Microsofts köp av Activision Blizzard har ifrågasatts av både konkurrenter som Sony och konkurrensmyndigheter i flera länder. Nu får den även oväntat motstånd – från svenska statliga Sjunde AP-fonden.

Fonden har lämnat in en stämningsansökan mot både företaget Activision Blizzard och dess styrelse, samt Microsoft. Anklagelsen är att Activisions styrelse godkände ett bud under företagets verkliga värde för att skydda både sig själva och vd:n Bobby Kotick från ansvar för sextrakasseriskandalen som briserade i fjol.

Activisions aktieägare har alltså enligt fonden sålts ut i en felaktig fusionsprocess som inte sett till ägarnas intresse, och Sjunde AP-fonden vill se en dom som ersätter samtliga ägare för den ekonomiska förlust de har drabbats av som ett resultat av detta.

Stämningsansökan anklagar Bobby Kotick för att på egen hand ha förhandlat med Microsoft för att slippa undan sitt ansvar för den sexistiska kultur som rått på både Activision och Blizzard under många år. När aktieägarna röstade ja till Microsofts förvärv hade de inte fått del av alla delar av avtalet, och därför bryter det mot Delawares lagar, påstår Sjunde AP-fonden.