Vad är problemet med nätverk egentligen? Ena dagen fungerar de hur bra som helst. Du går och lägger dig på kvällen bara för att vakna upp till fullständig nätverksapokalyps med blinkande lampor och kryptiska felmeddelanden. Och det utan att du har pillat bland inställningarna.

Det hela började med när jag skulle pensionera min gamla Apple Time Capsule. Inte för att den var trasig, men räckvidden och hastigheterna räckte inte till. Jag investerade i en billig TP Link-router, som fått bra betyg av vår systertidning.

Det var ett stort misstag. Maken till värdelös router har jag aldrig varit med om. Som gammal Apple-användare var det som att kliva in i wifi-versionen av skrivarvärlden. Ni vet, ingenting fungerar, gränssnittet hade fått självaste Gutenberg att titta besviket på det och allt var så där himla värdelöst att det enda som gick att göra var att lämna tillbaka dyngan.

Apple Time Capsule gjorde comeback och allt fungerade igen, men problemen med räckvidd och hastighet kvarstod.

Efter ett besök på en av de stora elektronikvaruhusen, ni vet, de som inte har någon personal som kan hjälpa dig, för de måste skära ned på alla kostnader bara för att det enda de kan konkurrera med är priset, slog jag till på en Asus ZenWiFi XT8 AX6600, två stycken mesh-routrar för dryga 3 000 kronor. ”Kvalitet kostar” tänkte jag.

Och visst var det kvalitet. De fungerade alldeles utmärkt! Allt var frid och fröjd. Tills det kom en uppdatering… Jag vaknade en morgon av ett ilsket blått blinkande från mesh-noden. Vis av erfarenhet brydde jag mig inte så mycket utan startade om den. Fungerade bra i ett par dagar. Samma problem händer igen några gånger. Samma lösning hjälper.

Tills idag.

Idag har jag varit tvungen att återställa till fabriksinställningar, skapa nya nätverk, repetera processen ett flertal gånger, googla och tråla Reddit efter lösningar tills jag fått det att fungera. Ibland.

Och då har helvetet inte ens börjat.

Nu har jag ett Sonos-system med femtioelva högtalare som inte känner igen det nya nätverket som måste konfigureras. Vet ni hur jobbigt det är?! Återställa en högtalare från Sonos kräver att du håller två knappar, placerade cirka 20 centimeter från varandra, intryckta samtidigt som du stoppar i kontakten.

HUR JÄKLA KORKAT KAN DET BLI?! OCH HUR I HELVETE KAN EN ROUTER SOM KOSTAR TUSENTALS KRONOR BARA SLUTA UPP ATT FUNGERA EFTER ETT DRYGT ÅR?!

Läs även: Så loggar du in på din Asus-router

Medan jag skriver det här har Asus jäkla skit-router ballat ut två gånger. Jag är inte ensam om problemet. Det är inte ett måndagsexemplar och Asus supportsidor är lika hjälpsamma som ett blödande sår när du simmar bland hungriga hajar.

Hur svårt kan det vara? Wifi är ingenting nytt. Om Apple kunde tillverka en router, visserligen dyrare än alla andra, som fungerar efter åtta år och som har ett mänskligt användargränssnitt, varför kan då inte Asus göra det?

Eller är det så illa att man måste köpa en ny router varje år bara för att den fått bitröta?
Nu har jag återigen en ilsket blinkande blå lampa som pockar på min uppmärksamhet.

Om någon av er vet en bra router som är snabb och har bra räckvidd, mejla då mig!