Att handla via nätets marknadsplatser kan medföra risker. Exempelvis kan en ansluten handlare gå i konkurs, och det var precis vad som hände nederländska Xstra Digital Storage, som tidigare var ansluten till svenska Cdons marknadsplats. Nu rapporterar drabbade kunder om uteblivna leveranser - och beroende på hur kunderna betalat för sina köp ser det olika mörkt eller ljust ut att få pengarna tillbaka.

De negativa vittnesmålen mot Cdon och Xstra Digital Storage återfinns på omdömessidor som Prisjakt och Trustpilot, men även i en tråd på nätforumet Sweclockers delar köpare med sig av vad som hänt. I dag går också Breakit ut med en artikel där de pratat med en av de drabbade som kallar Cdons affärsupplägg för "medvetet otydligt". 


Missa inte M3:s nya helgpodd:


M3 kunde berätta om turerna kring Xstra-konkursen redan i lördags, då i vår helgpodcast "Lördag med M3". Där går vi igenom hur Cdon lyckas undvika ansvar när anslutna "merchants" bommar igen. Marknadsplatsen är som regel nämligen inte part i köpeprocessen som i stället avtalas mellan återförsäljare och kund, varför Cdons kundservice hänvisar de som drabbats till Konsumentverkets riktlinjer. 

Cdon
Foto: SkärmdumpDel ur Cdons allmänna villkor.

M3 var i förra veckan i kontakt med Cdons vd Peter Kjellberg, som även han hänvisade till Konsumentverkets riktlinjer och uppgav att man löpande tar kreditkontroller på anslutna handlare. Pikant i sammanhanget är att just Xstra Digital Storage förra året utsågs till "Årets rookie" på en intern prisutdelning.

Vi har också varit i kontakt med kunder som drabbats. Vi får ta del av kundtjänstdialog där Cdon bekräftar konkursen, beklagar det inträffade och frånsäger sig vidare ansvar i ärendet.

För den som betalat via exempelvis banköverföring ser det mörkt ut, men den som handlat via exempelvis Qliro kan åberopa deras trygghetsgaranti. Det uppger Qliro i ett mejl till M3.

"När man använder sig av Qliro’s faktura- eller delbetalningsprodukter, omfattas man av Qliros Trygghetsgaranti. Kunder som har använt en av dessa betalmetoder kommer få sin fordran borttagen, det gäller vid konkurser där varan inte mottagits. Vid returer behöver varan returneras innan återbetalning kan ske", skriver Emma Markström, kundansvarig på Qliro.

"Hamnar långt bak i kön"

Men åter till de värst drabbade. Att driva process mot ett konkursbo i utlandet är inte det enklaste, berättar Henric Jonsson, juridisk rådgivare på Konsumentverket.

– Som privatperson lär din fordran hamna långt bak i kön. Det finns sannolikt andra, större aktörer som väntar på att få ut sina pengar från det här företaget. Har du betalat direkt blir det svårt, men du som betalat med hjälp av någon sorts kredit (där faktura ingår, reds anm.) kan du luta dig mot konsumentkreditlagen. 

Henric Jonsson, Konsumentverket
Foto: KonsumentverketHenric Jonsson, Konsumentverket.

Konsumentverket har publicerat riktlinjer angående den aktuella konkursen på sin hemsida, och berättar att de mottagit ett flertal ärenden angående Xstra och Cdon. Vi frågar Henric Jonsson om en marknadsplats likt Cdon helt kan friskriva sig ansvaret i den här typen av frågor.

– Det beror på vad som står i deras villkor, de måste följa vad som står där. Generellt måste det vara tydligt att det är någon annan aktör än Cdon som står för försäljningen av varan, och där måste finnas relevanta kontaktuppgifter, organisationsnummer och så vidare.

Vem säljer, egentligen?

Just tydligheten är en av de stora utmaningarna med marknadsplatser, menar Henric Jonsson.

– Det är kanske inte alltid så tydligt vem som faktiskt säljer den specifika produkten, och i så fall blir det problematiskt. I Cdons fall kan det ha med folks förväntningar att göra – företaget har länge varit en etablerad e-handelsaktör i Sverige och har relativt nyligen ställt om till att bli en marknadsplats.

Henric Jonsson berättar att marknadsplatser som fenomen började orsaka mer huvudbry under pandemi-åren. Delvis beroende på ökad e-handel, men också på grund av en växande kategori företag som ägnar sig åt så kallad dropshipping; försäljning av varor som lagerförs och skickas av tredje part.

Konsumentverket har tidigare varnat för riskerna med dropshipping och i en rapport också granskat hur konsumenter riskerar att hamna i kläm.

– Trenden syns inte bara i Sverige, utan hela EU brottas med samma utmaningar.

En annan stor marknadsplats-aktör i Sverige är Amazon. Det amerikanska företaget har en långtgående "A-Z-garanti" som ofta täcker upp när tredjepartsförsäljare misslyckas med sitt uppdrag.

Lukasz Lindell, ansvarig för företagskommunikation på Amazon Sverige, kommenterar så här i ett mejl till M3:

"Beställningar som görs på Amazon.se debiteras när de har skickats. Om en tredjepartssäljare går i konkurs innan varan har skickats och därför aldrig levererar produkten så behöver kunden inte betala för det."

"Om en tredjepartssäljare går i konkurs efter att varan har skickats debiteras kunden och produkten levereras (såvida det inte är problem med transportörerna, att paketet tappas bort eller blir stulet etc. då träder A-to-Z-garantin i kraft om kunden vidtar de nödvändiga åtgärderna inom den fastställda tidsramen."