faktiskt att plocka upp handkontrollen för att känna hur mycket bättre den ligger i händerna tack vare det nya gummigreppet och bättre tyngd.

En annan lika tydlig som välkommen förbättring är styrkorset som radikalt minskar våra feltryck jämfört med originalkontrollen. Ett inbyggt batteri, med mer än godkänd livslängd, och tillhörande usb c-sladd för laddning ingår också.

Ett annat tillskott jämte originalkontrollen är möjligheten att justera de två analoga axelknapparna. Två reglage gör det enkelt anpassa hur mycket vardera axelknapp kan tryckas ner innan det tar stopp. Att bara behöva trycka ned axelknappen en liten bit passar perfekt för att till exempel skjuta snabbare i actionspel, medan racingspel oftast kräver axelknapparnas fulla register.

Det vi gillar bäst med Elite Series 2 Core-kontrollen är däremot styrspakarna. Dels är greppet på spakarna bättre än originalkontrollen, dels känns själva rörelserna snäppet mer exakta. Vardera spak kan dessutom, med ett inkluderat specialverktyg, justeras i tre nivåer för att ge tightare eller slappare motstånd.

Något som däremot är svårare att göra med Core-kontrollen är att trycka in spakarna när de är dragna framåt, ett kommando som till exempel är vanligt för att springa i actionspel. Vi har också haft enstaka problem med att knapptryck på huvudknapparna inte registreras.

Kontrollens baksida
På baksidan av kontrollen finns fyra portar där paddlar enkelt kan installeras.

Vad är det som saknas jämte storebror?

Som sagt är Core-versionen i grunden densamma som Elite Series 2-kontrollen. Det som skiljer är att förvaringsboxen och de utbytesbara tillbehören, såsom extra spakar, paddlar och styrkors, saknas. Att köpa till de tillbehör som lockar är däremot enkelt.

Det tillbehör vi saknar mest i Core-modellen är paddlarna; ett tillbehör som ger fyra extra knappar lättillgängligt placerade på baksidan av kontrollens handtag. Extraknappar som till exempel kan användas för att ta skärmdumpar, eller för att slippa använda de opålitliga knapparna under styrspakarna. Det är också möjligt att göra en paddel till en ”skift-tangent” som när den hålls in ändrar funktionen på kontrollens alla övriga knappar.

Faktum är att paddlarna är bland de bästa finesserna med Elite Series 2-kontrollen. Att köpa till just de knapparna, och kanske ett klassiskt styrkors, är därför något vi varmt rekommenderar – men då halveras också prisskillnaden jämte storebror. Att köpa det kompletta tillbehörspaketet från Microsoft gör att slutpriset blir högre än att köpa Elite Series 2-kontrollen direkt.

Tillbehörspaket från tredjepartstillverkaren Venom
Tillbehörspaket från tredjepartstillverkaren Venom. Det kostar cirka 300 kronor på Amazon.se

Kontrollanpassning med app
Förutom att göra fysiska anpassningar av kontrollen går det också att, via en app i konsolen, justera knapparnas funktioner, samt styrspakarnas och axelknapparnas känslighet. Här finns en hel rad parametrar att leka med och ändringarna märks tydligt. Det går att spara flera olika profiler med unika inställningar för kontrollen, och det är enkelt att skifta mellan fyra av dessa med en dedikerad knapp på mitt på handkontrollen.

När vi kopplar in handkontrollen i vår pc möts vi av ett liknande interface. I alla fall när vi kopplar in kontrollen via usb. Använder vi blåtandstödet försvinner möjligheten att kunna ändra knapparnas funktion och anpassa känsligheten.

Anpassa kontrollens styrspak

Hur är egentligen kvalitén?

Xbox tidigare Elite-kontroller har fått en hel del kritik för att hållbarheten och kvaliteten inte höll den nivån den borde. När Elite Series 2 Core-modellen utannonserades lovade dock Microsoft att problemen var lösta, med ”bättre komponenter och rigoröst testande”. Men direkt efter lanseringen började det komma in rapporter om problem med glappande knappar, driftande styrspakar och andra problem som de tidigare versionerna lidit av.

Nu har vi visserligen bara använt Core-kontrollen i 40-50 timmar, men hittills har vi inte märkt av några större problem eller oroväckande tendenser vad gäller hållbarheten. Å andra sidan har vi aldrig lyckats ha sönder en handkontroll tidigare. Vet du med dig att handkontroller har en tendens att slitas snabbt i dina händer lär inte Elite Series 2-kontrollen hålla extra länge, kanske det motsatta till och med.

Två xbox-kontroller
Elite Series 2 Core-kontrollen bredvid en originalkontroll.

En bra kontroll med knusslig prislapp

I sin egen bubbla är Xbox Elite Series 2 Core överlag utmärkt. Den ligger bra i händerna, greppet är toppen och de tillgängliga inställningarna är både lättanvända och användbara. Att skärmdumpsknappen saknas och tveksamheter kring kvaliteten är smolk i bägaren, men den största nackdelen är avsaknaden av paddlar. Kontrollen känns inkomplett utan dessa, och köps de i efterhand halveras nästan prisskillnaden jämfört med det kompletta paketet.


Xbox Elite Series 2 Core

Testad: Oktober - november 2022
Tillverkare: Microsoft
Format: Xbox Series X, Xbox One, pc, mobil
Anslutningar: Usb typ c, headset, Bluetooth
Pris (egen design): 1549 kronor från Xbox Design Lab
Pris: Från 1 429 kronor via Prisjakt

Betyg 3,5 av 5