Testad produkt: Nokia X30
Pris, testad modell (8/256 GB): Från 5 690 kronor via Prisjakt eller (6/128 GB) från 5 390 kronor via Prisjakt

2023-03-07: Uppdaterad med aktuella priser

HMD:s Nokia-mobiler har haft svårt att dra blickarna till sig på senare tid. Det har varit fokus på budgetmobiler och kanske någon enstaka modell i prispressad mellanklass, en del bra, en del mindre bra, men inga direkt intressanta. Denna höst har de nysatsat på en serie mobiler som sticker ut med grön eko-profil. De är tillverkade av delvis återvunnet material, och toppmodellen bland dem, Nokia X30, är den mest återvunna av dem alla.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Nokia X30 är en elegant mobil med miljötänk som kan locka. Den har mer premium-känsla och högre byggkvalitet än andra mellanklassmobiler, och Nokia övertygar med sådant som bra ip-klassning, e-simstöd och lång batteritid. Men du får betala mycket för måttliga prestanda samt begränsade kamerafunktioner. En del andra småmissar som opålitlig fingeravtrycksläsare och monohögtalare gör att vi inte kan ge den en rekommendation. 

Positivt

  • Elegant, lyxig och välbyggd
  • Solid huvudkamera
  • Bra batteritid
  • Tre års garanti

Negativt

  • Relativt dyr
  • Monohögtalare
  • Måttlig vidvinkelkamera
  • Tveksam fungeravtrycksläsare

Den officiella namnet på mobilen är Nokia X30 5G och i butik kallas den om vartannat Nokia X30 eller Nokia X30 5G. Därför väljer vi att bara skriva X30 här.

Ett hundra procent av telefonens aluminium och 65 procent av plasten uppges vara återvunna råvaror. Det är inte direkt en Fairphone 4, som använder 100 procent återvunnen plast, som dessutom förlänger livslängden med modul-baserade uppgraderingar. Men visst är det ett steg i rätt riktning.

Ett annat sätt som ger telefonen en grön profil är förpackningen som är helt utan plast. Köper du X30 direkt från Nokias webbshop får du också en liten bonus för ditt gröna samvete, då de lovar att planera ett knippe träd i din ära.

Nokia X30 skärm
Nokia, det mest Pixel-linkande du kan få i gränssnittet, förutom då från Google Pixel. Fast här får du tills vidare nöja dig med Android 12. 

Ingen laddare, bra laddarstöd

Nokia gör också som Apple och Samsung – de skippar laddare i paketet. Det är bra för både minskad transportvolym och elektroniktillverkning. Men det kan givetvis vara ett minus om du inte har en passande laddare att använda till den. Här gör dock tillverkaren ett utmärkt arbete med att se till att X30 stödjer alla viktiga laddningsstandarder, Quickcharge 3.0, Usb Power Delivery 3.0 och PPS, med effekt upp till 33 watt för samtliga.

Det sista sättet som Nokia vill profilera X30 som grön är att den ska vara ”byggd för att driva gränserna för smarttelefonens livslängd”. Vad det innebär är tre år av Android-uppdateringar, tre år av säkerhetsuppdateringar och tre års garanti. Bara det sista av de tre sakerna känns övertygande.

Telefonen levereras med Android 12 istället för 13. Tre år på det är inte dåligt, men långt ifrån marknadsledande. Som alltid får du nästan helt ren Android-upplevelse i din Nokia-mobil. Av någon anledning slänger Nokia med en samling gratis tredjepartsappar förinstallerade, som Spotify, Linkedin, Netflix, Expressvpn, Amazon och Gopro Quik. Appar du lika gärna hade kunnat ladda hem själv om du velat. De skryter till och med om det som en feature på sin webb. Fråga oss inte varför. Men de är lätta att ignorera eller avinstallera helt.

Nokia X30 baksida
Känsla i premium-klass, trots bakstycke i plast.

Toppklass på bygget

Är Nokia X30 i övrigt en bra mobil? Jodå, helt oäven är den inte. Det här är den mest påkostade och lyxiga Nokian på länge, med byggkvalitet i premiumklass, kvalitetskomponenter och stilig design. Men det är mellanklassprestanda och dito nivå på kamera och många andra funktioner i mobilen.

Den har ett pris därefter. Hos Nokia säljs den för 5 999 kronor, men den går att hitta billigare i många butiker. Den modell vi testat har åtta gigabyte ramminne och 256 gigabyte lagring. Det är den enda modell som Nokia själva säljer i sin butik, men det finns också en modell med sex gigabyte ramminne och 128 gigabyte lagring hos en del återförsäljare. I övrigt är de identiska.

Systemkretsen i mobilen är Snapdragon 695, som har ungefär hälften i cpu-prestanda som årets mest kraftfulla Android-mobiler, vilket du kommer mycket långt med vid vardaglig användning. Grafiken i kretsen ligger dock längre efter, den är inte lika bra att spela spel på som enstaka andra mellanklassmobiler. Visst går det, men förvänta dig inte jämn eller hög bildfrekvens i alla spel.

Ramen runtom mobilen är i matt aluminium. Baksidan, med matt plast med hög premium-känsla, och ett snyggt upphöjt kamerahus i ena hörnet ger telefonen en iögonfallande stil. Den är vattentät med ip67-klassning, vilket innebär att den tål ett kort dopp ned till en meters djup, men att du inte ska bada med den medvetet. Du låser upp mobilen med fingeravtrycksläsare i skärmen, men den är tyvärr frustrerande långsam och har svårt att känna igen de fingrar vi testar, både vid registrering och löpande användning.

Nokia X30 ljusstyrka
Skärmen är ljusstark nog, för det mesta. en molnig dag som denna har vi inga problem.

Godkänd bild, underkänt ljud

Framsidan av telefonen är täckt av upphöjt Gorilla Glass Victus. Bakom det sitter en amoled-skärm med 1080p-upplösning. Den har godkänd, men inte extrem, toppljusstyrka upp till ungefär 700 cd/m2, samt bildfrekvens som kan växla automatiskt mellan 60 och 90 Hertz. Inte det allra bästa i skärmväg just nu, men godkänt i mellanklass. Framfar allt levererar den rätt färgerna och kontrast. Vi har inte heller några klagomål på pekkontrollen, som verkar responsiv och direkt.

Telefonen har bara en högtalare placerad i botten, och därmed är det enbart monoljud om du vill spela upp film. Ljudet är dock helt okej, så det är verkligen synd att det inte monterats in en till högtalare. Det är ett klart minus, stereo känns som ett minikrav 2022. Hörlurar får du ansluta med usb c eller Bluetooth, 3,5 millimeters hörlursuttag har också slopats.

Det här är den första Nokia-mobilen vars kamera fått epitetet Pureview sedan Nokia 9, telefonen från 2019 med hela fem kameror på baksidan. Här är det en mer traditionell kamerauppsättning, en huvudsensor med både stor yta och 50 megapixel, och en enklare vidvinkelkamera på 13 megapixel. Kameran drivs av en ny app, som gör det lätt att nå fler inställningar istället för att behöva böka sig in i krångliga menyer. Det uppskattas.

Nokia X30 kameror
Nokia krånglar inte till det med med kamerorna. 

För mycket skärpa?

Huvudkameran fotar skarpt, snabbt och pålitligt i dagsljus, med konsekvent naturtrogna färger och dynamik. I standardläge använder den 4-till-1 pixelbinning för 12,5-megapixelfoton, men det går också att fota med full 50 megapixel upplösning. I bägge fallen sker det en viss efterbehandling med ett aggressivt skärpefilter, som lämnar en irriterande skugg-effekt runt högkontrastdetaljer om vi digitalzoomar i bilder. Upp till 2x digitalzoom ser okej ut, men efter det blir det mycket påtagligt. Att manuellt beskära och förstora upp foton i efterhand är det inte tal om.

Vid plåtning nattetid får bilderna aningen för varm ton, men har annars fina nyanser och godkänd detaljnivå. Du får tre nattfotolägen, ett automatiskt som går igång i kvällsljus och som ger längre exponering, ett effektivt läge kallat Dark Vision, tänkt för mörka rum utan sådant som gatubelysning, och stativläge, avsett för om du kan hålla telefonen stadigt. Den dämpar bildstabiliseringen till förmån för extra ljusintag.

Här imponeras vi av väldigt bra hdr-funktion för mörka ytor som natthimmeln. Den lyfter även med vanliga nattläget fram stjärnor på natthimlen, som vi vanligtvis inte brukar kunna fånga med mobilkamera. De blir till och med tydligare än vad vi kan se med blotta ögat. Den är dock inte så snabb, det gäller att ha en stadig hand eller ett stativ.

Sämre kontroll i symningsljus

Tyvärr är kameran inte lika bra på att hantera skymningsljus som den är på att hantera nattljus. Är det halvdunkelt inom- eller utomhus är den ivrig att slå igång ett långexpoerande läge när det inte egentligen behövs. Att filma med Nokia X30 är också en besvikelse. Vill du ha någon som helst bildstabilisering kan du filma som mest med 1080p i 30 Hz. Utan stabilisering kan du filma som i 1080p med 60 Hz. Det kan vara en konsekvens av att processorn inte är så snabb.

Nokia kameraapp
Kameraappen är redig och lättnavigerad.

Vidvinkelkameran levererar foton med fin skärpa och detaljer i mitten av bilden, men tappar en del av det utåt kanterna. Det ska ha att göra med att kameran använder bägge linserna för att ta in mer bildinformation. På kvällen och natten hänger inte vidvinkeln riktigt med och spretar i färgtemperatur samt får utsmetade detaljer.

Selfiekameran får Nokia däremot tummen upp för. Den tar pålitliga bilder i alla situationer och ger oss stadigare bildstabilisering än huvudkameran när vi filmar. En ny ai-driven porträttfunktion ger snygg bokeh-effekt med hög precision på selfies.

X30 har ett 4 200 milliamperetimmar stort batteri. Du får ett till ett par dygn av sporadiskt användande, eller mellan 15 och 20 timmar beroende på hur intensivt du jobbar och har skärmen inställd. I en mobil med tyngre prestanda hade vi varnat för energislukande kameraanvändning eller spelande, men då sådana saker går segare här är effektlasten oftast lägre.

Kan Nokia åter ta plats i mobilernas finrum med X30? Nja. Den gör ett ambitiöst försök, men faller på vissa funktioner och detaljer som hade behövt vara bättre. Det är trots allt en mellanklassmobil – och i sin klass finns det flera konkurrenter som gör ett bättre jobb med att sticka ut och erbjuda något extra.  

Specifikationer

Produktnamn: Nokia X30 5G
Testad: November 2022
Tillverkare / kontakt: HMD / Nokia
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 695
Processor: 2 st Kryo 660 Gold 2,2 GHz, 6 st Kryo 660 Silver 1,7 GHz
Grafik: Adreno 619
Minne: 6/8 GB
Lagring: 128/256 GB
Skärm: 6,43 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 50 megapixel + 13 megapixel vidvinkel med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.1, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12
Övrigt: Dubbla sim, stöd för esim, vattentålig (IP67), fingeravtrycksläsare i skärm, tre års garanti.
Batteri: 4 200 mAh, ca 21 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 17 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 90Hz), ca 33 tim samtal
Batteriladdning: 33 W usb (qc 3.0, usb pd 3.0, pps), laddare ingår ej.
Storlek: 15,9 x 7,4 x 0,8 cm
Vikt: 185 gram
Rek. pris: 5 699 kr (6/128 GB), 5 999 kr (8/256 GB)
Pris, testad modell (8/256 GB): Från 5 690 kronor via Prisjakt eller (6/128 GB) från 5 390 kronor via Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark: 405 444 poäng
Geekbench 5: 1 932 poäng
Geekbench 5 en kärna: 673 poäng
Geekbench 5 compute: 1 396 poäng
3dmark Wild Life: 1 217 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 1 209 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 362 poäng
Lagring, läsning: 529,7 MB/s
Lagring, skrivning: 509,5 MB/s

Betyg 3,5 av 5