Amazon blåser i lanseringstrumpeten och tar de nya, internationella versionerna av smarthögtalarna Echo Dot och Echo Show 8 till sin svenska e-butik. Noterbart i sammanhanget är att röstassistenten Alexa fortfarande inte pratar svenska, vilket Amazon också är noga med att påpeka på sina produktsidor.

Echo Dot är nu uppe i generation fem och satsar främst på ljudförbättringar (dubbelt så kraftfull bas) och en ny temperatursensor. Den är också försedd med en accelerometer för touch- och rörelsekontroller. Nya Echo Dot kostar 650 kronor och kan köpas i dag. Det är samma pris som Google tar för sin konkurrerande Nest Mini, som dessutom talar svenska sedan många år. Den har dock tre år på nacken nu.

Amazon Echo Dot
Foto: AmazonAmazon Echo Dot.

Stjäl showen (hehe) gör i stället nya Echo Show 8, som är en högtalare med 8-tums hd-skärm och en 13-megapixelkamera med automatisk zoom och panorering som ska möjliggöra riktigt bra videosamtal. Med Alexas hjälp går det att video-ringa upp till sju familjemedlemmar i en och samma grupp. Givetvis finns ett kameraskydd för de stunder när du inte vill känna dig övervakad.

Echo Show 8 är utrustad med dubbla högtalare och fullt kapabel att strömma film, tv-serier eller musik. Skärmen är försedd med touchkontroller för enkel styrning av dina uppkopplade prylar, och med Alexa-smartness kan enheten lära sig att känna igen ljud som bebisgråt eller hundskall och skapa särskilda rutiner utefter dem.

Den nya Echo Show-högtalaren kan förbeställas hos Amazon i dag och kostar 1 500 kronor. Leverans sker dock först i januari 2023.