Efter en grundlig utredning har brittiska motsvarigheten till Konsumentverket, Competition and Markets Authority (CMA), nu presenterat sin slutrapport om marknaden för musikstreamingtjänster.

Fynden är förmodligen inte vad artister och låtskrivare har hoppats på – myndigheten finner att de faktiskt får en större del av kakan idag än 2008 när Spotify var relativt nytt. Artisternas del av intäkterna har ökat från i genomsnitt 19,7 till 23,3 procent fram till 2021, och låtskrivarnas från 8 till 15 procent.

Många mindre artister har klagat på att de största namnen får alla intäkter. Det stämmer mycket riktigt – 60 procent av alla strömmade låtar kommer från 0,4 procent av artisterna – men CMA skriver att det såg likadant ut på den tiden musik huvudsakligen såldes på skiva. Det finns inte heller några tecken på att någon del av branschen roffar åt sig en större del av vinsten än de borde sett utifrån sin andel av de strömmade låtarna.

För konsumenter har tjänsterna inneburit billigare musik och möjligheten för de som inte har råd att lyssna via reklamfinansierade tjänster.