När hyllade spelutvecklare med gedigna cv:n bestämmer sig för att bygga toknischat kan det gå hur som helst. Många blev nog också skeptiska när Obsidian Entertainment (Fallout: New Vegas, Pillars of Eternity, Outer Worlds) berättade att deras nästa projekt skulle bli ett peka-klicka-äventyr som utspelar sig runt ett kloster i 1500-talets Bayern. Det är smalt koncept – men som snart visar sig vara nog så underhållande.

Pentiment

I berättelsen hoppar vi rätt in i den kringflackande konstnären Andreas Malers öden och äventyr, som knyts tätt ihop med skeendena i den påhittade byn Tassing. Det viskas om reformer, Martin Luther, boktryckeri och det pyr av missnöje mot översittarfasonerna som strömmar ned från klostret Kiersau. Historien tar sin början med ett mordmysterium där antalet möjliga förövare bara begränsas av din egen fantasi.

Fint och fritt – men ändå råder tidspress

En rad inledande val låter oss bestämma hur "vår" Andreas Maler ska bete sig, vad han ska ha för kunskaper om språk, seder och bruk, juridik och hantverk och så vidare. De har extremt stor betydelse för hur en genomspelning ter sig, och allt eftersom vi spelar vidare ställs vi inför fler karaktärsdanande valmöjligheter och konsekvenser. Det hela påminner en hel del om upplägget i fantastiska Disco Elysium från 2019, men är kanske inte riktigt lika–galet.

Pentiment

Det hamnar naturligtvis på Maler att börja nysta i det fruktansvärda brott som begåtts. De handmålade miljöerna är extremt tilltalande att svassa runt i, och även om det finns en stark tonvikt på dialog bryts mönstret ofta av med små miniscener som bubblar av kreativitet och skaparglädje. Vi rycks med, sugs in och super girigt i oss den ena historielektionen efter den andra.

Pentiment är ett oerhört särpräglat, finstämt äventyr som fascinerar. Små detaljer, som att olika karaktärer "talar" i olika typsnitt med egna tillhörande ljudeffekter är ett av de tydligare exemplena. Ett annat är det oförlåtande övertygelsesystem som används för att få personer vi interagerar med att göra som vi vill. Först i efterhand får vi veta varför person X vägrade berätta för oss om företeelse Y, och hur vi borde ha agerat för att få en mer uttömmande och informativ dialog.

Pentiment

Rytmen är också rätt annorlunda, där vi gång efter annan tvingas fatta väldigt svåra beslut med ganska lite på fötterna. Vem mördade person X – och varför? Dygnsklockan tickar obönhörligt vidare och stressar – på rätt sätt. Pentiment är den sortens spel som lämnar lika många frågor som det ger svar under en första genomspelning – känslan är att man missar inte så lite innehåll genom att bara spela det en gång. 

Ibland lite väl långsamt

Bitvis känns upplägget aningen repetetivt och långsamt. Pentiment är till bristningsgränsen fyllt med dialog, karaktärer och såväl obetydliga som kritiska små detaljer. En del element i själva spelmekaniken upprepas lite för ofta för vår smak, och de många, långa promenader vi tvingas ut på i samma geografiska områden kunde gott ha varit färre till antalet. Utvecklarna har också strösslat spelet med en hel del obetydliga inslag, bara för att bryta det tunga dialog-flowet och ge spelaren något att klicka på. Det fungerar i ärlighetens namn sådär och känns aningen skohornat.

Mest har vi dock lovord att ösa över Pentiment. Spelet är årets stilistiskt vackraste äventyr, samtidigt som det känns både intelligent och passionerat byggt. Det är onekligen en udda fågel som troligtvis kommer att hitta en rätt nischad publik. För drygt 200 kronor på Steam och med tanke på att det ingår i Xbox Game Pass uppmuntrar vi alla nyfikna att kika närmare på spelet. 


Det här är en spel i kortform-artikelDenna kategori sätter vi på åsiktsbaserade texter om spel som inte kan betecknas som fullständiga recensioner. Anledningen kan vara att det rör sig om en expansion, ett nischspel som inte går för fullpris, indietitlar eller spel som befinner sig i så kallad early access.


Pentiment

Genre: Äventyr
Utvecklare: Obsidian
Utgivare: Xbox Game Studios
Plattform: Pc, Xbox
Testad plattform: Pc
Lansering: Ute nu
Pris: Cirka 210 kronor, ingår i Xbox Game Pass

plus

Väldigt originellt
Otroligt vackert
Spännande story

minus

Ibland går det för långsamt
Viss repetition infinner sig
Svårtillgängligt och tungt