Testad produkt: Philips AquaTrio XW9383
Pris: 9 995 kronor via Prisjakt

Skaftdammsugare, eller ska vi benämna dem som ”skaftrengörare” finns numera i alla former. Vi har Dyson med deras laserföresedda munstycken, som blottlägger varenda dammpartikel, den udda moppmaskinen Dyad från Roborock, som med roterade och blötlagda valsar skurar golven och så nu denna udda konstruktion från Philips.

Betyg 2,5 av 5

Omdöme

Tanken är god och på pappret ser det riktigt bra ut. Men handhavandet är omständligt med delar som ska flyttas hit och dit, behållare som ska tömmas och borstar som ska rengöras efter varje skurpass. En saftig prislapp samt en plågsamt hög ljudnivå är droppen som får bägaren att rinna över och som får oss att längta tillbaka till en hederlig gammal skurhink.

Positivt

  • Moppar golven effektivt.
  • Led-belysningen i dammsugarmunstycket

Negativt

  • Ljudnivån
  • Platskrävande och omständligt underhåll
  • Pris

Ja, att produktsegmentet fortfarande är stekhett är det väl ingen som helst tvekan om, frågan är väl snarare om det inte dragits till sin spets – hur många städprodukter vill vi ha? Och framför allt, hur många har vi plats för?

Philips anser sig har svaret och inkluderar dammsugning och våtmoppning av golvet i en och samma produkt. Alltså liknande funktioner som en robotdammsugare av senaste snitt erbjuder, fast här i skepnaden av en skaftdammsugare. 

Philips AquaTrio 9000 Series

Platskrävande och högljudd

Philips AquaTrio 9000 Series levereras i en rejäl kartong innehållandes en hel del olika delar. Här har vi huvudenheten med motor, dammbehållare, batteri och funktionsknappar och som i ensamt majestät fungerar som en mindre handdammsugare. Vidare packar vi upp två skaft, varav det ena med tillhörande munstycke är avsett för vanlig dammsugning samt ett andra som används när du ska moppa golven. Det sistnämnda är försett med två behållare, ett för rent vatten samt en för smutsvatten, och kombineras med ett munstycke som har två roterande borstar.

Därutöver medföljer en kombinerad rengörings- och förvaringsstation, ett väggfäste, ett par extra munstycken samt rengöringsmedel. Låter det som om AquaTrio 9000 tar upp en hel del plats? Det gör den.

Huvudenheten, med en matchvikt på två kilo, är en stadig pjäs med pistolgrepp och som ligger fint i handen. Här finns en digital lcd-skärm samt fyra funktionsknappar: en av/på knapp, en som används för att aktivera rengöringen av moppningsmunstycket samt två för att välja effektläge. Skärmen förmedlar batterikapacitet samt guidning under och efter städningen.

Philips AquaTrio 9000 Series

Effektiv led-belysning 

Konfigurationen för enbart dammsugning består av ett vanligt förlängningsskaft samt ett standardmunstycke med led-lampor i fronten för att lysa upp smuts och damm. Den används på både hårda och mjuka golv och borsten kan genom ett enkelt handgrepp avlägsnas och göras rent.

Philips AquaTrio 9000 Series

Är golvet riktigt skitigt och utöver dammsugning även behöver en omgång med vatten är det den andra konfigurationen som gäller, tillika vad som i sammanhanget gör AquaTrio 9000 så udda.

Själva munstycket rymmer två borstar i mikrofiber som roterar med hög hastighet mot varandra. I kombination med ett konstant flöde av vatten, från en av de två behållarna på skaftet, rengörs golvet och det smutsiga vattnet sugs sedan upp i den andra vattentanken. Du kan med hjälp av funktionsknapparna på huvudenheten ställa in flödet av vatten i två lägen. Resultatet är bra, det mesta av både damm och fläckar arbetas effektivt bort och munstycket når relativt bra även längs med kanter och i hörn. 

Philips AquaTrio 9000 Series

Tidskrävande moment 

Efter moppningen är det så dags för ytterligare ett moment, rengöring av borstarna, vilket görs genom att placera Aquatrio 9000 i den så kallade rengörings- och förvaringsstationen som aktiveras genom ett tryck på den för ändamålet dedikerade knappen på huvudenheten. Det tar i runda slängar fyra minuter, därefter ska borstarna avlägsnas från munstycket och ställas på avsedd plats på förvaringsstationen för att torka.

Philips AquaTrio 9000 Series
Philips AquaTrio 9000 Series

Och det är ungefär nu vi börjar bli tveksamma till hela konceptet. Förutom att Philips Aquatrio tar upp en hel del plats tar underhållet samt de olika förberedande momenten upp en jäkla massa tid. Du ska fylla samt tömma behållarna med vatten i tid och otid, du ska mecka med borstarna och framför allt ska stå ut med oljudet. För det låter en hel del, både när du dammsuger eller moppar och specifikt under de fyra minuterna av självplågeri då själva borstarna ska rengöras i stationen.

Specifikationer

Modell: AquaTrio XW9383
Testad: November 2022
Tillverkare: Philips
Batteri: Litium jon, spänning 25,2 V
Utbytbara batterier: Ja
Luftflöde (max): 840 l/min
Kapacitet vattentank: 450 ml
Kapacitet smutsvattentank: 400 ml
Batteritid: upp till 45 minuter
Laddningstid: 4 timmar
Antal hastigheter: 2
Ljudnivå (uppmätt avstånd 0,5 meter): 75 dBA
Vikt huvudenhet: Cirka 2 kilo
Medföljande tillbehör: väggfäste efterrengörings- och förvaringsstation, miniturboborste, långt fogmunstycke, rengöringsborste, väggfäste, golvrengöringsmedel.
Pris: 9 995 kronor via Prisjakt

Betyg 2,5 av 5