Qualcomm håller just nu sin årliga Snapdragon Technology Summit-konferens, den här gången på Hawaii. Under konferensen avslöjar företaget nya detaljer om sitt nästa värstingchipp för Android-mobiler, Snapdragon 8 gen 2.

Alla detaljer har inte presenterats än, men här är vad vi vet hittills.

Fokus på maskininlärning och ai-funktioner

Hexagon DSP-kretsen som både sköter bildhantering och ai-accelleration har utökats rejält och blir enligt Qualcomm 335 procent snabbare än i Snapdragon 8 gen 1. Det kan jämföras med Kryo-cpu:n som blir 35 procent snabbare och Adreno-gpu:n med 25 procent högre prestanda.

Alltid vaken kamera

En intressant nyhet är att chippet kan hålla telefonens kamera vaken konstant i ett strömsparläge där den till exempel kan skanna qr-koder även om telefonen i övrigt är i vila.

Uppdelning av bilder i logiska segment
Foto: Qualcomm

Kamerorna får så klart hjälp av ai-funktioner, bland annat genom att chippet delar upp bilden från kamera i logiska segment i realtid. Det innebär att olika inställningar kan appliceras på till exempel himmel, vatten och ansikten.

Chippet kan hantera upp till 108 megapixel med 30 bilder per sekund från en kamera eller 36 megapixel per kamera från tre kameror samtidigt.

Strålspårning

På spelfronten hittar vi nyheten att Snapdragon 8 gen 2 får stöd för accelererad strålspårning, precis som Nvidias RTX-serie och AMD:s senaste grafikkort. Hur kraftfullt det här blir och hur många spel som kommer stödja det återstår att se. Tekniker som kommer stödjas är bland annat reflektioner, mjuka skuggor och ambient occlusion (en 3d-renderingsteknik som räknar på hur mycket ljus från miljön olika objekt tar emot).

Andra nyheter i chippet är bland annat det nya X70-modemet med stöd för att blanda 5g-data från två separata sim-kort, och stöd för Wifi 7-standarden med överföringshastigheter på upp till 5,8 gigabit per sekund.