Testad produkt: Sony Linkbuds S
Pris: Kostar 1 599 kronor hos Amazon Sverige

I våras testade vi Sony Linkbuds, ett intressant försök till nytänk som tyvärr hade en del brister. Bland annat var ljudkvaliteten för dålig vid musiklyssnande och de släppte bitvis in för mycket omvärldsljud.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Sony Linkbuds S är på många sätt en förbättring av föregångaren, men är samtidigt en mindre unik produkt. Det är dock ett par funktionsrika hörlurar med både skön passform och bra ljudkvalitet, men medioker brusreducering och batteritid, samt ett högt pris, drar ned betyget.

Positivt

  • Skön passform
  • Bra ljudkvalitet
  • Mycket bra och funktionsrik app

Negativt

  • Medioker brusreducering
  • Inte så bra batteritid
  • Inte längre en unik produkt

Nu har Sony lanserat en uppdaterad version, Sony Linkbuds S, där de flesta av problemen har åtgärdats, men där också en del av originalets charm har gått förlorad.

Den första, och största, skillnaden är att Sony Linkbuds S är slutna som de flesta andra true wireless-hörlurar. Borta är den ring med ett hål i mitten som utmärkte Sony Linkbuds (och som till viss del var deras största svaghet). Nu är det istället ett par traditionella pluppar som gäller. Fyra stycken i olika storlekar följer med i paketet.

Denna slutna design gör att omvärldsljuden stängs ute på ett mycket effektivt sätt (särskilt som Sony Linkbuds S också har försetts med aktiv brusreducering). Samtidigt innebär denna re-design att Linkbuds S snarare liknar Sony WF-C500 eller Sony WF-1000XM4 än den originella föregångaren, både till utseende och funktion.

Sony Linkbuds S har inte heller kvar den bulliga utformningen av touchkontrollerna. Nu är det avskuret och platt som gäller. Touchkontrollerna fungerar i alla fall utmärkt och är precis lagom känsliga. Vi hade i princip inga feltryck alls under vårt testande.

När det gäller storlek och vikt är dock Sony Linkbuds S mer lik vårens modell. Hörlurarna väger bara 4,5 gram styck (jämfört med WF-C500:s 5,5 gram och WF-1000XM4:s 7 gram). Även laddosan har samma låga vikt som tidigare med sina 33 gram.

Sony Linkbuds S
Hålet som släpper in omvärldsljud finns inte längre kvar.

Omvärldsljud via mikrofonerna

Den unika funktionen (på gott och ont) att släppa igenom omvärldsljud via ett hål i hörlurarna är alltså borta. Istället finns denna funktion genom att ta emot omvärldsljuden via mikrofonerna och sedan spela upp dem i hörlurarna. Exakt hur mycket går att ställa in i den tillhörande appen.

Det går i appen också att välja den motsatta funktionen, det vill säga att aktivera brusreduceringen. Några finjusteringar av denna går dock inte att göra.

Däremot går det att göra mycket annat i den utmärkta och funktionsrika appen. Exempelvis finns här en equalizer, funktionen tala-i-chatt (uppspelningen pausas automatiskt när du börjar prata), anpassningsbar ljudkontroll beroende på var du befinner dig, möjligheten att programmera om touchfunktionerna och mycket annat. Ett plus också för att både app, noteringar och röstguidning går att få på svenska.

Bra ljud även vid musiklyssnande

Ljudkvaliteten har också förbättrats rejält. Nu går det lika bra att lyssna på musik med behållning som poddar och ljudböcker. Sony Linkbuds S når visserligen inte upp i samma höjder ljudmässigt som WF-1000XM4, men är snäppet vassare än WF-C500. Det är ett kraftfullt ljud med tung bas, tydligt mellanregister och klar diskant.

Också telefonsamtalen levererar som önskat och är klara, störningsfria och tydliga.

Däremot är brusreduceringen en besvikelse och befinner sig långt under den utmärkta brusreduceringen hos WF-1000XM4 (och många av konkurrenterna). Faktum är att vi i vissa lägen hade svårt att avgöra om brusreduceringen var på eller inte. Å andra sidan kan ju detta vara ett gott betyg till hur tätt Sony Linkbuds S sitter i öronen.

Även batteritiden har förbättrats. Nu går det att få ut sex timmar med brusreducering per laddning (mot 5,5 timmar utan brusreducering tidigare) och 20 timmar totalt (tidigare 17,5 timmar). Jämfört med konkurrenterna är detta dock inte särskilt imponerande siffror. Sony Linkbuds S får också stryk här av WF-1000XM4, som har en total batteritid på 24 timmar med brusreducering (åtta timmar per laddning).

Slutsatsen blir att Sony Linkbuds S är ett par helt okej true wireless-hörlurar, men det har inte mycket kvar av föregångarens originalitet. Istället placerar de sig funktions- och kvalitetsmässigt mellan de mer traditionella Sony WF-C500 och Sony WF-1000XM4.

Men med tanke på att prislappen är närmare den för WF-1000 XM4 blir Sony Linkbuds S inte riktigt så prisvärda som man skulle önska.

Specifikationer

Produkt: Sony Linkbuds S
Testad: November 2022
Tillverkare/kontakt: Sony
Anslutningar: Bluetooth 5.2
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Ja
Aktiv brusreducering: Ja
Handsfree-funktion: Nej
Stöd för röststyrning: Ja (Google Assistent, Siri och Alexa)
IP-certifiering: IPX4 (Striltäta)
Färger: Svart, vit, beige och blå
Vikt (två hörlurar): 9 gram
Vikt laddningsdosa utan hörlurar: 33 gram
Storlek laddosa: 5,8 x 4,2 x 2,4 centimeter
Batteritid totalt: Upp till 20 timmar med brusreducering
Batteritid per laddning: Upp till 6 timmar med brusreducering
Trådlös laddning av dosan: Nej
Pris: Kostar 1 599 kronor hos Amazon Sverige

Betyg 3,5 av 5