Testad produkt: Ecovacs AIRBOT Z1
Pris: Från 15 999 kronor via Prisjakt

För drygt ett år sedan lät Neato marknadsundersökningsföretaget Norstat göra en konsumentundersökning som visade att 20 procent av befolkningen har en robotdammsugare i hemmet och med tanke på det stora intresse ni läsare ha visat för produktkategorin innevarande år lär den siffran ha ökat rejält.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Nja, Airbot Z1 är förvisso cool och till viss del banbrytande. Även kompetent sett till funktioner och rening, men priset är på tok för högt och vill du ha full funktionalitet, med luftfuktar- och doftmodulen samt ett par extra monitorer för en fullständig övervakning av luftkvaliteten i hemmets alla utrymmen, springer det i väg ytterligare. 

Positivt

  • Effektiv och snabb rening
  • Enkelt handhavande, anpassningsbara scenarier
  • Kan kompletteras med luftfuktare- och doftmoduler

Negativt

  • Svindyr
  • Begränsad framkomlighet
  • Låter en del när den åker runt

Detsamma gäller luftrenare. Segmentet boomade rejält i samband med corona-pandemin och har sedan dess visat en spikrak kurva uppåt. Här hittar vi modeller från ett par hundralappar till flera tusen kronor, från enklare varianter för mindre utrymmen till uppkopplande och snyggt designade pjäser som renar riktigt stora rum.
Airbot

Men en mobil variant, som Ecovacs nya Airbot Z1 har vi inte stött på tidigare. Och bakomliggande tanke är god: Roboten får via sina inbyggda, likväl som i hemmet utplacerade, sensorer kontinuerlig information om luftkvalitén i hemmets olika utrymmen och rycker snabbt ut ifall föroreningarna överskrider vissa nivåer. Men hur fungerar det i praktiken? Vi tar in den nya lyxmodellen och testar under några veckor.

För lyxmodell är en passande benämning. Airbot Z1 går i skrivande stund lös på 16 000 kronor, en hiskelig summa och då ingår långt ifrån alla tillbehör liksom endast en extern luftkvalitetsmonitor.

Roboten är designad av Jacob Jensen Design och huruvida det är ett lyckat val eller inte låter vi betraktaren avgöra. Vi kan konstatera att den är ”speciell” och liknar till formen en grovdammsugare om än något exklusivare. Någon likställde den med R2D2 och visst, med lite fantasi så…

Airbot
Det stora partikelfiltret på plats. Det lilla hålet i mitten är avsett för en doftpatron. 

Airbot Z1 har ungefär samma omkrets som en robotdammsugare av standardmodell, men är dessto högre och mäter knappt 52 centimeter från strumplästen. Den tar med andra ord upp en hel del plats, men å andra sidan inte mer än en större stationär luftrenare eller en robotdammsugare med tömningsstation.

På enhetens ovansida finns kontrollpanel bestående av ett gäng indikatorer som bland annat visar aktuell luftkvalitet, luftfuktighet, innetemperatur, batteristatus samt eventuella felmeddelanden. Här finner vi även en start/stopp-knapp liksom en knapp för att stänga av mikrofonen (ja, du kan styra roboten via röstkommandon)   

Airbot

Likheterna med en robotdammsugare innefattar även navigationssystemet, där Airbot Z1 med hjälp av slam-mappningsalgoritm kartlägger ditt hem och tack vare inbyggd AI och kameror kan den både upptäcka samt undvika objekt som ligger i dess väg när den patrullerar hemmet. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att några strumpor eller sladdar på golvet hindrar roboten från att göra sitt jobb.

Installationen är busenkel och sker via instruktioner från den tillhörande appen. Vad du behöver göra är att hitta en lämplig plats för dockningsstationen med fritt utrymme en halvmeter åt vardera sida, samt installera partikelfiltret i robotens innanmäte. Förutom filtret finns här även plats för en luftfuktningsmodul samt en doftkapsel. Dessvärre medföljer inga av dessa enheter utan säljs som tillbehör och kostar 1 099 respektive 249 kronor.

Airbot

I appen finns vidare en hel del olika funktioner att gå igenom. Kartfunktionen används för att namnge, slå samman eller dela av hemmets ytor. När det är gjort placerar du ut de så kallade reningspunkterna, det vill säga var i de olika rummen roboten ska placera sig när den rycker ut. Exempelvis, lagar du mat är det mindre kul om den kommer och ställer sig precis framför ugnen, så välj ett hörn där den står mindre i vägen.

Sedan är det lämpligt att ställa in vid vilken nivå av förorening robotens reningsfunktion ska aktiveras. Pm- och voc-sensorerna läser hela tiden av luftkvaliteten i robotens närhet och när ett värde överskrids sätter den i gång med reningen. Den fristående luftkvalitetsmonitorn som medföljer placeras i en annan del av hemmet, förslagsvis i köket eller ett annat utsatt utrymme. Monitorn krävs för att roboten ska få information om eventuella luftföroreningar i delar av hemmet bortom de inbyggda sensorernas räckvidd. Bor du i ett stort hus kommer du således att behöva köpa till ytterligare luftkvalitetsmonitorer till de rum du önskar övervaka. För den nätta summan av dryga tusenlappen per styck.

Förutom att triggas i gång av föroreningar går det att schemalägga rening i hela eller i vissa delar av hemmet. Du kan exempelvis ställa in en morgonväckning varje vardag med en grundläggande rengöring i kombination med doftsättning och fågelsång. Det går med andra ord att skapa en nästintill oändligt olika scenarier. Bra!

Ja, Airbot Z1 har inbyggda högtalare som i kombination med frontkameran samt hela sex mikrofoner kan används till tvåvägs röst- och livevideofunktion från distans med personer i hemmet. Högtalaren kan även via bluetooth anslutas till din smartphone eller annan ljudkälla för användas till att spela upp musik. Ljudkvalitén är inte den bästa men visst, saknas en vettig uppspelningsenhet är det bättre än ingenting. 

Airbot
luftkvalitetsmonitorn placeras ut i utrymmet du vill övervaka

Så kommer vi till det viktigaste – reningen av luften och hur Airbot Z1 verkligen presterar. Riktigt bra, sensorerna reagerar snabbt, både de inbyggda och de i den fristående monitorn, och roboten tar sig snabbt till det förorenade området för att utföra sina sysslor. Våra mätningar* visar på en snabb sänkning av både partiklar samt flyktiga gaser och när nivån är tillfredställande återvänder den till dockningsstationen.

Vem ska då slå till på en Airbot Z1? Ja, en befogad fråga som är knepig att ge svar på. Priset avskräcker, för en mindre summa får du en hel drös med kompetenta stationära luftrenare, som dessutom inte är beroende av framkomlighet eller som behöver kompletteras med extra och kostsamma monitorer. Har hemmet flera våningsplan innebär det givetvis begräsningar, modellen klarar förvisso trösklar men att ta sig upp och ned för trappor är dessvärre en omöjlighet. Dessutom – även om fläkthastigheten går att ställa ned till nästintill ljudlös låter roboten ändå en hel del när den far fram i hemmet.

*För att testa luftrenare använder vi en avancerad partikelräknare, PCE Instruments PCE-PCO 1 inlånad från Conrad.se. Samtliga luftrenare testas i samma miljö. Första mätningen sker i ett orenat rum (20 m²) därefter låter vi luftrenaren köra på maxnivå under en halvtimme varpå nästa mätning utförs. Värdena ska ses som en fingervisning då mätningarna utförs i hemmiljö och inte i en klinisk optimal testmiljö.

Specifikationer

Modell: Airbot Z1
Testad: november 2022
Tillverkare: Ecovacs
Funktioner: Mobil luftrening inklusive UV-sterilisering. Luftfuktare och doftsättare finns som tillbehör
Area (rekommenderad): enskilda rum upp till 51 kvadratmeter
Filter: HEPA H13-filtrering
Maximalt luftflöde (CADR, m3/h): Damm: upp till 652 pollen: upp till663 rök: upp till 598
Mått: 52 x 35 cm i omkrets
Ljudnivå (enligt tillv.): upp till runt 67dB
Pris: Från 15 999 kronor via Prisjakt

Betyg: 3 av 5