Senhösten har varit ovanligt mild, vilket hittills gjort att elpriset inte börjat rusa i höjd, men många av oss har lagt mycket tid på att se över hur vi kan påverka elförbrukningen och priset. En av de hetaste snackisarna sedan en tid tillbaka är leverantören Tibber.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Ett riktigt bra abonnemang med tillhörande tjänst för dig som vill köra timtaxa. Rekommenderas!

Positivt

  • Enkel app
  • Bra statistik
  • Kan integreras med många andra tjänster

Negativt

  • Saknar en del avancerade inställningar


Vad är Tibber och vad krävs?

Tibber är kort och gott ett elleverantörsbolag som helt och hållet fokuserar på timpris. Många har nog rent av uppfattat det som att Tibber är den enda leverantören som erbjuder detta, men så är inte fallet. Flera andra elleverantörer erbjuder också timtaxa, vilket är ett måste om du vill spara pengar på att till exempel ladda elbilen när priset är som lägst och på så sätt spara pengar. Har du vanligt "rörligt" elpris spelar det ingen roll om du tvättar på nätterna och ställer ned elpannan under dyraste tiden på dagen – du åker ändå med på marknadens snittpris för dagen.

Innan du tar steget till timtaxa gäller det att fundera ordentligt på om upplägget verkligen passar dig. Har du inte möjlighet att förlägga större delen av din konsumption nattetid (det vill säga uppvärmning eller elbilsladdning) kan det till och med bli dyrare än om du har rörligt abonnemang. Annars krävs det bara att du har en elmätare som stöder timtaxa. Detta kollar du enkelt genom att kontakta din nätägare.

Test Tibber elabonnemang
Startskärmen och kurvan som visar dagens elpris är det du kommer att följa dagligen.

Smarta tjänster är grejen

I det här testet fokuserar vi inte på elpriset som sådant, men vi konstaterar att Tibber inte lägger på någon extra avgift (vilket många gör) per kWh och att de levererar 100 procent förnybar el. Det som gör Tibber intressant i våra ögon är dock de smarta tjänsterna för att hålla koll på priset, och för att anpassa hemmet.

När abonnemanget väl kickar igång får du tillgång till Tibber-appen och det är här magin händer. Appens startsida visar aktuellt elpris (med eller utan moms och andra avgifter) och utomhustemperatur. När vi klickar oss in på pris-sidan ser vi en snygg kurva över dagens elpris. Efter klockan 13 kan du även studera morgondagens priser, timme för timme.

Läs också: Enkla tips för att spara el

På förbrukningssidan kan du studera din faktiska förbrukning dag för dag och jämföra med andra motsvarande hem, samt få en uppskattning av din kommande elräkning. Smart! Gillar du att grotta ned dig i statistik kommer du att älska appen helt enkelt.

Test Tibber elabonnemang
Vi skyller den höga förbrukningen på test av elbilar.

Power-ups

Men det slutar inte här. Med hjälp av så kallade Power-ups kan du ansluta andra tjänster och appar till Tibber och samla flera tjänster i samma app. Vi testar Tibber tillsammans med Ngenic Tune, en smart lösning för att göra din icke uppkopplade elpanna uppkopplad. Med denna tjänst sammankopplad med Tibber dyker en av våra två inomhusgivare upp på Tibbers hemskärm och vi kan ställa termostaten även här, utan att öppna Ngenic-appen. Här tappar vi dock funktionalitet, vi kan exempelvis inte välja vilken termostat vi vill ställa in eller ställa scheman och andra mer avancerade funktioner.

Andra Power-ups som finns tillgängliga är ett stort antal laddboxar och elbilstjänster. Perfekt om du vill kunna styra när elbilen ska laddas till längsta möjliga kostnad. Andra kopplingar som finns tillgängliga är Netatmo, Nibe Uplink, Sensibo och Tado. Även Ebecos golvvärmetermostater är på gång att integreras i Tibberappen.

Test Tibber elmätare
Din elmätare måste ha stöd för timtaxa, detta kollar du enkelt med din nuvarande leverantör (nät).

Är det då värt att byta till Tibber? Frågan är tvådelad. Om du har bestämt dig för att timtaxa passar dig – då är det bara att byta direkt. Vi har inte sett någon annan elleverantör med stöd för timtaxa som ens är i närheten av Tibber när det gäller lättöverskådlig statistik eller integrering av smarta tredjepartstjänster. Ofta måste du logga in på en webbsida med mobilt bank-id och sedan klicka dig fram för att se din förbrukning, eller i vissa fall ladda hem en Excelfil. Tibber är helt enkelt en riktigt grym tjänst som både kan förenkla ditt uppkopplade liv, lätta på elprisångesten och spara dig tusenlappar.

Finns det några nackdelar med Tibber? Nja, inte några större saker, men visst hade det varit trevligt att kunna ställa in mer detaljer kring notiser. Och gärna möjligheten att skräddarsy startskärmen efter egna önskemål. Men då snackar vi verkligen detaljer.

M3 rekommenderar

Fakta Tibber

Leverantör: Tibber
Beskrivning: Elabonnemang för timpris samt tillhörande tjänster
Pris: Rörligt elpris utan påslag, fast månadsavgift på 39 kronor
Uppsägningstid: 14 dagar
Krav: Elmätare med stöd för timtaxa

Betyg: 5 av 5