5g har under flera år hajpats rejält av mobilindustrin, och tekniken såg också ut att få en del konsumenter att uppgradera snabbare för att få del av de högre hastigheterna och andra utlovade förbättringar. Men nu verkar den initiala glansen ha mattats, rapporterar Financial Times.

Intresset för 5g bland konsumenter har dämpats och mobiloperatörerna har börjat bli oroliga över om tillräckligt många kommer uppgradera och göra miljardinvesteringarna i ny infrastruktur lönsamma.

Ett problem för operatörerna är enligt William Hare, analytiker på Omdia, att mobiltillverkarna inte innoverar lika mycket idag som för tio år sedan. Det räcker helt enkelt inte med snabbare överföringshastigheter om inget annat har blivit märkbart bättre.

Det minskade intresset för 5g märks även i Sydostasien, där operatörer har varit snabbare att uppgradera sina nät. Konsumenterna bryr sig nu mer om batteritid och kamerakvalitet, säger Canalys-analytikern Chiew Le Xuan. Han menar att 4g helt enkelt är lagom snabbt för de flesta och att 5g inte har något praktiskt mervärde.