Testad produkt: Sony HT-A5000
Pris: Kostar 10 990 kronor hos Webhallen, MediaMarkt eller hos Komplett

Innan vi börjar berätta om testet är det på sin plats att säga att Atmos är det mest överanvända buzz-ordet inom hemmabio just nu. Det säljs in som att du får surround genom endast en fysisk, avlång högtalare och därmed slipper ha upp till åtta högtalare i ditt tv- eller vardagsrum.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Ska du bara ha grymt tv-ljud då är Sony HT 5000 för dig, men tro inte att du får äkta surroundkänsla. Vad du får är mycket och bra ljud när du tittar på film. Och ska du ha den som primär ljudkälla för musik bör du tänka om…

Positivt

  • Bra ljud
  • Enkel att installera och använda

Negativt

  • Du får ingen äkta surround
  • Det går inte att justera bas och diskant
  • Musik låter kasst

Att det blir bättre spridning på ljudet går att hålla med om, men inte fasen blir det surroundljud och det här med att projicera ljud i taket… undertecknad är skeptisk. Det här gäller inte bara Sony utan de flesta tillverkare.

Den enda gång det låter bra är när man testar med en demovideo från Dolby eller, i det här fallet, den inbyggda demosekvensen.

Ser ut som alla andra

Nåväl, Sony HT-A 5000 är en 121 centimeter lång soundbar som inte sticker ut i mängden. Den är svart, har en liten display placerad på fronten och ser allmänt soundbar-aktig ut. Ovansidan är försedd med två stycken högtalare som ska placera ljudet vertikalt samt några knappar för volym med mera. Fronten täcks av ett finmaskigt metallgaller medan ovansidan är klädd i tyg.

Sony HT-A 5000
En av av högtalarna som projicerar ljud via taket, för att du ska få surround. Fungerar det? Nä, du får mer ljud men ingen surround.

På baksidan hittar vi två stycken hdmi, varav den ena är earc, medan den andra är en pass through (4k hdr, Dolby Vision).

Spatial vaddå?

Vad som gör att den här ljudlimpan står ut bland alla andra är, enligt Sony, deras 360 Spatial Sound Mapping, som introducerades med HT-A9. Den finns nu i alla ljudprodukter från Sonys A-serie. Det här, fortfarande enligt Sony, gör att lyssnaren omges av ”flera fantomhögtalare, som skapar ett optimerat, ultrabrett ljudfält, oavsett rumsstorlek”.

Mycket möjligt, men då måste du köpa till ett par satellithögtalare som ska placeras bakom dig.

HT-A5000 har i varje fall 5.1.2 kanaler: Två uppåtriktade högtalare för ljud ovanifrån, två stråltweetrar och tre fronthögtalare, som ska ge ett bredare surroundljud samt en inbyggd subwoofer som drivs av sammanlagt 450 watt. Sedan använder den något som kallas Vertical Surround Engine och S-Force Pro Front Surround för att skapa ett virtuellt, omslutande surroundljud.

Mullrande subwoofer

Fungerar det? Mja, visst får du ett brett ljud från HT-A 5000, men något omslutande surroundljud får du inte. Vad du däremot får är ett himla stort ljud och rejält med bas när du kollar på film. Det mullrar skönt från ljudlimpan när det krigas i Star Wars: Rogue Leader. Röster, musik och effekter är bra separerade. HT-A5000 inbyggda subwoofer gör verkligen skäl för pengarna och du får mycket ljud.

Märkligt nog får du bäst omslutande effekt när det är relativt tyst i filmen och det enda som hörs är ambienta ljud, exempelvis när en gren knäcks eller en uggla hoar i fjärran.

Ser du på tv sent på kvällen finns ett röstläge som förstärker just röster. Det fungerar också mycket bra. Det är ingen tvekan om att ljudet är åtskilligt bättre än vad din tv klarar av.

Men…

Musik låter inte bra

Varje gång vi väljer att spela musik från en soundbar låter det röv. Ljudet är metalliskt och saknar all dynamik. Visst, det fungerar om du spelar lågt, men något alternativ till ett par rejäla högtalare är Sonys HT-A5000 verkligen inte. Eller någon annan soundbar heller för den delen.

En stilla önskan från undertecknad är att någon tillverkare därute fokuserar på att få musik att låta bra. Sonos är den som hittills kommit närmast.

Kontrollbrist

Annars är det snålt på kontroller. Det går inte att justera bas, diskant eller mellanregister. Vad som finns är ett on-screen gränssnitt som skannar ditt rum för att anpassa ljudet efter det. Här hittar vi även Spotify Connect och Alexa. Den har även inbyggd Chromecast och stöd för Airplay 2.

Sony HT-A 5000
Gränssnittet är enkelt, men vi saknar möjlighet att justera bas och diskant.

TL;DR

Priset för den här ligger i skrivande stund på 10 990 kronor, vilket placerar den ungefär i samma klass som Philips Fidelio TAFB1. Ljudmässigt är det inte mycket som skiljer dem åt heller. Bägge har inbyggd subwoofer och de producerar riktigt bra bioljud.

Efter allt gnäll kan vi ändå inte låta bli att tycka att det här är en bra soundbar. Men glöm att du får surround, såvida du inte kompletterar med satellithögtalare.

Specifikationer

Modell: Sonys HT-A5000
Testad: November 2021
Tillverkare: Sony
Anslutning: 2 x hdmi (4k/60p/yuv4:4:4), optisk ljudingång, usb typ A, wifi 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth
Ljudfunktioner: Ljudformat som stöds (hdmi earc): Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, Dolby Dual Mono, Dts, Dts hd High Resolution Audio, Dts hd Master Audio, Dts es, Dts 96/24, Dts:x, lpcm.
Ljudformat: Dsd(.dsf/.dff ), wav, Flac, Alan (.m4a, .mov), Aiff, He aac, aac, mp3, Monkey Audio, wma, Ogg Vorbis
Mått: Soundbar: 1 210 X 67 X 140 mm
Vikt: 6,1 kg
Pris: Kostar 10 990 kronor hos WebhallenMediaMarkt eller hos Komplett

Betyg: 4 av 5