Testad produkt: Bosch Unlimited 7
Pris: 3 830 kronor hos Amazon Sverige

Vi har testat flera tidigare handdammsugare från Bosch, den senaste hyllade vi och gav utmärkelsen "M3 rekommenderar" för ganska precis ett år sedan. Tillverkaren har genom året experimenterat med ett antal mer och mindre lyckade koncept och funktioner i sina olika modeller, som är svåra att särskilja enbart utifrån produktnamnen. Den nya dammsugaren som vi testar heter Unlimited 7, som säljs i flera olika paket med olika tillbehör.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Bosch Unlimited 7 är en riktigt bra maskin som gör rent i klass med en gammal hederlig sladdansluten dammsugare. Den är dessutom rejäl i konstruktionen och det medföljer massor av tillbehör. Den finns att köpa för under 4 000 kronor hos flera återförsäljare. Rekommenderas.

Positivt

  • Bra sugkraft
  • Gedigen
  • Praktisk
  • Massor av munstycken medföljer

Negativt

  • Tung
  • Står inte själv
Test Bosch Unlimited 7

Kartongen vi får in från Bosch är fullmatad med tillbehör och själva dammsugaren är en robust pjäs med löstagbar handenhet, med motorn i den övre delen, vilket är bra för balansen. Här medföljer ett löstagbart 18V-batteri (3 mAh) i Bosch serie, vilket möjliggör att du kan använda samma batterier till olika prylar. Men det vill du garanterat inte göra i en sådan här dammsugare, vilket Bosch också verkar ha förstått. Enklast låter du samma batteri sitta monterat och sedan laddas det när du hänger upp maskinen i det medföljande väggfästet.

Väsnas men gör jobbet

Bosch nya handdammsugare ligger bra i näven. Belysningen i munstycket lyser upp varje dammkorn och hårstrå pinsamt tydligt. Du växlar enkelt mellan olika körlägen – Eco, Normal och Turbo. Som vanligt i den här typen av dammsugare är det alltid turboläget som gäller, såvida du inte bara ska fånga upp en och annan svävande dammråtta. Dammsugaren väsnas, men vi uppskattar kraften den levererar. Den fixar alla våra svåra moment bra, till exempel kattsand, och den är helt klart jämförbar med en "vanlig" sladdansluten maskin I alla fall om vi snackar moderna effektstrypta modeller.

Test Bosch Unlimited 7

En unik finess är att du med ett snabbfäste på mitten av röret kan vinkla maskinen så att du slipper krypa på golvet när du ska komma åt under möbler. Riktigt användbart! Vi gillar även att du kan koppla loss den övre delen och använda som en handdammsugare.

Att tömma uppsamlaren är enkelt och filtret sitter lättåtkomligt. Behållaren rymmer inte mycket men att tömma den är snabbt gjort.

10 minuter turbo

Efter ett par veckor med Bosch nya Unlimited 7 konstaterar vi att det här är en riktigt bra maskin som verkligen gör rent. Den är aningen tung, men tack vare konstruktionen är balansen god och det blir aldrig ansträngande att använda den. Batteritiden är aningen förbättrad jämfört med föregångsmodellen, vi får ut strax över 10 minuter i Turboläget. Här är flera konkurrenter dock bättre och i teorin kan du alltid koppla på ett större batteri. Men tio minuter räcker oftast om du använder handdammsugaren som ett komplement, vilket nog de flesta gör.

Den största nackdelen är ändå att dammsugaren inte kan stå själv. Det är svårt att få till med en maskin med motorn i övre delen, det förstår vi, men det är hopplöst att ställa ifrån sig maskinen utan att den glider/ramlar ner i backen.

Test Bosch Unlimited 7
M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Unlimited 7
Tillverkare: Bosch
Testad: November 2022
Batteri: Lithium-ion, 18 V (Power for All)
Batteritid: Upp till 40 minuter
Laddningstid: Ca 4 timmar
Kapacitet behållare:
0,3 liter (påsfri)
Filter: 1 tvättbart mikrodamm-filter (Hepa)
Antal hastigheter:
Tre
Vikt: 2,9 kilo
Övrigt: Väggmonterad laddstation, vinklingsbart teleskoprör
Pris3 830 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5