Tullverket varnar nu tillsammans med Internetstiftelsen för att bedragare utnyttjar e-handeln i samband med Black Friday och julhandeln.

Bedragarna skickar då ut bluff-sms om påstår att en beställning fastnat hos Tullverket och att en avgift kan behöva betalas. Sms:et kan också innehålla en skadlig länk. Målet är att lura offret på pengar, kapa konton eller stjäla personuppgifter. Sms:en kan vara slarvigt såväl som skickligt gjorda.

– Just den här tiden på året är det många som väntar på paket – därför ökar risken att bli lurad. Var extra vaksam på mejl eller sms som på olika sätt handlar om post- och paketleveranser. Undvik att klicka på länkar och öppna inte bifogade filer. Vid minsta tveksamhet, kontakta den påstådda avsändaren genom en kontaktväg du själv letar upp, säger Björn Appelgren, folkbildningsansvarig, Internetstiftelsen, i ett pressmeddelande.

Sedan september ska nästan 200 privatpersoner kontaktat Tullverket efter att de fått bluff-sms om obetalda avgifter. Det är nästan lika många som under årets första åtta månader.

Läs också: Tjuvarnas nya knep - skydda dig från digital bilstöld