Efter julmiddagen kan det vara skönt att varva ned och slippa prata med familjen en stund. Vad passar då bättre än en riktigt bra julfilm? Här hittar du streaming-inspiration inför årets julkaos. Ett stort tack till våra följare på Instagram som hjälpt till att fylla på den här listan.

Bästa julfilmerna 2022

Spirited

Ryan Reynolds och Will Ferrell i Spirited
Ryan Reynolds och Will Ferrell är med i den här nya julfilmen som därmed inte kan vara annat än fantastiskt rolig. Filmen har tagit Charles Dickens saga om den vresige mannen som får besök av fyra spöken under julen till en helt ny nivå. Pampiga musiknummer utlovas, gör dig själv en tjänst och se den här.

Genre: Komedi
Se Spirited på Apple TV Plus

Ensam hemma

Ensam hemma

En av de mest klassiska julfilmerna i modern tid. Historien i korthet: Dåliga föräldrar glömmer ständigt Kevin (Macaulay Culkin) på olika platser i USA när de ska ut och resa. Han måste sedan slåss för sitt liv mot två skurkar som först vill bryta sig in i familjens hem och sedan, av förståeliga skäl, utkräva hämnd på Kevin för hans Macgyver-iska dödsfällor.

Genre: Komedi
Se Ensam hemma på Disney Plus


Livet är underbart

Julfilmer

Frank Capras film är alla julfilmers moder. Den handlar om en frustrerad man som överväger att talivet av sig. En ängel uppenbara sig och visar hur livet skulle ha blivit om inte han funnits. Ha näsdukarna redo, ty här vankas både tårar av sorg och glädje!

Genre: Drama
Livet är underbart på Prime
Se Livet är underbart


Love actually

Love actually

Vad vore en jul utan att se klassiska super-feelgood-julfimen Love Actually åtminstone en gång. Åtta par hanterar sina kärleksliv på olika sätt under stressen med förberedelserna inför julen. Fullspäckad av bra skådespelare av det gamla gardet: Liam Neeson, Emma Thompson, Alan Rickman för att nämna några. Och så förstås 2000-talets stora romcom-stjärna - Hugh Grant.

Genre: Komedi, drama
Se Love Actually på:

Grinchen: Julen är stulen

Grinchen

Julklassikern med Jim Carrey i huvudrollen som den oerhört bittra och julhatande Grinchen. I sin grotta smider han planer att stjäla julen från de intet ont anande invånarna i Whoville. Men ingenting går som planerat. Finns det till och med ett litet hjärta som gömmer sig där under allt hat?

Genre: Komedi
Se grinchen på:


Tomten är far till alla barnen

Tomten är far till alla barnen

Svenska julklassikern med Peter Haber och Katarina Ewerlöf i huvudrollerna. När Sara bjuder in till julfest med alla sina före detta partners spårar kvällen ur, när alla verkar ha ett förflutet med varandra. Missöden, missförstånd och allmän tragedi råder när hemlighet efter hemlighet uppdagas.

Genre: Drama, komedi
Se Tomten är far till alla barnen här:


The holiday

The holiday

Två kvinnor (spelade av Cameron Diaz och Kate Winslet) med problem i kärlekslivet byter hem och land med varandra. På sina nya platser hittar de gnistan igen när de möter två sköna killar (Jude Law och Jack Black). Klassisk rom-com i mysig helganda!

Genre: Romantisk komedi
Se The Holiday på:


Klaus

Klaus

Jesper är postakademins absolut värsta student och placeras därför på Nordpolen. Tillsammans med läraren Alva upptäcker han den mystiska snickaren Klaus, som lever ensam i en stuga fylld med egentillverkade leksaker. En mysig, något okänd, julfilm med massor av kända röster i rollerna.

Genre: Animerat
Se Klaus på Netflix


Elf

Elf

Will Ferrell spelar Buddy, som vuxit upp på nordpolen. I vuxen ålder får reda på att han blivit adopterad av jultomten och inte alls är någon tomtenisse. Han beslutar sig för att åka till New York för att träffa sin riktiga pappa. Tyvärr blir han inte alls lika varmt mottagen som han hade hoppats och Manhattan visar sig vara allt annat än en trevlig plats för stackars Buddy.

Genre: Komedi
Se Elf på Netflix


Nightmare Before Christmas

Nightmare Before Christmas

I Halloween Town bor det monster, något namnet antyder. Kungen av staden är Jack Skellington. En dag upptäcker han en annan stad – Christmas Town. Han vill ta med sig konceptet "jul" till sin stad, men att få monster att förstå vad jul är visar sig vara lättare sagt än gjort. Manus av Tim Burton.

Genre: Animerat, fantasy
Se Nightmare Before Christmas på Disney Plus


Bad Santa

Bad Santa

Billy Bob Thornton spelar en lurendrejare som tillsammans med sin kumpan klär ut sig till tomten för att råna köpcenter på julafton. Allt förändras när han träffar en ung pojke och en motvillig vänskap bildas.

Genre: Komedi
Se Bad Santa här:


Gremlins

Gremlin kikar upp ur en låda.

Den här pappan visste inte riktigt vad kan köpte med i present hem till sin son. Den unge mannen bryter oavsiktligt mot tre viktiga regler angående sitt nya husdjur och släpper lös en hord av illvilligt busiga monster i en liten stad. En måste-film till julledigheten.

Genre: Komedi
Se Gremlins här:


Die Hard

Polisen John McClane kryper runt i ventilationen (från filmen Die hard).

En polis från New York försöker rädda sin ex-fru och flera andra som tagits som gisslan av terrorister under en julfest i Nakatomi Plaza i Los Angeles. Ja, självklart är det här en julfilm. Också uppföljaren utspelar sig faktiskt i juletid, fast på en flygplats, se den med när du ändå håller på.

Genre: Action/äventyr
Se Die Hard här:


Sömnlös i Seattle

Scen ur filmen Sömnlös i Seattle med Meg Ryan och Tom Hanks. Ross Malinger syns också med på bild.

Vad vore julen utan romantiska filmer? Den här handlar om Sam som inte kan släppa sorgen över sin döda fru. Han övertalas av sin son att tala ut om sina känslor på ett nattradioprogram. Annie berörs av Sams historia och skriver ett brev där hon stämmer träff med honom på Empire State Building på nyårsafton.

Genre: Romantisk komedi
Se Sömnlös i Seattle här:


Ett päron till farsa firar jul

Chevy Chase i rollen som Clark Griswold jämte en pyntad julgran.

När familjen Griswold ska fira jul med släkten går det inte alls som tänkt. Pappa Clark är förföljd av otur och resultatet för oss hemma i tv-soffan är en riktig skrattfest.

Genre: Komedi
Se Ett päron till farsa firar jul här:


Fler topplistor streaming: