2023 års Toyota Prius får en ny look när den japanska biljätten lanserar femte generationen av bilen, som var den första massproducerade hybridbilen på marknaden när den först släpptes i slutet av 1990-talet.

Chassit bygger på andra generationens TNGA-plattform som är lättare än tidigare och delar komponenter med andra Toyota-modeller. Det är fortfarande en hybrid (i vissa länder) eller laddhybrid med 1,8- eller 2-liters bensinmotor vid sidan av elmotorn och ett batteri som i laddhybridmodellen ger 50 procent längre räckvidd än tidigare.

Men det är på utsidan de stora förändringarna sker. Den nya designen tar avstamp i andra generationen Prius (2003-2009) och blandar runda former och skarpa linjer på ett definitivt iögonfallande vis. Biltidningen Car and Driver skriver att nya Prius ”förbluffar med en het ny kaross” och Motortrend undrar om det verkligen är en Prius.

I länder där helelektriska bilar är den hetaste trenden lär Prius kanske inte bli någon storsäljare, och Toyota har fått kritik av bland annat Greenpeace för att ta så lång tid på sig att lansera helelektriska modeller.